Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste praktijkbijeenkomst nieuwe wedstrijdvormen pupillen

KNVB Media
KNVB Media
19 oktober 2016, 11:06
1:19

Op sportcomplex Zoudenbalch werden alle nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen getest. - Foto: KNVB Media

Na de 80 bijeenkomsten over ‘optimale wedstrijdvormen voor pupillen’ door het gehele land, bedoeld om verenigingen deelgenoot te maken van de plannen, stond dinsdag 18 oktober de eerste praktijkbijeenkomst op de agenda.

Op een toch wat frisse herfstdag, werd op trainingscomplex Zoudenbalch van FC Utrecht een aantal pilots gehouden. Gedurende de dag zijn alle nieuwe wedstrijdvormen in de bijbehorende leeftijdscategorie (Onder 6 t/m Onder 12 jaar) getest met kinderen van verschillende amateurverenigingen.

Deelnemende verenigingen 
Kampong / Woerden / BunnikPVCV
SV HoutenSO Soest
JonathanVV Beesd
Hercules 

De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Veelbesproken onderwerp

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en technisch directeur Hans van Breukelen verzorgden de aftrap.

De nieuwe wedstrijdvormen zijn een veel besproken onderwerp onder verenigingen, ouders, coaches en de pers. De nieuwsgierigheid naar hoe het er in de praktijk nu echt aan toe gaat, is gebleken uit de grote opkomst van onder andere de pers bij de eerste praktijkbijeenkomst.

De dag werd letterlijk afgetrapt door technisch directeur Hans van Breukelen en directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. Na de aftrap werd het spel door de spelertjes hervat in de 2 tegen 2 variant (alleen bedoeld voor de allerjongste mini-pupillen onder 6 jaar) en 4 tegen 4 (pupillen onder de 7 jaar) variant. Later op de dag zijn de wedstrijdvormen in een 6 tegen 6 (pupillen onder 8, 9 en 10 jaar) en 8 tegen 8 (pupillen onder de 11 en 12 jaar) situatie gespeeld.  

Aanwezige verenigingen

Voorafgaand aan de wedstrijdjes is er aan de vrijwilligers van de aanwezige verenigingen uitleg gegeven over de vormen en de nog openstaande kaders. Vanuit meer dan 20 verschillende verenigingen waren er technisch jeugdcoördinatoren aanwezig om mee te denken en hun bevindingen te delen.

Ook is per wedstrijdvorm een aantal ouders gevraagd naar hun bevindingen. Zo werd in twee dezelfde wedstrijdvormen een andere rol van de scheidsrechter/spelbegeleider getest. Aan de ouders is gevraagd om deze twee spelvarianten te beoordelen en aan te geven welke variant ze als meest positief ervaren en waarom.

Spel teruggeven

Naarmate kinderen ouder worden kunnen de spelregels strakker worden ingevoerd

Jan Kroes, technisch jeugdcoördinator van de KNVB: “Het is goed om te zien dat ouders eigenlijk best kritisch zijn over hun eigen rol en bijdrage aan een wedstrijd van een pupil. Zo was de conclusie van deze ouders dat we eigenlijk het spel van de kinderen hebben afgepakt en dat we ze dit moeten teruggeven. Vanaf de jongste jeugd geven ouders aan dat we de kinderen lekker hun gang moeten laten gaan. Naarmate kinderen ouder worden kunnen de spelregels strakker worden ingevoerd en steeds beter worden nageleefd.”

De sfeer tijdens de praktijkbijeenkomst was zeer positief. De grootste algemene deler onder de aanwezigen is dat de pupillen plezier moeten hebben in voetbal. Dit in combinatie met de ontwikkeling van kinderen is de basis van de vernieuwing.

Waterproof

Tijdens de praktijkbijeenkomst waren er wederom veel vrolijke en lachende pupillen die plezier hebben in het spel en veel aan de bal zijn geweest. Zelfs toen de regen in alle hevigheid toenam, weerhield dit de ouders, de technisch coördinatoren en begeleiders er niet van om op het veld te blijven staan. Er werd zelfs nog even gegrapt: “Zie je wel, het plan is helemaal waterproof!”

Hierbij wil de KNVB ook FC Utrecht bedanken voor de organisatie van deze bijeenkomst en alvast voor de aankomende pilots die worden georganiseerd.

Tijdens de praktijkbijeenkomst waren er wederom veel vrolijke en lachende pupillen.

Pilots organiseren

De KNVB zal de komende periode nog een aantal praktijkbijeenkomsten organiseren. Daarnaast roept de voetbalbond alle verenigingen op, zelfstandig of gezamenlijk met andere verenigingen, één of meerdere pilots te organiseren. Door deze pilots kunnen verenigingen en pupillen de nieuwe wedstrijdvormen zelf ervaren en leveren zij hiermee hun bijdrage en input aan diverse, nog openstaande onderdelen van deze nieuwe wedstrijdvormen. Zoals onder andere de spelregels, speelduur en de rol van de scheidsrechter/spelbegeleider.

Vanuit alle pilots die verenigingen zelf organiseren in de periode van september tot november, wordt alle input verzameld. Op basis hiervan wordt in januari 2017 duidelijk of invoering van de nieuwe wedstrijdvormen per seizoen 2017/’18 haalbaar is en zo ja, onder welke voorwaarden.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen