Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zeeburgia: kweekvijver talent verdient opleidingscertificaat

KNVB Media
KNVB Media
15 september 2016, 13:51

Het regionale opleidingscertificaat is inmiddels aan Zeeburgia uitgereikt. - Foto: KNVB Media

Zeeburgia heeft een regionaal opleidingscertificaat ontvangen. Dit is na internationaal en nationaal het hoogst haalbare certificaat voor een club. In heel Nederland is Zeeburgia de achttiende amateurvereniging die dit voor elkaar heeft gekregen.

De jeugdopleiding van Zeeburgia is al jaren een kweekvijver van talent. Onder andere Joshua Brenet (PSV), Dabney Dos Santos (AZ), Timothy Fosu–Mensah (Manchester United), Luciano Narsingh (PSV) en Kenny Tete (Ajax) speelden bij de club uit Amsterdam-Oost.

— Luciano Narsingh

"De jeugdopleiding van Zeeburgia heeft natuurlijk al jaren een hele goede naam. We hebben veel talenten opgeleid waarvan sommigen het zelfs tot betaald voetballer hebben geschopt, hier zijn we vanzelfsprekend erg trots op,’’ aldus jeugdvoorzitter van Zeeburgia, Roger Karamat Ali.

"Toch kun je als club niet alleen teren op je goede naam en je verleden, daarom wilden we ook zeker weten of onze opleiding nog steeds zo goed is als wij dachten, en vooral waar we ons nog kunnen verbeteren met het oog op de toekomst. Als club hoopten we op het regionaal certificaat en we zijn erg blij dat het ons gelukt is."

"Het Kwaliteit en Performance-programma was voor ons zeer leerzaam en is absoluut een toegevoegde waarde. Met het programma wordt er een duidelijke structuur neergezet, maar tegelijkertijd laat het je ook voldoende ruimte om als club jezelf te blijven. Dit certificaat smaakt voor ons absoluut naar meer, we willen ons blijven verbeteren.’’

Gehele voetballandschap ontwikkelen

Een opleidingscertificaat kan verdiend worden door deel te nemen aan het Kwaliteit en Performance-programma dat de KNVB in samenwerking met NMC Bright heeft opgezet. Inmiddels hebben meer dan 50 amateurverenigingen en alle betaald-voetbalorganisaties deelgenomen aan het programma.

Het doel is om jeugdopleidingen bij voetbalclubs structureel te verbeteren en te ontwikkelen. Dit wordt gedaan door de gehele opleiding grondig door te lichten en te benoemen waar er kansen liggen voor de club. De beoordeling en het adviseren van jeugdopleidingen wordt gedaan door technisch jeugdcoördinatoren en deskundigen van binnen en buiten het voetbal. Het doel van het programma is om het totale voetballandschap in de breedte te ontwikkelen.

Het programma bestaat uit vier stappen:

  1. Adviesgesprek: Via een kennismakingsgesprek wordt de vereniging volledig geïnformeerd over het programma. De KNVB en NMC Bright adviseren de vereniging over het te volgen ambitieniveau. Clubs kunnen zich inzetten om een lokaal, regionaal, nationaal of internationaal certificaat te behalen.
  2. Audit: Er wordt gekeken of de vereniging voldoet aan de minimale kwaliteitseisen uit het Kwaliteit & Performance Programma. Door een bezoek aan de club worden de sterke- en verbeterpunten van de jeugdopleiding in kaart gebracht.
  3. Review: Een review biedt verenigingen de kans om samen met een groep experts hun opleidingsprogramma door te laten lichten en verbeterpunten te signaleren.
  4. Rapportage: Het volledige programma wordt gerapporteerd aan de club. Ook worden de eventueel te nemen stappen geëvalueerd.

Het Kwaliteit en Performance Programma

Een club kan een opleidingscertificaat verdienen op vier niveaus: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Voor clubs uit het betaald voetbal is het een licentievoorwaarde om minimaal een regionaal opleidingscertificaat te bezitten. Vanaf volgend seizoen geldt voor clubs in de Tweede Divisie dat hun opleiding moet voldoen aan de lokale voorwaarden. Amateurclubs die lager spelen kunnen zich vrij aanmelden voor het programma.

— De piramide van opleidingscertificaten.

Voor komend seizoen zijn er al 15 amateurverenigingen die zich hebben aangemeld. Clubs die ook interesse hebben om hun jeugdopleiding te verbeteren kunnen contact opnemen via de gegevens onderaan.

Op de foto van links naar rechts: Mike Kolf (hoofd jeugdopleiding Zeeburgia), Roger Karamat Ali, Marianne van Leeuwen (voorzitter), Marco Neuvel (KNVB) en Daan van den Eeckhout (KNVB en verenigingsadviseur Zeeburgia).

Voetbaltechnische ondersteuning Voetbaltechnische ondersteuning Lees hier alles over voetbaltechnische ondersteuning die wordt aangeboden

Kwaliteit & Performance Programma

Meer weten over het Kwaliteit & Performance Programma van de KNVB & NMC Bright? Een consultant van NMC Bright informeert jou en je vereniging graag via een online adviesgesprek. Neem contact op via onderstaande gegevens.

 

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen