Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wie wordt wanneer kampioen, de scenario’s voor dit weekend

KNVB Media
KNVB Media
6 mei 2016, 9:40

Hoeveel kampioenen kunnen dit weekend gehuldigd worden? - Foto: KNVB Media

Waarschijnlijk gaat alle aandacht dit weekend uit naar de titelstrijd in de Eredivisie, waar Ajax een voorsprong van zes doelpunten op PSV verdedigt. Maar er zijn meer wedstrijden waar mogelijk een kampioen valt te huldigen. Een kort overzicht van de cruciale duels op zaterdag en zondag

Eredivisie

Het scenario in de Eredivisie is eenvoudig: bij puntverlies van Ajax en winst van PSV, gaat de titel naar Eindhoven. Wint Ajax en speelt PSV gelijk of verliest het bij PEC Zwolle, dan is Ajax landskampioen. Wanneer beide ploegen hetzelfde resultaat boeken, bepaalt het doelsaldo wie zich tot kampioen kroont. In dat geval zal PSV zes doelpunten meer moeten scoren tegen PEC Zwolle dan Ajax tegen De Graafschap. Beide duels starten, net als alle overige wedstrijden in de Eredivisie, om 14.30 uur.

Landelijke jeugd

Bij winst van zowel Ajax A1 als PSV A1 bepaalt een beslissingsduel wie de landelijke A-jeugd kampioen wordt.

Kon AZ A1 zich afgelopen weekend tot kampioen kronen wanneer het een overwinning zou boeken op Ajax A1 en nummer 2 PSV A1 zou verliezen, inmiddels vinden de Alkmaarders zichzelf terug op de derde plaats, achter datzelfde Ajax en PSV. De titel is echter nog niet helemaal uit zicht. PSV komt op de laatste wedstrijddag op bezoek in Alkmaar, terwijl Ajax tegelijkertijd uit speelt bij Willem II. Mochten Ajax en PSV allebei winnen, dan volgt een beslissingsduel tussen de koplopers. Bij puntverlies van Ajax en winst van PSV, gaat de titel naar Eindhoven. Bij winst van Ajax en puntverlies van PSV zijn de Amsterdammers kampioen. Spelen Ajax en PSV allebei gelijk en/of lijden ze een nederlaag, en wint AZ, dan wipt die ploeg over Ajax en PSV heen en pakt het de titel. Zowel in Alkmaar als Tilburg wordt om 14.30 uur afgetrapt. 

Bij de Eredivisie C-junioren kan het kampioenschap Feyenoord C1 bijna niet ontgaan. Met nog twee duels te gaan staan de Rotterdammers vijf punten voor op Ajax C1. Een overwinning thuis op hekkensluiter NAC C1 betekent dat Feyenoord zich kampioen mag noemen en datzelfde geldt wanneer runner up Ajax, dat thuis speelt tegen FC Volendam C1, gelijk speelt of verliest. De aftrap in Amsterdam en Rotterdam is om 12.00 uur.

Topklasse

In de Topklasse zondag is FC Lienden nog steeds de voornaamste kandidaat voor het kampioenschap. Pakt de ploeg uit de Betuwe zondag minimaal een punt tegen De Treffers, dan is de titel een feit. FC Lienden is dan niet meer te achterhalen door nummer twee TEC. Dat is eveneens het geval wanneer TEC punten laat liggen in de uitwedstrijd tegen JVC Cuijk. Alle duels in de Topklasse zondag beginnen om 14.30 uur.

Als Katwijk zaterdag niet verliest, blijft de club in de race voor de titel van de Topklasse zaterdag. 

Meer spanning is er in de Topklasse zaterdag, waar Excelsior Maassluis afgelopen weekend over Katwijk heen wipte en nu met een punt voorsprong de ranglijst aanvoert (28 gespeeld, 55 punten). Behalve Katwijk (28-54) zijn ook HHC Hardenberg (28-54), Kozakken Boys (28-50) en zelfs Barendrecht (28-49) nog in de race voor de titel. Wanneer Excelsior Maassluis thuis wint van Kozakken Boys en Katwijk en HHC verliezen, kan de vlag uit in Maassluis. Bij alle andere resultaten valt de beslissing pas op 14 mei. Net als in de Topklasse zondag is het aanvangstijdstip van alle wedstrijden 14.30 uur.

Bij de Topklasse Vrouwen heeft koploper DTS Ede thuis tegen Fortuna Wormerveer aan een punt genoeg voor de titel. Bij een nederlaag van DTS kan nummer twee Ter Leede, dat dan wel moet winnen van FC Eindhoven, nog langszij komen. In dat geval volgt een beslissingswedstrijd. Alle duels in de Topklasse Vrouwen starten om 14.30 uur.

Hoofdklasse

Wint Quick Boys dit weekend van Xerxes/DZB en laat Noordwijk punten liggen, dan is Quick Boys kampioen van de Hoofdklasse B zaterdag. 

De nek-aan-nek race tussen Quick Boys en Noordwijk komt misschien aankomende zaterdag ten einde. Koploper Quick Boys ontmoet dan thuis Xerxes/DZB, terwijl Noordwijk op bezoek gaat bij Heinenoord. Wint de ploeg uit Katwijk en laat Noordwijk punten liggen bij Heinenoord, dan kan de vlag uit bij Quick Boys. Bij elk ander resultaat (Noordwijk winst, Quick Boys gelijk of verlies) valt de beslissing op zaterdag 14 mei. Zowel in Katwijk als Heinenoord rolt de bal vanaf 14.30 uur.

De voorsprong van Harkemase Boys op Staphorst in de Hoofdklasse C zaterdag is geslonken tot vijf punten, met nog twee duels te gaan. Dat betekent dat bij een overwinning thuis op ACV de champagne open kan. Mocht nummer twee Staphorst punten verspelen in de thuiswedstrijd tegen nummer laatst Drachtster Boys, dan is het eveneens feest in Harkema. Bij puntverlies van Harkemase Boys en een overwinning van Staphorst komt alles aan op de laatste speeldag. Ook in de Hoofdklasse C zaterdag starten alle wedstrijden om 14.30 uur.

Dongen is, met zes punten voorsprong op EHC/Heuts, koploper in de Hoofdklasse B zondag. De ploeg kan zondag de titel pakken wanneer minimaal een gelijkspel wordt behaald. De koploper speelt uit bij het al gedegradeerde SV OSS 1920, terwijl EHC/Heuts op bezoek gaat bij subtopper UDI'19. Beide duels starten om 14.30 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen