Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opinie Van der Zee: Op het voetbalveld is iedereen gelijk

KNVB Media
KNVB Media
16 april 2016, 8:00

'We moeten iemand afrekenen op zijn of haar gedrag. Niet op zijn of haar afkomst' - Foto: KNVB Media

Voetballand stond deze week in het teken van Marokkanen. Klopt het dat voetbalverenigingen naar de klote gaan als Marokkanen er in de meerderheid zijn? Klopt het dat Marokkanen hun lidmaatschapsgeld niet betalen? Klopt het dat Marokkanen vaker bij vechtpartijen betrokken zijn?

Vrijwel elke krant besteedde er aandacht aan. Er was een discussie aan tafel bij Jeroen Pauw en bij Nieuwsuur. Ook minister Schippers en premier Rutte werden om tekst en uitleg gevraagd.

Dat allemaal naar aanleiding van uitspraken van Johan Derksen. Een man die, zoals hij zelf zegt, weet waar hij het over heeft. Want hij is namelijk ooit verhuisd vanwege Marokkanen. En, niet te vergeten, hij loopt al vijftig jaar rond in het voetbal. Dat geeft hem kennelijk voldoende autoriteit om deze discussie aan te zwengelen. Een discussie waardoor Marokkanen een week lang synoniem waren voor problemen in het voetbal.

'Derksen heeft deels gelijk'

Zelf verhuisde ik nooit vanwege Marokkanen. En aangezien ik uit 1971 kom, loop ik onmogelijk al vijftig jaar mee in het voetbal. En toch durf ik te zeggen: Derksen heeft gelijk. Er zijn Marokkaanse voetbalverenigingen die naar de klote gaan. Er zijn Marokkanen die hun lidmaatschapsgeld niet betalen. En er zijn Marokkanen betrokken bij vechtpartijen.

Dat is echter slechts een deel van de waarheid. Marokkanen hebben niet het alleenrecht op dingen die misgaan in het voetbal. Wat denken ze wel niet?! Dat ze, omdat hun opa en oma hier toevallig kwamen wonen, nu even alle problematiek kunnen opeisen?

Daar zijn Nederlanders te trots voor. Die laten dat niet gebeuren. Ook die zijn betrokken bij vechtpartijen, laten hun vereniging naar de klote gaan en betalen hun contributie niet. Om nog maar te zwijgen over Ghanezen, Belgen en Duitsers. Of advocaten, vakkenvullers en studenten.

'Voetbalhart deed pijn'

Dat alles zich afgelopen week richtte op één groep, deed mijn voetbalhart pijn. Het deed pijn, omdat we in het voetbal niet denken in groepen. Op het voetbalveld is iedereen gelijk. Bij een potje voetbal maakt het niet uit op welke politieke partij je stemt, welk beroep je hebt, hoeveel geld je hebt of welke etnische achtergrond je hebt.

Nee, je bent gewoon een voetballer. En misdraagt een voetballer zich? Of betaalt een voetballer geen contributie? Dan moeten we dat aanpakken. Of iemand nu blank, getint of donker is. We moeten iemand afrekenen op zijn of haar gedrag. Niet op zijn of haar afkomst.

Voetbalverenigingen behoren tot de weinige plekken in Nederland waar zoveel verschillende mensen samenkomen. Waar mensen niet in een hokje gestopt worden vanwege hun afkomst of status. Laten we dat koesteren. Voor Nederland. En omdat het gewoon zo ontzettend leuk is.

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal KNVB
Voetballer sinds zijn 5e

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen