Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bijzondere derby in Spakenburg zaterdag nog specialer

KNVB Media
KNVB Media
8 april 2016, 10:45

Foto: KNVB Media

Het is één van de meest besproken derby's van Nederland: Spakenburg tegen IJsselmeervogels, de 'Blauwen' tegen de 'Rooien'. Twee keer per jaar loopt het vissersdorp uit voor de strijd tussen de twee rivalen. Zaterdag is het weer zover, als beide clubs op het veld van Spakenburg tegenover elkaar staan. Wat deze editie extra bijzonder maakt, is dat het voorlopig misschien wel de laatste keer is dat beide clubs elkaar treffen.

Hoezeer de wedstrijd leeft onder beide supportersscharen weet Spakenburg-doelman Barry Ditewig (38) treffend te verwoorden. "Dit zijn voor de supporters de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Donderdagavond na de training sprak ik een supporter die zei dat hij de hele week al slecht sliep vanwege deze wedstrijd. Dat zegt wel iets over de beladenheid van het duel. Zelf heb ik in het verleden met ADO Den Haag tegen Ajax gespeeld. Ook die wedstrijd is beladen, maar de rivaliteit tussen die twee teams is niet te vergelijken met de strijd tussen Spakenburg en IJsselmeervogels."

Rivalenstrijd

De woorden van de ervaren sluitpost worden beaamt door Maikel de Harder. De 25-jarige middenvelder van IJsselmeervogels is een kind van Spakenburg. Hij merkt keer op keer hoe het vissersdorp naar de wedstrijd toeleeft. "Deze wedstrijden leven eigenlijk het hele jaar door. Buitenstaanders zien het vooral als een mooi voetbalfeest, maar hier in het dorp is het echt een rivalenstrijd. De spanning is ook overal te voelen. Het gaat continu over de wedstrijd. Er staat voor beide teams veel druk op."

Wat de wedstrijd van zaterdag extra beladen maakt, is het feit dat het voorlopig mogelijk de laatste keer is dat beide rivalen elkaar treffen. Spakenburg staat op de zesde plaats in de topklasse, een klassering die aan het eind van het seizoen goed is voor een plek in de nieuw te vormen tweede divisie. Bovendien is het team met een achterstand van zes punten op koploper Katwijk nog in de race voor het kampioenschap. IJsselmeervogels staat op de elfde plaats, een positie die aan het eind van de rit deelname aan de derde divisie betekent.

Belangen groot

Voor beide teams zijn de belangen dus groot, weet ook Ditewig. "Beide teams moeten winnen. Als wij zouden verliezen kan Rijnsburgse Boys (de nummer acht, red.) op zes punten van ons komen. Wij spelen nog tegen die ploeg en als we ook dat duel zouden verliezen is het gat nog maar drie punten. Daarom is winst voor ons noodzakelijk. Maar dat geldt ook voor IJsselmeervogels, want als zij verliezen is de kans vrijwel nihil dat zij volgend seizoen in de tweede divisie uit zullen komen."

Het mislopen van de tweede divisie zou een domper zijn voor IJsselmeervogels. De 'Rooien' hadden dit seizoen gehoopt op een klassering bij de eerste zeven, maar De Harder beseft dat het lastig gaat worden om die doelstelling te behalen. "Het gat met nummer zeven GVVV is al negen punten. Het seizoen loopt niet zoals we vooraf hadden verwacht. We hopen zaterdag daarom op een overwinning op Spakenburg, zodat we toch een beetje omhoog kunnen blijven kijken."

Geschorst

IJsselmeervogels moet het in de derby echter wel zonder De Harder stellen. De middenvelder is geschorst en moet vanaf de zijlijn toekijken. "Met mijn vrouw ga ik nu tussen de supporters staan", zegt De Harder, die er ontzettend van baalt dat hij er niet bij is tegen Spakenburg. "Dit is mijn zevende seizoen in het eerste, het zou mijn veertiende derby worden. Het is voor het eerst dat ik de wedstrijd mis. Dat is ontzettend zuur, zeker omdat het voorlopig misschien wel de laatste derby is. Waarschijnlijk doet Jeffrey van den Dikkenberg wel bij ons mee. Daardoor staat er gelukkig nog één echte Spakenburger bij ons op het veld."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen