De Voetbaltrainer: Top 200 amateurclubs van Nederland

KNVB Media
KNVB Media
22 januari 2016, 14:25

AFC werd in 2014 kampioen in de Topklasse - Foto: KNVB Media

Wat is - sportief gezien - de beste amateurvereniging van Nederland? En hoe meet je dat precies? Vakblad De Voetbaltrainer deed een onderzoek op basis van het competitieniveau van het eerste elftal en de jeugdselecties. Het resultaat is een Top 200 van hoogst spelende amateurclubs van Nederland, met AFC uit Amsterdam als lijstaanvoerder, gevolgd door UNA (Veldhoven) en Be Quick 1887 (Haren).

Als Topklasser speelt AFC met het eerste elftal op het hoogste amateurniveau, maar ook de jeugdafdeling van Sportpark Goed Genoeg draait in de top mee. Om tot een goede balans te komen, richtte het onderzoek van de Voetbaltrainer zich naast het standaardteam ook op het competitieniveau van acht jeugdteams, namelijk A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1 en D2. Ook op het terrein van deze jeugdselecties scoorde AFC de meeste punten.

Vijf clubs die met hun eerste team in de Topklasse spelen, komen niet in de lijst van de Top 200 voor. Dat zijn Magreb '90, FC Lienden, TEC, Stedoco en WKE. De reden is dat de jeugdselecties van deze clubs niet op niveau spelen, of in het geheel ontbreken.

Geen vrouwenvoetbal

Volgens het KNVB jaarverslag 2014/'15 telt Nederland 3070 amateurverenigingen. Daarvan zijn er 2586 actief op het veld. De overige 484 verenigingen spelen louter in de zaal.

In de ranglijst, die voor de derde keer is gepubliceerd, is geen rekening gehouden met meisjes- en vrouwenvoetbal. "De redactie kreeg na de vorige Top 200 de suggesties toegespeeld om ook het tweede standaardteam en het al dan niet hebben van vrouwenvoetbal op te nemen in de lijst. Na lang wikken en wegen hebben we besloten om de opzet van de Top 200 niet te wijzigen, zodat we een ontwikkeling over de verschillende jaargangen kunnen blijven waarnemen", aldus De Voetbaltrainer.

Top 200 van NederlandBekijk de complete lijst van De Voetbaltrainer. Ook de top drie per regio.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven