Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Maximale straffen voor betrokken voetballers tragisch incident Richard Nieuwenhuizen

KNVB Media
KNVB Media
26 oktober 2015, 14:04

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB - Foto: KNVB.nl

De tuchtcommissie heeft uitspraak gedaan in de zaak van de vijf voetballers die verantwoordelijk zijn voor het tragische incident met assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen op 2 december 2012 in Almere. Vier van hen zijn per direct ontzet uit het lidmaatschap van de KNVB. Dit is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal. Dit betekent dat zij nooit meer als lid van de KNVB mogen voetballen. De vijfde betrokkene heeft een schorsing van 60 maanden opgelegd gekregen. Allen zijn nu zowel door de rechter als de tuchtcommissie van de KNVB gestraft.

De tuchtcommissie kon pas in juni 2015 starten met de behandeling van de zaak vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, die eerst afgerond moest worden. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure voorlopig geschorst.

Strafverzwaring

De tuchtcommissie stelt dat de excessieve overtredingen en het tragische gevolg daarvan, naast het onvoorstelbare leed dat aan de directe nabestaanden is berokkend, de samenleving ernstig heeft geschokt. Vandaar dat de commissie de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden, ondanks de minderjarige leeftijd van de voetballers niet op zijn plaats acht. De tuchtcommissie heeft daarom strafverzwaring uitgesproken.

Één van de voetballers heeft een schorsing van 60 maanden gekregen, ingaande op 3 december 2012. Zijn straf valt lager uit vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan. Allen kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep.

"Dit tragische incident is voor altijd onderdeel van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "We hopen dat de uitspraak van de tuchtcommissie iets kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de nabestaanden, de betrokken verenigingen en diens leden. Laten we er allemaal aan blijven werken dat zoiets tragisch nooit meer voorkomt in het voetbal."

Jan Dirk van der Zee: "Ieder incident is er één te veel"

Achtergrond

Op 2 december 2012 vond er direct na afloop van de wedstrijd Buitenboys B3 – Nieuw Sloten B1 in Almere een incident plaats tussen spelers van Nieuw Sloten en assistent-scheidsrechter Nieuwenhuizen van Buitenboys. Eén dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn overlijden zorgde in het hele land voor een golf aan reacties, zowel binnen als buiten het voetbal. Dit resulteerde in extra maatregelen ter bevordering van bewustwording, sportiviteit en respect, waaronder een hulplijn voor noodgevallen, een tijdstraf en het invoeren van een spelregelbewijs.

Het aantal excessieve overtredingen daalde sindsdien met 34% naar 322 afgelopen seizoen. De KNVB blijft zich samen met verenigingen en leden inzetten om van alle voetbalvelden een sportieve en respectvolle plek te maken, waar iedereen op een plezierige en toegankelijke manier van het spel kan genieten.
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen