Vertrouwenspersoon vergroot veiligheid binnen club

KNVB Media
KNVB Media
28 november 2014, 17:43

Beuningse Boys - een club onder de rook van Nijmegen - heeft sinds april 2013 André Haverkort (68) als vertrouwenspersoon aangesteld. Het doel: de drempel verlagen om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken binnen de club. Al snel bleek dat Haverkort een gat in het verenigingsleven vulde. "Ik ben in de tussentijd zes keer benaderd."

De functie van vertrouwenspersoon kennen we vooral uit het bedrijfsleven of op scholengemeenschappen. Maar bij voetbalverenigingen is het meestal niet iemand die hoog op de prioriteitenlijst van een bestuur prijkt. Toch zijn er steeds meer clubs die iemand hebben aangesteld waar je terecht kunt met problemen die je voor je gevoel niet direct met je coach of zelfs het bestuur kunt bespreken. Zo ook Beuningse Boys.

Problemen veilig melden

„Er was geen directe aanleiding,” benadrukt Haverkort. „Beuningse Boys is een prima club met veel jeugd. Maar de nieuwe voorzitter had in 2013 veiligheid als speerpunt op de agenda gezet. Zowel in fysiek als mentaal opzicht. Als je last hebt van intimidatie, discriminatie of fysiek geweld dan moet je dat veilig kunnen melden. Daarop polste hij mij als vertrouwenspersoon. Als gepensioneerd huisarts had ik daarvoor de ideale achtergrond.”

Hij speelde ooit zelf bij Sportlust in Vroomshoop en weet dus hoe het er aan toe gaat in de kleedkamer. „De groepsdruk is intens. Je gaat met zijn allen strijd leveren. Dat suggereert veiligheid, maar onder die eenheid schuilen grote verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een speler met homoseksuele gevoelens, die dat niet durft te uiten. Door als club een vertrouwenspersoon aan te stellen geef je een belangrijk signaal dat je bereid bent over die verschillen te praten.”

Onafhankelijke positie

Haverkort gaat daarbij onbevooroordeeld te werk, het liefst in een persoonlijk gesprek. „Ik neem geen stelling. En ik ben ook geen behandelaar. Door die onafhankelijke positie hoop ik het vertrouwen te winnen waardoor een probleem bespreekbaar wordt.” Zes keer is hij inmiddels benaderd. „Zo belde een moeder van de tegenpartij over het intimiderende gedrag van een van onze jeugdtrainers. Hij stelde zich agressief op en gebruikte woorden die niet op het veld thuishoren. Ik heb deze klacht besproken met de jeugdleider, en die heeft het op zijn beurt aangekaart bij de trainer. Blijkbaar is de drempel om rechtstreeks contact te zoeken met het bestuur toch te hoog.”

„Bestuursleden en coaches weten soms niet hoe ze met bepaalde situaties of problemen moeten omgaan, vervolgt Haverkort. „Bijvoorbeeld toen een jonge speler gedrag vertoonde dat kon wijzen op problemen in de thuissituatie. Ik ben gaan praten met de betreffende ouder en dat resulteerde in het advies voor psychologische hulp"

Aanraden

Vanuit zijn ervaringen bij Beuningse Boys kan Haverkort iedere club, zeker de grotere verenigingen waar anonimiteit snel op de loer ligt, aanraden een vertrouwenspersoon aan te stellen. „Het is een concrete maatregel die het gevoel van veiligheid binnen een vereniging vergroot. Het is prijzenswaardig dat onze voorzitter dat initiatief heeft genomen.”

Mocht u hier als vereniging advies over willen inwinnen, dan kunt u André Haverkort benaderen via het volgende mailadres: andrehaverkort10@gmail.com

 

— Foto: André Haverkort


 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven