Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Serie 'Strijd tegen geweld op het veld' op landelijke radio

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2016, 13:51

In een serie van vijf afleveringen ging Radio 1-programma De Ochtend in op het onderwerp agressief gedrag op en rondom het veld. - Foto: KNVB Media

In het programma De Ochtend van Radio 1 is recentelijk de serie 'Strijd tegen geweld op het veld' uitgezonden. In een vijfluik wordt gepraat over agressief gedrag op en rondom het veld en wordt de aanpak van de KNVB om incidenten te voorkomen besproken.

In de eerste aflevering wordt onder meer de training Sport & Gedrag behandeld. Verteld wordt hoe een speler van Madese Boys deze training bij Stichting Halt verkoos boven een schorsing van vier wedstrijden. Het doel van dit traject is het creëren van bewustwording bij voetballers die te ver gingen op het voetbalveld, maar wel een tweede kans verdienen.

De ervaring van de KNVB is dat spelers zich na de training Sport & Gedrag beter gedragen, zowel binnen als buiten het voetbal. Zij worden namelijk bewust gemaakt van hun gedrag en de consequenties daarvan. Dat past bij alle acties van de KNVB om sportiviteit op het veld te stimuleren en hoe we dat willen doen: samen met anderen.

'Fijn langs de lijn' 'Fijn langs de lijn' Beluister aflevering 1

Aflevering 2

Tijdens aflevering 2 wordt een bezoek gebracht aan NWC in Asten en staat het thema FairPlay voetbal bij de F-pupillen centraal. De KNVB vindt het belangrijk dat iedereen op een plezierige en sportieve manier kan voetballen. Het FairPlay voetbal is een voetbalvorm voor F-pupillen, waarbij plezier en sportiviteit centraal staan.

Het bijzondere van FairPlay voetbal is dat kinderen zélf het spel bepalen. Zonder scheidsrechter. Met coaches en ouders op de ‘achtergrond’. Zodat kinderen op die jonge leeftijd vrijuit en met veel plezier kunnen voetballen.

'Agressief gedrag begint al bij de F'jes' 'Agressief gedrag begint al bij de F'jes' Beluister aflevering 2

Aflevering 3

In aflevering 3 staat procesbegeleiding centraal. Via verenigingsadviseurs die door heel het land actief zijn weten we wat er speelt bij voetbalclubs en wat voor problemen en mogelijkheden clubs hebben. Een club kan zelf aangeven dat ze hulp nodig hebben met een probleem of een verenigingsadviseur kan procesbegeleiding aanbieden.

Het kan ook zo zijn dat de bond een club zelf aandraagt voor procesbegeleiding. In deze aflevering wordt er ingegaan op de rol van een procesbegeleider.

'De ommekeer bij Lugdunum' 'De ommekeer bij Lugdunum' Beluister aflevering 3

Aflevering 4

In aflevering 4 vertelt Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese hockeyfederatie, over ouders langs de lijn en het Veiliger Sportklimaat. Tijdens deze uitzending komt ook de cursus 'Leve de sportouder' aan bod, waarin bewustwording van de ouder centraal staat. Dit is iets wat de KNVB via de procesbegeleiding eveneens probeert te bewerkstelligen. Ook onze Fair Play competitie sluit goed aan bij dit project.

'Hoe krijg je ouders sportiever langs de lijn' 'Hoe krijg je ouders sportiever langs de lijn' Beluister aflevering 4

Aflevering 5

Tijdens de vijfde en laatste aflevering komt Jan-Dirk van der Zee aan het woord. De directeur Amateurvoetbal van de KNVB gaat in op het geweld op en rond het veld en de aanpak van de voetbalbond om dergelijke incidenten te voorkomen. "We willen alle incidenten en problemen aanpakken."

Jan-Dirk van der Zee Jan-Dirk van der Zee Beluister aflevering 5

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen