Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Analyses voetbal-hackathon bieden KNVB nieuwe inzichten

KNVB Media
KNVB Media
19 mei 2016, 16:51
1:51

Wordt er meer gescoord als de zon schijnt? Ook die vraag werd onderzocht op de voetbal-hackaton. - Foto: KNVB Media

Een stageplaats bij de KNVB als data-analist. Dat was de inzet van de eerste Nederlandse voetbal-hackathon die de KNVB en SAS onlangs organiseerden. Het doel was om nieuwe inzichten te krijgen uit de data die de bond beschikbaar heeft om op basis daarvan de verschillende doelgroepen beter van dienst te kunnen zijn.

“We hebben 1,2 miljoen leden, 3000 verenigingen en ieder weekend worden 31.000 wedstrijden gespeeld. Je kunt je voorstellen dat dit enorme hoeveelheden data oplevert”, vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. “Om waarde uit die data te halen organiseren we met SAS deze hackaton om de juiste mensen te selecteren die ons hierbij kunnen helpen.” 

Alternatief jaarverslag

We hebben 1,2 miljoen leden, 3000 verenigingen en ieder weekend worden 31.000 wedstrijden gespeeld

Tijdens de voetbal-hackathon gingen 17 studenten in teams aan de slag. De opdracht was: 'Maak een alternatief jaarverslag over het Nederlands amateurvoetbal'. Daarvoor kregen de studenten de beschikking over data van alle wedstrijden, de betrokken verenigingen, de teams, de uitslagen, de gele en rode kaarten die werden uitgedeeld of er werd gespeeld op kunstgras of echt gras en informatie als de samenstelling van de teams.

Data van KNVB

In de ochtend verdiepten de studenten zich in de analyse-tools SAS Visual Analytics en Visual Statistics. Vervolgens maakten de teams een plan om de data te analyseren en te bepalen wat ze zouden willen analyseren. Ze hadden een dag de tijd om daar resultaten uit te halen. Een mooie uitdaging volgens Karel Kinders, ‎Advisory Business Solutions Manager bij SAS. “De studenten moeten immers niet alleen de SAS software en data van de KNVB leren kennen, maar ook elkaar. Vervolgens moeten ze in beperkte tijd een indrukwekkende analyse presenteren". 

De studenten kregen na de voetbal-hackaton nog een dag om hun inzichten om te zetten in een presentatie. Deze gaven zij voorafgaand aan de bekerfinale voor een jury bestaande uit Jan-Dirk van der Zee, Karel Kinders en Pieter Zwart van de analytische voetbalsite Catenaccio. 

Verband rode kaarten en kleur shirt

— Teams met rode shirts krijgen meer rode kaarten.

Uiteindelijk won team 4 met Rendal Derksen, Kiki Boonen, Matthias Versfeld en Koen Radder. Zij onderscheidden zich door een sterke visuele weergave, grote creativiteit en de analyses waarin de KNVB direct aanknopingspunten vond om mee verder te gaan. Zo liggen er in de Randstad kansen voor ledenwerving en kan in specifieke regio’s sterker ingezet worden op de promotie van het damesvoetbal. 

Ook lieten de analyses van het team zien dat er een verband is tussen het aantal rode kaarten dat een team krijgt tijdens een wedstrijd en de kleur van de shirts die het draagt (teams met rode shirts krijgen meer rode kaarten dan teams met zwarte shirts) en werd duidelijk dat mannen relatief meer rode kaarten krijgen dan vrouwen. 

Na de presentatie volgt nog een aanvullend selectietraject waarin KNVB de datahelden zal kiezen die uiteindelijk echt mogen gaan scoren.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen