Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Ook oefentoetsen voor de scheidsrechters'

KNVB Media
KNVB Media
18 januari 2015, 14:39

Foto:

Bij SV Spero werken de spelers uit de jaargang 1998, met hulp van de scheidsrechterscommissie, hard om op tijd het spelregelbewijs binnen te halen. Daarnaast gaan ook de clubscheidsrechters aan de slag met de oefenstof.

Tijdens één van de spelregelavonden van de club uit Elst merkte één speler op dat de spelers in het veld het straks nog beter weten dan de scheidsrechter. ,,En dat mag natuurlijk niet gebeuren”, geeft André Tumelaire namens de scheidsrechterscommissie aan. ,,Daarom hebben wij de scheidsrechters aan het begin van het seizoen al gewezen op de oefenstof waarmee de spelers aan de slag gaan. We hebben ze geadviseerd om af en toe alvast een oefentoets te maken. Daarnaast gaan we in de tweede seizoenshelft er ook met elkaar mee aan de slag. In welke vorm moeten we nog bespreken. We spelen in elk geval met de gedachte om een spelregelquiz te organiseren, overigens niet alleen voor scheidsrechters, maar voor alle leden van de club.”

We spelen in met de gedachte om een spelregelquiz te organiseren



Sowieso zullen spelers met de verkregen kennis eerder een fout van de scheidsrechter opmerken. ,,Daar kregen wij ook een vraag over. En hoe ze daarmee om moesten gaan. Ik heb aangegeven dat ze altijd na de wedstrijd met de scheidsrechter kunnen praten. Tijdens de wedstrijd heeft discussie geen enkele zin. De scheidsrechter is de baas en daar moet je respect voor hebben. Bij elk beslissing moet je je neerleggen. De ene keer valt een beslissing in je voordeel, de andere keer in je nadeel.”

Gestimuleerd

Het is een motto dat sowieso binnen de club wordt gestimuleerd. ,,We hebben binnen de club een fairplay-competitie voor de A-, B- en C-jeugd. Alle teams die gebruik maken van clubscheidsrechters komen hiervoor in aanmerking. De clubscheidsrechter vult na afloop van elk duel dat ze gefloten hebben een beoordelingsformulier in. Uiteindelijk hebben we in de winterstop en na afloop van het seizoen een winnaar.”

Als spelers tegen zaken aanlopen of niet slagen, kunnen ze altijd bij ons aankloppen


De eerste spelers van SV Spero zijn inmiddels voor de toets geslaagd. ,,We vinden het belangrijk om de jongens en meiden niet zomaar alleen met de stof aan de slag te laten gaan. We hebben ze daarom allemaal bij ons laten langskomen in groepen van ongeveer vijftien spelers, vaak na een training en zoveel mogelijk in teamverband. Ook de leiders waren daarbij. We hebben ze uitgelegd wat de aanleiding is van het spelregelbewijs en hebben de spelregels met ze doorgenomen. Daarbij hebben we uitgebreid stil gestaan bij Fair Play. Daarna zijn ze in groepen achter de computer gaan zitten en hebben met elkaar Voetbalmasterz.nl bekeken en doorgenomen. Op zo'n avond merk je dat spelers regelmatig opmerken dat ze sommige regels nog niet kenden en dat het prettig is om dat door te nemen.”

De club houdt nauwlettend in de gaten welke spelers al  individueel met de website aan de slag zijn gegaan en of ze de toets hebben gehaald. ,,Als spelers tegen zaken aanlopen of niet slagen, kunnen ze altijd bij ons aankloppen. Dit horen wij ook via de teamleiders. We proberen deze spelers dan individueel te helpen. Ondertussen herinneren wij de spelers er via mailtjes aan dat ze de toets voor het eind van dit voetbalseizoen moeten hebben gehaald.”

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen