Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vanaf 2022 alleen onkosten- en vrijwilligersvergoeding in het amateurvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
14 december, 19:54

Foto: KNVB Media

Vanaf het seizoen 2022/’23 mogen amateurvoetballers géén andere vergoeding meer ontvangen dan een daadwerkelijke onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding volgens de vrijwilligersregeling. Dat voorstel heeft de bondsvergadering van de KNVB maandag goedgekeurd.

Binnen het amateurvoetbal is al langer discussie over het betalen van spelers en onder welke voorwaarden dat wel en niet zou moeten worden toegestaan.

Contractspelers

Onder de nieuwe regelgeving mogen verenigingen nog steeds spelerscontracten afsluiten die zijn geregistreerd bij de KNVB. Daarmee zijn deze spelers contractspelers zoals vastgelegd in de reglementen van de bond.

Betalen blijft mogelijk

Onder de nieuwe regelgeving blijft het betalen van amateurspelers door derden mogelijk. Alleen mag niet méér worden betaald dan een daadwerkelijke onkostenvergoeding of de vrijwilligersvergoeding overeenkomstig de vrijwilligersregeling. Wil men wel meer betalen, dan moet dit via een spelerscontract en wordt de speler contractspeler. Een spelerscontract kan alleen met een speler worden gesloten door een amateurvereniging of een aan de amateurvereniging gelieerde stichting die is erkend en geregistreerd door de KNVB.

Handhaving

De handhaving van de nieuwe regels gaat steekproefsgewijs plaatsvinden, op basis van high trust, high penalty. Clubs en spelers zullen worden gestraft wanneer ze de regels overtreden. Dat kan voor spelers bijvoorbeeld gaan om lange uitsluitingen of schorsingen en voor clubs om plaatsing in een lagere klasse of het inhouden van maximaal vijf wedstrijdpunten op de ranglijst van de lopende competitie.

Ingangsdatum

De nieuwe regelgeving gaat vanaf het seizoen 2022/’23 in. Zo kunnen amateurverenigingen en spelers optimaal worden voorgelicht door de KNVB en hebben ze voldoende gelegenheid om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen