Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorstellen ter verbetering voetbalpiramide

KNVB Media
KNVB Media
7 maart 2017, 18:00

Het amateur- en betaald voetbal zijn in gesprek over verbeteringen in de voetbalpiramide. - Foto: KNVB Media

Het amateur- en betaald voetbal zijn in gesprek over verbeteringen in de voetbalpiramide. Dit seizoen deed de nieuwe competitieopzet zijn intrede, waarbij voor het eerst sinds 1954 promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal een feit werd.

Gistermiddag, maandag 6 maart, zijn de grootste uitdagingen in de voetbalpiramide, het aantal verplichte contractspelers in het amateurvoetbal en de deelname van beloftenteams, onder de loep genomen. Aan tafel zaten vertegenwoordigers van de Tweede en Derde divisie, Eerste divisie, Eredivisie, de ledenraad amateurvoetbal en directie van de KNVB. Tijdens het gesprek zijn de aanwezigen het eens geworden over voorstellen tot verbeteringen van de voetbalpiramide. Dit zijn aanpassingen op het besluit dat in 2014 over de voetbalpiramide is genomen.

De CVTD, de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisie, bespreekt donderdag 9 maart de voorstellen met de betrokken clubs. Ook met de betaald voetbalclubs worden de plannen gedeeld. De voorstellen kunnen op de bondsvergadering van dinsdag 21 maart ter besluitvorming worden voorgelegd.  

Contractspelers

Er ligt een voorstel waarin clubs minder contracten hoeven af te sluiten

In de Tweede en Derde divisie zijn er sinds dit seizoen licentievoorwaarden ingevoerd. Dit zijn voorwaarden die clubs helpen gefaseerd toe te groeien naar een hoger niveau, in het geval van promotie. De verplichting contractspelers te registreren stuit een aantal clubs tegen de borst. De eis is om die reden tegen het licht gehouden. Er ligt nu een voorstel waarin clubs minder contracten hoeven af te sluiten. Het minimaal aantal uren in een contract wordt ook beperkt, van 12 uur naar 10 uur (Tweede divisie) en 8 uur (Derde divisie) per week. Bovendien wordt onderzocht of er naast het verplicht aantal contractspelers, ook contracten met minder uren kunnen worden aangeboden.

HHC Hardenberg heeft het lastig in de Tweede divisie.

Onderdeel van het voorstel is het aantal contractspelers te koppelen aan de kwaliteit van de jeugdopleiding van de club. De investering in de ontwikkeling van het jeugdvoetbal komt zo meer centraal te staan en wordt gestimuleerd. Hoe beter de jeugdopleiding wordt gewaardeerd, des te minder contractspelers een club hoeft te registreren. Dat komt de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal ten goede.

Kwaliteit en Performance-model

De jeugdopleidingen in Nederland worden beoordeeld met het zogeheten Kwaliteit en Performance-model. Een jeugdopleiding van een club kan een lokale, regionale, nationale of internationale status krijgen. Clubs in de Tweede divisie met een lokale gecertificeerde jeugdopleiding gaan in het voorstel naar acht verplichte contractspelers in het tweede jaar. Bij een regionale status is dat vier contractspelers. In de Derde divisie hoeven clubs bij een regionale en lokale certificering helemaal geen contractspelers meer te hebben.

DivisieNiet gecertificeerdLokaalRegionaal
Derde divisie300
Tweede divisie, 1e jaar642
Tweede divisie, 2e jaar1084

Beloftenteams maximaliseren

Het voorstel is het aantal beloftenteams per competitiepoule te maximaliseren, naar hoogstens vier in een poule van achttien clubs

Een ander punt van aandacht is de deelname van beloftenteams. Dit is het eerste seizoen dat de beloftenteams van betaald voetbalclubs meedoen in de amateurvoetbalcompetities. De achterliggende gedachte is dat talentvolle, jonge spelers tegen betere tegenstanders en met meer weerstand voetballen, wat goed is voor de Nederlandse voetbalontwikkeling.

In het voorstel wordt het aantal beloftenteams gemaximaliseerd naar vier teams in een competitiepoule van achttien clubs. Onderdeel van het voorstel dat er vanaf 2018/’19 meer beloftenteams kunnen worden toegevoegd aan de (bovenkant van de) voetbalpiramide. Onder welke voorwaarden dat gebeurt, en in welke competities de beloftenteams worden ingedeeld, moeten nog worden uitgewerkt. Dit kan pas worden geconcretiseerd nadat er op de bondsvergadering met de voorstellen wordt ingestemd.

Eerder evalueren

Ook is besloten de andere uitdagingen van de voetbalpiramide eerder te bespreken. De geplande evaluatie, in het najaar van 2017, wordt naar voren gehaald. In het voorjaar vindt er een evaluatie over de Tweede en Derde divisie plaats over onder meer de speeldagen, aanvangstijden, kaartenregistratie en periodekampioenschappen. Alle betrokken clubs worden gevraagd deel te nemen aan de evaluatie en aandachtspunten in te brengen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen