Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WKE als gevolg van faillissement uit Topklasse

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2016, 10:45

Foto: KNVB Media

De KNVB neemt WKE uit de Topklasse als gevolg van het faillissement van deze vereniging. Woensdagmiddag maakte WKE op de eigen website al bekend dat de club niet in hoger beroep gaat tegen het faillissement dat de rechter op 16 februari uitsprak. WKE werd in 2009 nog algeheel amateurkampioen van Nederland.

Het faillissement van WKE betekent dat het eerste elftal, dat uitkomt in de Topklasse zondag, per direct uit de competitie wordt genomen. De gespeelde wedstrijden van dit team worden als niet gespeeld beschouwd en de ranglijst wordt aangepast. De spelers van WKE kunnen uiterlijk vrijdag 4 maart dispensatie aanvragen om ergens anders te gaan voetballen. De teams die uitkomen in de B-categorie kunnen het seizoen wel afmaken. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen WKE, de curator en de KNVB.

'Slechte dag voor het voetbal'

Directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee: "Dit is een bijzonder vervelende situatie en een slechte dag voor het amateurvoetbal in Nederland. Buiten het feit dat WKE nog volop meedraaide in de top van de Topklasse zondag en dat dit vanzelfsprekend erg teleurstellend is voor het verloop van de competitie, is het zeker ook voor de vrijwilligers, supporters en spelers van WKE een bittere pil. Tegelijkertijd beseffen we dat de aanpassingen in de stand voor sommige ploegen even slikken zal zijn. Daar balen we van, maar het is de enige mogelijkheid om de eindranglijst zo zuiver mogelijk te houden en een sportief verloop van het restant van de competitie te waarborgen."

Gevolgen voor de Topklasse zondag

Buiten de gevolgen voor de club en de eigen leden, heeft het faillissement van WKE ook consequenties voor andere verenigingen en de competitie. De gespeelde wedstrijden van WKE worden als niet gespeeld beschouwd en de ranglijst wordt aangepast. Ook zal WKE worden aangemerkt als directe degradant uit de Topklasse. Er zal dit jaar dus niet nog een team direct degraderen uit de Topklasse zondag. Het door WKE behaalde periodekampioenschap komt te vervallen en wordt aan het einde van het seizoen doorgegeven aan de eerstvolgende club op de eindranglijst die nog geen periode won. De tweede periodetitel, gewonnen door Koninklijke HFC, blijft gehandhaafd en de derde periode wordt eveneens toegewezen aan een eerstvolgend elftal op de eindranglijst dat nog geen periode heeft gewonnen. Een periodetitel en kampioenschap in de Topklasse geven recht op deelname aan de tweede ronde van het KNVB bekertoernooi.

Licentievoorwaarden

In tegenstelling tot het betaald voetbal zijn clubs in het amateurvoetbal op dit moment niet verplicht de KNVB op de hoogte te houden van hun financiële situatie. De KNVB kan dus niet in actie komen tenzij clubs ons hierom vragen. Vanaf volgend seizoen verandert dit echter met de invoering van de Tweede Divisie. Dan worden ook de clubs in de Topklasse en Tweede Divisie meegenomen in een nieuw licentiesysteem. Hierbij komt er onder andere meer inzicht in de financiële huishouding van deze clubs. Hierdoor kan de KNVB, indien nodig, eerder in actie komen.
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen