Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wim Kiggen

Ik ben 63 jaar jong, gehuwd, 3 reeds uitwonende kinderen. Ik verdien mijn brood als docent natuurkunde en techniek aan een middelbare school. Doordat ik gebruik maak van het generatiepact werk ik momenteel 3 dagen per week. In juni 2024 ga ik, als het God blieft, met pensioen. 
Verder ben ik voorzitter van de MR van mijn school en voorzitter van de GMR van de scholenkoepel. 
Ik woon in Tungelroy, een kerkdorp van de gemeente Weert. 

Ben je actief (geweest) in het voetbal? 

Ik heb tot voor enkele jaren terug in de lagere elftallen van Crescentia gespeeld. Sinds 1984 ben ik bestuurslid van deze 5e klasser en sinds 1996 voorzitter. Dit met een onderbreking van 6 jaar daar ik van 2009 t/m 2013 deel heb uitgemaakt van het toenmalige Districtsbestuur amateurvoetbal van de KNVB Zuid 2. Daarna heb ik nog 2 jaar deel uitgemaakt van de ledenraad KNVB van 2013 tot 2015. Dat werk heb ik altijd met veel plezier gedaan. 

Wat is je relatie met de sport in jouw woonomgeving? 

Ik ben voorzitter van Crescentia, een 5e klasser uit Tungelroy, gemeente Weert. Bij deze vereniging ben ik, naast voorzitter, leider van een elftal, regel ik de sponsoring en onderhoud ik de contacten met externe instanties. 

Ik heb regelmatig overleg met de voorzitters van de Weerter voetbalverenigingen. 

Waarom wil jij ledenraadslid worden en hoeveel tijd zou je willen besteden aan je ledenraadschap? 

Ik wil deze taak graan gaan vervullen omdat ik weet wat de werkzaamheden inhouden. 
Ik heb dus ervaring en ik ken het speelveld.  
Ik heb me in 2015 niet meer kandidaat gesteld voor de ledenraad omdat mijn kieskring te groot werd. We gingen van 60 naar 30 kieskringen, mijn kieskring werd meer dan 2 maal zo groot. Dat kon ik, daar ik toen nog fulltime werkte, qua tijdsinvestering niet waarmaken. Nu ik gebruik maak van het generatiepact en binnen afzienbare tijd met pensioen ga heb ik die tijd in overvloed. Ik wil er de tijd aan besteden die nodig is, daar zijn geen beperkingen in. 
Ik heb er zin in! 

Waarom ben jij geschikt als ledenraadslid en waar ben je vooral goed in? 

Ik denk dat ik een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het orgaan ledenraad omdat ik al ervaring heb en het speelveld erg goed ken en dat al bewezen heb. 
 
Ten eerste als bestuurslid KNVB district Zuid 2 met wedstrijdzaken in mijn portefeuille. Ik heb in die functie, samen met de professionals, me vaak ingeleefd in de zaken die spelen bij kleine en grote verenigingen en door daar waar mogelijk maatwerk te bieden.  
 
Verder was ik in die hoedanigheid lid van de districtscommissie veldvoetbal, in welke functie ik met collegae bestuursleden uit de andere 5 districten trachtte het veldvoetbal op landelijk en districtsniveau zo optimaal mogelijk te organiseren. Ik had in die tijd te maken met de invoering van de 2e en 3e divisie en alles wat daarbij kwam kijken, zoals bijvoorbeeld licenties, stewarding, spelerscontracten en overschrijvingen. 
 
In die tijd heb ik ook de portefeuillehouder futsal van ons district vervangen en in die hoedanigheid dezelfde werkzaamheden verricht. 
 
Ten tweede als lid van de ledenraad KNVB. Dat was een voortzetting van de werkzaamheden, echter, meer met een helikopterview. Als ledenraadslid moet je het gehele speelveld overzien, daar waar mogelijk en verantwoord specifieke verenigingsbelangen behartigen, en daar waar het moet voor het algeheel belang kiezen. 

Waar ben jij trots op wat je hebt bereikt in de sport of bij jouw sportclub? 

Als voetballer was ik niet erg getalenteerd. Ik ben er trots op dat ik die kwaliteiten die ik organisatorisch en bestuurlijk wel bezit heb kunnen inzetten voor mijn vereniging en voor de KNVB. Vooral bij de invoering van de 2e en 3e divisie heb ik voor enkele aandachtspunten een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. 

Verder ben ik er trots op dat wij als bestuur van Crescentia de dorpsvereniging, zonder tegen windmolens te vechten, tegen de verwachtingen in draaiende kunnen houden. In dat kader ben ik er ook trots op dat wij (jeugdbestuur) bij onze vereniging een, voor ons dorp,  grote jeugdafdeling op de been brengen. Dat is de levensader voor onze vereniging. 

Onlangs is het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026 gepresenteerd. Wat vind jij het belangrijkste aan dit plan en waarom? 

Het Strategisch Plan is ambitieus en zeker niet alle zaken heb je in de hand. 
Een groot toernooi winnen is natuurlijk prachtig, wij hebben dat in 1988 en 2017 mogen ervaren.  
Veel belangrijker is het aantal voetballers en de kwaliteit van de verenigingen. Het aantal voetballers bereik je door voor de spelers en speelsters interessante maatwerk competities uit te rollen. En dat kan enkel met degelijke verenigingen die goed en toekomstbestendig georganiseerd zijn. Dat moet de voedingsbodem zijn om de andere 4 kernpunten te realiseren. En dan staan we mogelijk in de nabije toekomst wederom met een beker te prijken. 

KNVB Ledenraadsverkiezing 2022: kandidaat Wim Kiggen

Wim Kiggen

Kom in contact met het ledenraadslid in jouw kieskring.