Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De voordelen van Breed Motorische Ontwikkeling

Voor een goede motorische ontwikkeling moeten kinderen voldoende, maar vooral ook gevarieerd bewegen, trainen én spelen. Goed ontwikkelde basisvaardigheden zoals balanceren, rennen en springen zorgden er bovendien voor dat sportspeficieke vaardigheden makkelijker kunnen worden aangeleerd. Omdat kinderen tegenwoordig steeds minder goed kunnen bewegen, zet de KNVB zich samen met de KNHB, de KNGU, de Nevobo, het Kenniscentrum Sport & Bewegen, NOC*NSF en de Hanzehogeschool Groningen in voor Breed Motorische Ontwikkeling (BMO).

De KNVB stelt zichzelf ten doel om alle kinderen, op hun eigen niveau, plezier en ontwikkeling te laten ervaren bij het voetballen. Om die doelstelling te bereiken, moeten we samen met bestuurders, voetbalbalverenigingen, hoofden opleidingen, trainers, ouders en verzorgers blijven werken aan een positieve sportcultuur op de voetbalverenigingen en aan een passend aanbod voor de jeugd. BMO gaat in dit proces nu ook meer aandacht krijgen.

Extra aanbod

Kinderen die veelzijdig leren bewegen, ervaren daar op korte én lange termijn de voordelen van: ze blijven langer sporten, lopen minder blessures op en ervaren nog meer beweegplezier. Ook stimuleert een goede motoriek de gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling van een kind. Als KNVB vinden wij het ook heel belangrijk dat ieder kind zich breed motorisch kan ontwikkelen. Dit zou wat ons betreft op allerlei plaatsen en momenten voor kinderen gefaciliteerd moeten worden, waaronder binnen de georganiseerde sport en dus ook in het voetballen. Wij dragen hier als KNVB dan ook graag ons steentje aan bij, onder andere middels extra aanbod op dit thema voor verenigingen, hoofden opleidingen en trainers. Zo maken we voor ieder kind nog meer voetbal- en beweegplezier mogelijk, een leven lang!

Als vereniging ben je misschien geneigd te zeggen: "Maar ze voetballen toch bij ons, dus ze bewegen? En als het motorische niveau daalt, dan gaan we toch gewoon nog meer voetballen?" De meeste onderzoekers zijn het hier niet mee eens. In 2009 concludeerden wetenschappers (onder wie Lisa M. Barnett) al dat interventies gericht moeten zijn op motorische ontwikkeling en niet op sportspecifieke ontwikkeling. Kortom: meer bewegen, zonder dat het ten korte gaat van voetballen.

Samenvatting en infographic

Eerder verscheen dit artikel over het nut en de noodzaak van een breed motorische ontwikkeling voor kinderen. De samenvatting van dit artikel en de bijbehorende infographic zijn te vinden op de website van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.