Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Innovatie in het voetbal

Innovatie en voetbal. Deze twee woorden waren lange tijd geen vrienden. Met de enorme opmars van data en kunstmatige intelligentie lijkt daar snel een grote verandering in te komen. De drang om het spel sneller, eerlijker en attractiever te maken is groot.

Inmiddels is de VAR een ingeburgerd begrip, worden teamprestaties verbeterd dankzij data-analyses en is de belangstelling voor Voetbal TV overweldigend. Welke andere ontwikkelingen zijn er en wat kunnen we leren van andere sporten?

5 spannende sportinnovaties

1. Competitie-indeling op basis van algoritmen

Generaties voetballers spelen op een te laag of hoog niveau, om dat te voorkomen wil de bond de gevolgen van het geboortejaareffect verkleinen. Er is nu namelijk sprake van een oververtegenwoordiging van spelers in de eerste teams, die zijn geboren in de eerste maanden van een jaar. Hierdoor is er een hogere uitval van spelers die in de laatste maanden van het jaar geboren zijn. Op basis van historische data ontwikkelt de KNVB daarom een algoritme waarmee de teamspeelsterkte van teams kan worden geanalyseerd. Dit gebeurt door uitslagen en de onderliggende cijfers te vergelijken. Aan het einde van het seizoen 2019/'20 moet er een algoritme klaar zijn, waarmee teams automatisch op speelsterkte kunnen worden ingedeeld.

Generaties voetballers spelen op een te laag of hoog niveau.

2. Basketballers gaan slimme shirts dragen tijdens wedstrijden

Kortgeleden heeft de EuroLeague Players Association groen licht gegeven voor het dragen van speciale shirts met data-sensoren. Deze technologie registreert en analyseert zoveel mogelijk het gedrag van de spelers. Tijdens de wedstrijden wordt de informatie realtime gedeeld op het HEED-platform (https://heedlive.com/), waarmee fans een extra beleving krijgen rondom hun sport. De EuroLeague Players Association volgt hiermee de Americain Footballers uit de NFL. Zij spelen met sensors en chips in hun schouderstukken. Ook de National Hockey League (NHL) doet op dit moment tests. De fans van de Europese basketbalcompetitie kunnen binnenkort realtime volgen wie bij een dunk het hoogste springt, of het publiek het meest in vervoering brengt. 

De fans van de Europese basketbalcompetitie kunnen binnenkort realtime volgen wie bij een dunk het hoogste springt.

3. Toeschouwers participeren in wedstrijden

Op het jaarlijkse innovatie-evenement South By South West in Texas Amerika worden ieder jaar de nieuwste trends en ontwikkelingen op sportgebied gedeeld. Zoals de Fan Controlled Football League, kortweg FCFL. Het is een techniek waarmee twee werelden bij elkaar worden gebracht: live sport en gaming (https://www.youtube.com/embed/A4PSH4MYh9o). FCFL doet dit via platform Twitch, waar fans realtime met de beelden van de live-competitie hun eigen wedstrijd kunnen bepalen (https://www.twitch.tv/).

4. Platform voor esporters

Op het platform Learn2play kunnen esporters hun skills verbeteren in een ecosysteem met andere esporters. Op het platform zijn 1 miljoen spelers geregistreerd. Er worden eigen toernooien georganiseerd, trainingen gegeven en wedstrijdanalyses gemaakt.

 

Op het platform Learn2play kunnen esporters hun skills verbeteren in een ecosysteem met andere esporters.

5. Social network voor spelers, coaches en teams

In de hockeywereld maakt Urusports furore. Op dit platform worden wereldwijd spelers, coaches en teams met elkaar gematcht. Uru wordt onder meer gebruikt om nieuw talent te scouten (https://www.urusports.co/).

Wat vinden we van de aanpassing van de speeldagenkalender?

Met voortdurende steekproeven probeert de KNVB te toetsen of nieuw beleid en introducties van maatregelen snel en succesvol verlopen of moeten worden bijgesteld. Zo ook de nieuwe speeldagenkalender.

68 procent is het ermee eens dat de competitie in september begint

Onderzoek wijst dat 58 procent van de respondenten zeer tevreden is met de nieuwe competitieopzet (seizoen 2017/’18). 68 procent is het ermee eens dat de competitie in september begint. Men heeft bovendien een voorkeur uitgesproken om tijdens de vakanties (herfst-, voorjaars- en meivakantie) één week te voetballen. Zes op de tien respondenten is blij met het eindigen van de reguliere competitie in mei. Bij een gelijke eindstand in de reguliere competitie hebben een beslissingswedstrijd/reeks (39,1 procent) en het doelsaldo (38,6 procent) de voorkeur.

Gijs de Jong: “Wij ‘kaaskoppen’ zijn dan wel eigenwijs, maar ook bereid om te willen veranderen”

Gijs de Jong (46) is secretaris-generaal van de KNVB en heeft innovatie en spelregelvernieuwing in zijn portefeuille. De Brabander is initiatiefnemer van de ‘Future Rules Football League’, een competitie met nieuwe spelregels in de Bollenstreek.

Gijs de Jong: "Nederland is wat mij betreft een van de meest voetbal innovatieve landen ter wereld."

Voor degene die het hebben gemist. Wat houdt deze ‘competitie’ in? Gijs de Jong: “De competitie wordt gespeeld door tien topamateurclubs (onder de 23 jaar) in de Bollenstreek waarbij ARC uit Alphen aan den Rijn het initiatief heeft genomen. Het doel van de Future Rules Football League is simpel: onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van spelregelwijzigingen. Dan hebben we het over selfpasses, indribbelen in plaats van ingooien, en tijdstraffen in plaats van een gele of rode kaart. We filmen en coderen alles en brengen zo bijvoorbeeld in beeld hoeveel passes er zijn en hoe snel een vrije trap wordt genomen. Op basis van deze statistieken analyseren en vergelijken we het spel, en kijken we of we het voetbal in de toekomst sneller en aantrekkelijker kunnen maken. Aan het einde van het seizoen organiseren we een soort hackathon en nodigen we deskundigen en liefhebbers uit om met ons de data te analyseren.”

"We interviewen iedereen: van scheidsrechters, coaches tot het publiek. En natuurlijk de spelers zelf."

Hoe innovatief zijn wij eigenlijk als voetballand? “Nederland is wat mij betreft een van de meest voetbal innovatieve landen ter wereld. Wij ‘kaaskoppen’ zijn dan wel eigenwijs, maar ook bereid om te willen veranderen. Zeker als je het vergelijkt met relatief conservatieve  landen als Italië, Spanje en Duitsland. Op dit moment zien we bij de Future Rules Football League een voorzichtige positieve vooruitgang: meer doelpunten en meer effectieve speeltijd. En dat is nodig als je weet dat de effectieve speeltijd zo’n 50 tot 55 minuten is. Het is onze verantwoordelijkheid om te blijven ontwikkelen, zodat we een nog beter spelletje creëren voor onze kinderen. Samen met de technologie van de toekomst.”