Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Europees Kampioenschap voetbal in Zeist

Brief aan de koning. Koninklijk Huis, Paleis Noordeinde, Postbus 30412, 2500 GK Den Haag.

Voor Z.M. Koning Willem-Alexander

Majesteit,

Over een week begint het Europees Kampioenschap Voetbal voor CP-teams op de KNVB Campus in Zeist. In de Nederlandse selectie zitten spelers, die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Desondanks spelen ze zo goed, dat sommigen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal uitkomen. In plaats van 11 tegen 11, wordt er 7 tegen 7 gespeeld, waarmee het spel razendsnel op en neer gaat. Aan het toernooi doen tien teams mee.

Persoonlijk vind ik het fantastisch, dat we dit EK in Nederland mogen organiseren. Spijtig is echter, dat we tot op de dag van vandaag louter afzeggingen hebben gekregen van hoogwaardigheidsbekleders om een wedstrijd van Oranje bij te wonen. Mogen we op u rekenen?

Extra bekendheid

Met het CP-Europese Kampioenschap kunnen we laten zien, dat je ondanks een handicap, de top kunt bereiken

Niet alleen de spelers zouden het enorm waarderen, maar uw aanwezigheid zorgt er ook voor dat we de sport extra bekendheid kunnen geven. Belangrijk, want een op de tien Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking en uit ervaring weten we dat zij minder snel gaan sporten of zich aansluiten bij een vereniging. Met het CP-Europese Kampioenschap kunnen we laten zien, dat je ondanks een handicap, de top kunt bereiken. Daarnaast willen we in het kielzog van het CP-voetbal, duidelijk maken wat het G-voetbal in Nederland nog meer te bieden heeft, zoals varianten voor onder meer dove en blinde mensen, mensen met een amputatie en mensen met autisme. Recent is daar Frame-voetbal bijgekomen, voor kinderen die vanwege hun lichamelijke beperking gebruik moeten maken van een rollator of looprekje.

Positieve boost

Zowel in de jeugd, als bij de senioren, laten clubs hun aanvankelijke argwaan ten aanzien van G-voetbal steeds vaker varen en zijn blij met de positieve boost die het kan geven aan de sfeer binnen de vereniging. Inmiddels bieden 254 clubs G-voetbal aan. Daarbij staat de beperking niet centraal, maar de mogelijkheid van een speler om lekker te voetballen.

Voor de komende jaren streeft de KNVB ernaar om in alle 380 gemeenten in Nederland een club te hebben, waar je met een lichamelijke of geestelijke beperking kunt voetballen. Daarbovenop stellen we als doel om CP-voetbal terug te krijgen als paralympische sport op de Spelen van Parijs in 2024.

Hup Oranje

Het is zoals Gerard Dielissen van NOC*NSF onlangs in een interview benadrukte: "Paralympische en Olympische medaillewinnaars op één bordes bij de koning. Daarmee zijn we, met Noorwegen, uniek in de wereld.”  Eerst maar eens Europees kampioen worden. Het team van bondscoach Max Raeven is er klaar voor. Nu Nederland nog. Hup Oranje!

Met vriendelijke groet,

Jan Dirk van der Zee

Directeur bestuurder amateurvoetbal van de KNVB

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee