Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Kennisavonden: ontmoeten en inspireren

Tijdens de KNVB Kennisavonden staat vooral het ontmoeten en inspireren centraal. Door te leren van elkaars ervaringen kunnen bestuurders inspiratie opdoen die zij kunnen vertalen naar de eigen vereniging.

Het is een drukte van belang in de kantine van Olympia in Haarlem. Ruim honderd bestuursleden, coördinatoren, en andere belangstellenden van amateurclubs treffen elkaar tijdens de KNVB Kennisavond van maandag 4 april. Elk met uiteenlopende motieven. Neem bijvoorbeeld de vijf man sterke afvaardiging van DZS, dat met het gehele jeugdbestuur aanwezig is. De vereniging uit Neck heeft als belangrijkste uitdaging om jeugdleden in de leeftijdscategorie twaalf jaar en ouder te behouden. “Wij zijn een gezellige boerenclub, weten van elk jeugdlid wie de ouders zijn”, vertelt Vincent Duijn. "Maar kinderen die hogerop willen voetballen verruilen de club voor een grotere vereniging. Ik hoop vooral tips en trucs te krijgen om deze leden meer te kunnen bieden en hen zo langer te behouden voor de club.”

Anderen inspireren

Vincent Koning laat vooral alles op zich afkomen. De scheidsrechterscoördinator van SV Dios hoopt voornamelijk ervaringen op te doen van clubs op arbitragegebied. De vereniging uit Nieuw Vennep maakt zelf gebruik van een innovatieve arbitragetool en zag de afgelopen jaren het aantal scheidsrechters explosief stijgen. “Ik ben benieuwd hoe andere clubs dit geregeld hebben. De aanstellingen van de scheidsrechters worden bij ons voor 95 procent automatisch geregeld. De tool neemt veel werk uit handen. Scheidsrechters melden zichzelf aan voor een wedstrijd waar zij de vereiste kwalificaties voor hebben.

Misschien kom ik clubbestuurders tegen die met ons willen samenwerken op arbitragegebied

Wij zijn nu bezig met een soort uitwisselingsprogramma tussen clubs uit de buurt. Wie weet kom ik vandaag clubbestuurders tegen die met ons willen samenwerken.”

Inspiratie op deze, en nog veel meer gebieden, doen de verenigingen op tijdens de diverse kennissessies. Specialisten van de KNVB en partners ING en ARAG geven interactieve presentaties over de thema’s werving en behoud van leden, financiële zaken, arbitrage, vrijwilligers, accommodatie en voetbaltechnische ondersteuning. Tijdens de sessies is er ruimte om met elkaar in discussie te gaan en vragen te stellen. Tussendoor wordt ook de inwendige mens verzorgd met een maaltijd, gebaseerd op het Lekker Bezig-programma van de KNVB en Sligro.

Visie laten blijken

Vincent Duijn laat tijdens de sessie ‘Van kinderwagen tot scooter’ geregeld zijn visie blijken op welke vlakken van het behoud van leden er in zijn ogen ruimte is voor verbetering. “In de praktijk gebeurt het dat clubs hun elftallen bewust lager indelen, zodat zij meer kans hebben om te winnen. Maar op die manier kloppen de verhoudingen niet meer”, baalt hij. “Spelers die elke week hun wedstrijden dik verliezen hebben zo minder plezier in het spelletje en stoppen er sneller mee. Ik zou zeggen: pak de selectielijst erbij en kijk naar het niveau waarop de spelers het seizoen ervoor gespeeld hebben. Dat geeft een realistisch inschatting van de sterkte van een team.”

Leren van elkaars ervaringen is één van de kernpunten van de KNVB Kennisavonden.

Duijn ervaarde, net als zijn medejeugdbestuursleden, de Kennisavond als gezellig en leerzaam. “Wij kregen de bevestiging dat meer clubs last hebben van spelers die hogerop willen voetballen en daardoor de club verlaten. We hebben goede tips gekregen welke aspecten bijdragen aan de tevredenheid van een lid bij de club. Volgende keer hoop ik ook dat andere bestuursleden van DZS aanwezig zijn bij een Kennisavond. Iedereen heeft er baat bij inspiratie op te doen.”

Ook Vincent Koning heeft zijn voordeel kunnen doen met het ontmoeten van andere clubs. “Ik heb mensen ontmoet die geïnteresseerd zijn om met ons samen te werken op gebied van de arbitragetool. Daarnaast herkende ik veel situaties die tijdens de presentaties besproken werden. Je wordt weer even geprikkeld. Misschien is het tijdens de volgende bijeenkomsten een goed idee om clubs over hun ervaringen laten te vertellen. Verhalen uit de praktijk spreken haast iedereen aan.”