Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaakwaarnemers ontvangen 9,5 miljoen euro van Nederlandse clubs

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2016, 16:00

Foto: KNVB Media

Zaakwaarnemers in het voetbal hebben het afgelopen jaar in totaal 9,5 miljoen euro ontvangen van de Nederlandse betaald voetbalclubs. Het gaat om vergoedingen die de zogenoemde intermediairs van de clubs ontvingen in de periode van 1 april 2015 tot 31 maart 2016, voor hun vertegenwoordiging bij de totstandkoming van spelerscontracten en transfers. 

In dezelfde periode registreerde de KNVB 267 intermediairs, die betrokken waren bij 419 spelerscontracten en transfers. Dat zijn de cijfers van de KNVB, een jaar nadat FIFA het systeem rondom zaakwaarnemers veranderde.

Publicatie onderdeel nieuwe FIFA-regels

FIFA heeft sinds 1 april 2015 nieuwe regelgeving rondom spelersmakelaars. Sindsdien is er sprake van een ‘intermediair’ en zijn de FIFA-licentie en het bijhorende spelersmakelaarsexamen afgeschaft. Onderdeel van de nieuwe regelgeving is dat iedere nationale voetbalbond een online register van geregistreerde intermediairs bijhoudt.

Aanvullend moeten de voetbalbonden ieder jaar -uiterlijk 31 maart- de namen van de geregistreerde intermediairs samen met de spelerscontracten en transfers waar zij bij betrokken waren, publiceren. Spelerscontracten Spelerscontracten Bekijk het overzicht van geregistreerde intermediairs en hun afgesloten spelerscontracten in Nederland. Tevens schrijven de nieuwe regels voor dat elke nationale voetbalbond het bedrag openbaar maakt dat clubs in een jaar tijd in totaal betaalden aan intermediairs.  Vergoedingen Vergoedingen Bekijk het overzicht van de vergoedingen die Nederlandse clubs aan intermediairs betaalden (tot en met 31 maart 2016).

Vergoedingen

Het bedrag van 9,5 miljoen euro is een opstelsom van vergoedingen aan intermediairs bij nieuwe en verlengde spelerscontracten of transfers. Bij transfers gaat het alleen om het bedrag dat de nieuwe (Nederlandse) club betaalde aan intermediairs voor hun vertegenwoordiging bij de totstandkoming ervan. Bonussen en overige aanvullende financiële afspraken tussen clubs en intermediairs zijn geen onderdeel van de registratieplicht van FIFA, en staan niet in dit overzicht. Het overgrote deel van de vergoedingen voor intermediairs – ongeveer 9,2 miljoen euro - is afkomstig van de Eredivisieclubs. Aangezien dit de eerste publicatie is, is het niet mogelijk de bedragen te vergelijken met voorgaande jaren.

De 267 geregistreerde intermediairs bestaan uit 254 natuurlijke personen en 13 rechtspersonen. Ter vergelijking: voor de nieuwe FIFA-regels waren er 147 spelersmakelaars bij de KNVB geregistreerd (peildatum: augustus 2014).

Transparantie goed voor het voetbal

De KNVB vindt het een goede ontwikkeling dat nationale voetbalbonden inzicht geven in vergoedingen rondom intermediairs. Dergelijke overzichten bevorderen de transparantie in het voetbal en dat is goed voor de sport. Aangezien dit de eerste registratie en publicatie onder de nieuwe FIFA-regels is, evalueert de KNVB de komende periode de procedure met onder andere de betaald voetbalclubs.

Ook is de KNVB met belanghebbende partijen van clubs, spelers en intermediairs in gesprek over de introductie van een keurmerk voor organisaties waar intermediairs zijn aangesloten. Het keurmerk heeft als doel de kwaliteit en betrouwbaarheid van intermediairs te waarborgen. Dat is ter bescherming van de belangen van clubs en spelers.

Intermediairs Intermediairs Lees meer over de regelgeving rond intermediairs in Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen