Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe aanduidingen in de jeugdcompetities

KNVB Media
KNVB Media
26 april 2016, 19:47

De internationaal gebruikelijke aanduidingen worden voortaan gehanteerd. - Foto: KNVB Media

Het amateurvoetbal staat aan de vooravond van een aantal belangrijke veranderingen. Deze passen in het streven van de KNVB naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal, spannende competities en het ontzorgen van de wedstrijdsecretaris.

Al deze elementen zijn terug te vinden in de toekomstige uitwerking van de nieuwe aanduidingen voor de jeugdcompetities. Wat betekent dit voor verenigingen?

Internationaal gebruikelijke aanduidingen

De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen Onder 20 (jaar) tot en met Onder 6 (jaar). Zie ook het schema. C-junioren worden dus bijvoorbeeld Onder 15. Dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren. Feitelijk verandert er dus niets.

De huidige Onder 8-, Onder 10-, Onder 12- en Onder 14-klassen, die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd.

J staat voor jeugdcompetitie

Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen

Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J.

De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

Waarom veranderen de aanduidingen?

Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Omdat deze aanduidingen nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. De kwaliteit van het voetbal bijvoorbeeld. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.). In enkele districten is hier nu al sprake van.

Aanduidingen in een tabel

In onderstaande tabel zijn de nieuwe aanduidingen, de oude aanduidingen en de geboortejaren overzichtelijk naast elkaar gezet. De peildatum is 31 december van enig jaar.

AanduidingOude aanduidingGeboortejaar11:117:7 (cat. B)4:4
JO20eerstejaars senioren1997X  
JO19/MO19tweedejaars A-junioren1998XX 
JO18eerstejaars A-junioren1999XX 
JO17/MO17tweedejaars B-junioren2000XX 
JO16eerstejaars B-junioren2001XX 
JO15/MO15tweedejaars C-junioren2002XX 
JO14eerstejaars C-junioren2003XX 
JO13/MO13tweedejaars D-pupillen2004XX 
JO12eerstejaars D-pupillen2005XX 
JO11tweedejaars E-pupillen2006 X 
JO10eerstejaars E-pupillen2007 X 
JO9tweedejaars F-pupillen2008 X 
JO8eerstejaars F-pupillen2009 X 
JO7minipupillen2010 XX
JO6minipupillen2011 XX

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen