Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Positief gesprek met kritische clubs over wedstrijdvormen

KNVB Media
KNVB Media
30 november 2016, 10:42

De KNVB en zestien Rotterdamse clubs kwamen zondag bij elkaar om te spreken over de nieuwe wedstrijdvormen bij pupillen. - Foto: KNVB Media

“Een zeer prettig gesprek”, zo betitelden zowel de KNVB als de zestien Rotterdamse clubs het onderhoud dat zij zondag 27 november met elkaar hadden over de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen. Ongeveer een maand geleden stuurden de clubs een brief aan de KNVB waarin zij aangaven graag met de voetbalbond in gesprek te willen. “Want er waren nog wel wat vraagtekens en kritische opmerkingen”, verklaart Spartaan’20-voorzitter Leandro Lopes.

Direct na het versturen van de brief nam de KNVB contact op met de verenigingen en werd er afgesproken om in de nabije toekomst met elkaar in gesprek te gaan. Die ontmoeting kwam er uiteindelijk afgelopen zondag 27 november. “Wij hebben dat gesprek als zeer prettig ervaren”, vertelt Lopes, één van de initiatiefnemers van de brief. “En dat was een heel ander gevoel dan we hadden overgehouden aan de roadshows, waarin het beeld ontstond dat de veranderingen sowieso zouden worden ingevoerd en dat er alleen nog over de details kon worden meegedacht.”

Ruimte voor discussie

Dat eerste contactmoment zorgde voor de brief, inmiddels ondertekend door zo’n veertig clubs, die werd gestuurd naar de KNVB. “Wij hadden vragen op voetbaltechnisch, organisatorisch en financieel gebied, maar de roadshows hebben wij meer ervaren als een mededeling. Ruimte om vragen te stellen of om te discussiëren was er nauwelijks”, aldus Lopes.

De nadruk ligt heel erg op kleine speelvelden, waardoor er weinig diepgang in het spel wordt gecreëerd

Die discussie kwam er zondag alsnog. Een van de voetbaltechnische aspecten die aan de orde kwam was de vraag wat de plannen betekenen voor de leeftijdscategorie vanaf 13 jaar. “Er is in het onderzoek alleen gekeken naar het spelplezier en de ontwikkeling van kinderen tot en met 12 jaar”, zag Lopes. “Maar wat het betekent voor de categorie daarboven, dat is in het geheel niet meegenomen. Dat vinden wij vreemd, want dat is niet onbelangrijk in de ontwikkeling van onze jeugdspelers. En daarnaast ligt de nadruk in de huidige plannen heel erg op kleine speelvelden, waardoor er weinig diepgang in het spel wordt gecreëerd. Diepgang die je vervolgens wel weer nodig hebt wanneer je op een groot veld gaat spelen.”

Positief gevoel

Maar ook op organisatorisch en financieel vlak hadden de clubs meerdere opmerkingen. Lopes: “Daar hebben we onderling over gesproken en ik moet zeggen dat wij een heel positief gevoel aan het gesprek over hebben gehouden. Niet alles is nog duidelijk – zoals de koppeling tussen top- en breedtesport – en op sommige vlakken verschillen we van mening, maar we hebben wel het idee dat er naar ons geluisterd wordt en dat de KNVB open staat voor de dialoog. Dat vinden wij heel belangrijk.”

Houd rekening met de stappen die verenigingen moeten maken om dit organisatorisch op de rit te krijgen

Die mening is ook Gerrit Rietveld, projectleider optimale wedstrijdvormen pupillen en namens de KNVB aanwezig bij het gesprek, toebedeeld. “Het was een inhoudelijke discussie met respect voor ieders standpunten.” In het gesprek bleek dat er niet alleen vraagtekens waren bij de inhoud maar ook bij het proces. “‘Houd rekening met de stappen die verenigingen moeten maken om dit organisatorisch op de rit te krijgen’, vertelden de verenigingen. Daar gaan we zeker wat mee doen.”

Geen doel op zich

“Belangrijk om te melden is dat de invoering van deze nieuwe competitievormen niet per se in het seizoen 2017-2018 moet plaatsvinden”, besluit Rietveld. “Dat is een ambitie, geen doel op zich. Dat hebben we ook in het gesprek duidelijk proberen te maken.” De Rotterdamse verenigingen zijn blij met dat antwoord. “Al hebben we nog steeds niet helemaal duidelijk wat de argumenten voor en de argumenten tegen deze nieuwe vormen in het onderzoek zijn geweest”, reageert Lopes. “Dat speelt natuurlijk een centrale rol in de beslissing of deze plannen wel of niet doorgevoerd moeten worden. Dat zou, wat ons betreft, nog wel iets duidelijker mogen worden.”

De invoering van deze nieuwe competitievormen hoeft niet per se in het seizoen 2017-2018 plaats te vinden

De KNVB blijft graag in gesprek met clubs die vragen hebben over de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Op de website hieronder kunnen clubs terecht voor alle informatie. Mocht er behoefte zijn aan contact met de KNVB over dit onderwerp, dan kunnen clubs contact opnemen met de Verenigingsadviseur of Technisch Jeugd Coördinator in hun regio. Op KNVB Assist kunnen clubs terecht voor de juiste contactpersonen incl. contactgegevens.

Het nieuwe Pupillenvoetbal: plezier en ontwikkeling Het nieuwe Pupillenvoetbal: plezier en ontwikkeling Lees meer over de nieuwe vormen in het pupillenvoetbal.

KNVB Assist KNVB Assist Op KNVB Assist kun je in contact komen met de juiste contactpersoon.


Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen