Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Directie

De directie van de KNVB bestaat uit zeven directeuren. Dit zijn Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal), Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal), Dave Dekker (commercieel directeur), Ron Francis (directeur financiën), Nigel de Jong (directeur topvoetbal), Meta Römers (directeur operations) en Lennard van Ruiven (directeur voetbalontwikkeling). Zij stellen zich hier voor.

Marianne van Leeuwen

Directeur-bestuurder betaald voetbal

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

Marianne van Leeuwen is een ervaren directeur-bestuurder met een achtergrond in het internationale bedrijfsleven. Ze vervulde leidinggevende rollen bij onder meer Reed Elsevier en was actief bij verschillende grote maatschappelijke organisaties. Ook was ze zeven jaar voorzitter van voetbalclub AVV Zeeburgia in Amsterdam. Marianne werkt sinds 2021 fulltime voor de KNVB.

"In mijn functie als directeur-bestuurder betaald voetbal ben ik specifiek verantwoordelijk voor de organisatie van het betaald voetbal in Nederland, inclusief competities zoals de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de Ere- en Eerste Divisie bij de vrouwen. Ook ons Nederlands elftal mannen hoort daarbij. Samen met Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder amateurvoetbal, en de overige directieleden geef ik leiding aan de KNVB-organisatie.

Alles wat wij doen ademt voetbal en topsport. Ons streven is niet alleen wereldkampioen worden op het veld met onze Nederlandse elftallen, we willen in álles wat we doen de beste zijn. We leggen de lat hoog, of het nu gaat om het organiseren van competities, het opleiden van scheidsrechters, coaches en bestuurders of het verlenen van service aan de clubs.

De betaald voetbalclubs vormen samen met de centrale spelers- en trainersraad mijn belangrijkste achterban. Het onderhouden van goed contact met hen is essentieel, evenals de samenwerking met de directies van ECV en CED. Samen vormen we het competitiebestuur betaald voetbal en zijn we onder meer verantwoordelijk voor speeldagenkalenders.

Voetbal is echt voor iedereen. Met 9 miljoen voetballiefhebbers en 1,2 miljoen actieve KNVB-leden vormt voetbal het grootste fysieke sociale netwerk in Nederland, waar mensen van diverse achtergronden en culturen samenkomen in hun liefde voor het spel."

Jan Dirk van der Zee

Directeur-bestuurder amateurvoetbal

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Jan Dirk van der Zee is sinds april 2015 directeur-bestuurder amateurvoetbal van de KNVB. Van der Zee heeft daarnaast ruim 25 jaar bestuurlijke en managementervaring. Deze heeft hij opgedaan in de retail en als algemeen directeur bij INretail, de brancheorganisatie in de retail non-food.

"Zelf ben ik vele jaren actief geweest in het verenigingsleven, als voetballer, als bestuurslid, trainer en in andere vrijwilligersrollen. Sinds mijn komst bij de KNVB merk ik dat de organisatie dichter bij haar leden en verenigingen is komen te staan. Wij hebben in en voor het voetbal een aantal belangrijke beslissingen genomen. Ik noem er enkele: de nieuwe wedstrijdvormen voor de pupillen, de nieuwe voetbalpiramide en de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

Uiteindelijk moet alles wat we doen in dienst staan van de 1,2 miljoen voetballers die bij de 3000 voetbalverenigingen in ons land genieten van het spel, want zonder voetballers geen voetbal. Het belangrijkste vind ik als bestuurder bij de bond dat we altijd de goede dingen doen voor het totale Nederlandse voetbal. Dit doe je bijvoorbeeld door op alle niveaus samen te werken. Zowel binnen als buiten de organisatie. En door te vernieuwen. Daarbij vind ik het belangrijk dat de synergie tussen amateurvoetbal en betaald voetbal optimaal is. Daarom hebben we inmiddels één centraal strategisch plan en één directie.

Een weekend zonder voetbal is haast ondenkbaar. Wij denken dat voetbal iets vanzelfsprekends is, maar dat is het niet. In de coronaperiode heeft iedereen gemerkt wat het met de samenleving doet als er niet gevoetbald wordt. Voetballen is bij uitstek die volksport die groepen mensen samenbrengt en een sportieve en sociale uitlaatklep is. Dat is precies waarom deze sport niet weg te denken is uit onze maatschappij. Nederland heeft de mooiste voetbalinfrastructuur ter wereld. Je vindt hier gemiddeld om de 2 kilometer een voetbalclub. Ons voetbal is onderdeel van ons Nederlandse cultureel erfgoed."

Dave Dekker

Commercieel directeur

Dave Dekker, commercieel directeur.

Dave Dekker is sinds februari 2023 commercieel directeur bij de KNVB. Daarvoor heeft hij al twaalf jaar verschillende (commerciële) functies bekleed bij de voetbalbond. Dave is eindverantwoordelijk voor de afdeling commercie, die bestaat uit onder meer de onderdelen partnerships & sales, marketing, evenementen & travel, merchandise & licensing en mediarechten.

"Wij willen alle voetballiefhebbers en fans zolang en vaak mogelijk binden aan voetbal. In het stadion en op en langs de velden. Dat is de basis van onze afdeling. We genereren inkomsten bijvoorbeeld door onze lange termijn partnerships met A-merken om daarmee het voetbal verder naar een hoger niveau te tillen. We willen als KNVB altijd meer. Door samen te werken, ontwikkelen we nieuwe producten, campagnes en evenementen met als doel om voetballiefhebbers de beste beleving te bieden met de hoogste tevredenheid. Een heel uitdagende en leuke baan!

Voetballiefhebbers zijn een grote doelgroep voor ons. Wij zorgen ervoor dat alle wedstrijden zichtbaar zijn op tv, de fans met veel plezier terugdenken aan een bezoek aan het stadion en daarom ook terug willen komen. Wij willen de mensen zolang mogelijk binden aan het voetbal. Met ons team zijn we hier dagelijks mee bezig. Door voetballiefhebbers echt te leren kennen, kunnen wij hen ook beter bedienen.

Voetbal is de belangrijkste bijzaak van Nederland. Als je kijkt naar de impact van de kwalificatie voor het EK (of ander eindtoernooi), is dat bijzonder. Het Oranjegevoel zorgt voor verbinding. Zelf zie ik elke zaterdag de kracht van voetbal. Ruim 4 miljoen mensen staan op of langs het veld. Of je nou toeschouwer of vrijwilliger bent of zelf speelt: voetbal brengt ons samen."

Ron Francis

Directeur financiën

Ron Francis, directeur financiën.

Ron Francis is sinds 2001 werkzaam bij de KNVB. In 2008 zette hij KNVB Expertise op. Dit kenniscentrum is een samenwerkingsverband tussen de Eredivisie, Eerste Divisie, FBO en de KNVB. KNVB Expertise verricht wetenschappelijk onderzoek en adviseert clubs met betrekking tot de bedrijfsvoering. Op 1 juli 2010 trad Ron Francis toe tot de directie in de functie van directeur Financiën.

“Het leukste aan mijn functie is de diversiteit en het werken met gedreven collega’s die zich honderd procent inzetten voor het voetbal in Nederland. Iedereen doet dat vanuit zijn eigen vakgebied. Coaches van morgen worden opgeleid, er is sprake van kennisontwikkeling en voetballers worden zo goed mogelijk begeleid zodat iedereen zijn sport op een veilige en prettige manier ervaart. Die diversiteit is erg leuk!

Iedere dag willen wij het steeds beter doen. Ik vind dat wij bij de KNVB op het goede spoor zitten. We moeten proberen om hetgeen wat wij doen steeds makkelijker te maken voor iedereen. Daarbij is belangrijk dat continu wordt gedacht aan diegene waarvoor je het doet. Of het nou een supporter is, de kinderen die naar het voetbal gaan of de ouders die langs de lijn staan; wij willen iedereen een ultieme voetbalbelevenis aanbieden. De voetballer staat centraal!

Voetbal verbindt. Naast het feit dat het goed voor je is om in beweging te blijven, verdwijnen ook alle sociale lagen op het moment dat je hetzelfde voetbalshirt aantrekt. Voetbal is laagdrempelig, het is niet voor niets de grootste sport in Nederland. Je hebt in principe vier jassen en een bal nodig en je kan aan de slag! Dat is uniek.”

Nigel de Jong

Directeur topvoetbal

Nigel de Jong, directeur topvoetbal.

Nigel de Jong is directeur Topvoetbal. Hij vervult een cruciale rol in het maximaliseren van de prestaties van de nationale teams. Samen met Lennard van Ruiven, directeur Voetbalontwikkeling, is De Jong verantwoordelijk voor het voetbaltechnisch beleid bij de KNVB. Met zijn indrukwekkende staat van dienst als profvoetballer - De Jong speelde 450 wedstrijden in binnen en buitenlandse competities en kwam 81 keer uit voor Oranje - belichaamt de voormalige international als geen ander de essentie van topvoetbal.

"Mijn ervaring in het internationale topvoetbal is van grote waarde in deze dynamische wereld. De interactie tussen spelers, technische staf en directie is voor mij bekend terrein, waardoor ik vanuit mijn rol gericht kan inspelen op wensen en behoeften. Als je de taal van de kleedkamer spreekt helpt dat enorm in dit werk. Samen met een enthousiast team tillen we het voetbal naar een hoger niveau en gaan we voor het hoogste: het winnen van grote voetbaltoernooien.

Uiteraard leggen we de lat hoog voor onszelf en onze partners. Een topsportmentaliteit is cruciaal in het topvoetbal. Daar hoort dus ook topsportbeleid bij. Het vormgeven van dit beleid is een collectieve inspanning: je doet het immers altijd met en voor elkaar.

Voetbal is volkssport nummer één. En is een krachtige katalysator om mensen te verbinden. De liefde voor het voetbal overstijgt verschillen in achtergronden en culturen en brengt mensen op een unieke manier samen. De onschatbare waarde van voetbal als cultureel erfgoed staat voor mij buiten kijf. Ik beschouw het als een essentieel onderdeel van onze moderne maatschappij."

Meta Römers

Directeur operations

Meta Romers, directeur operations.

Meta Römers is sinds 2016 werkzaam bij de KNVB als directeur Operations. Daarvoor was zij twintig jaar werkzaam binnen de Randstad Nederland Groep, waarvan de laatste tien jaar in verschillende directiefuncties.

"Vanuit mijn huidige rol houd ik mij bezig met de organisatie van het voetbal. Je kan hierbij denken aan de competities, scheidsrechters, tuchtafhandeling en eigenlijk alles wat maakt dat wij ieder weekend kunnen voetballen. Daarnaast houden we onze blik gericht op de toekomst om ervoor te zorgen dat voetbal steeds leuker en aantrekkelijker is om te spelen. We bouwen aan nieuwe competitievormen, aan competities en spel dat aansluit bij de wensen van onze 1,2 miljoen leden. Maar ik bouw ook heel nadrukkelijk mee aan een meer diverse KNVB, waar collega’s van allerlei achtergronden en passies samen komen om met elkaar het voetbal nog beter te maken. Ik geloof er echt in dat een diverse KNVB tot betere besluiten voor het voetbal leidt.

Zelf sta ik iedere zaterdag op een voetbalveld. Ik heb twee zonen, waarvan er één met erg veel passie in het amateurvoetbal speelt en de ander actief is in de jeugd van het betaald voetbal. Om de week wissel ik een bezoek aan hun wedstrijden af. Zowel bij het amateurvoetbal als in het betaald voetbal zie ik dat de maatschappij samenkomt op en rond de velden. Het mooie van voetbal is dat als je langs de lijn staat, of zoals mijn kinderen op het veld, de verschillen wegvallen en wij met zijn allen dan vooral bezig zijn met wat er op het veld gebeurt. Het verbindt ons. Mensen die elkaar zonder voetbal niet zouden ontmoeten, komen elkaar tegen op het voetbalveld. Dat is ontzettend waardevol!"

Lennard van Ruiven

Directeur voetbalontwikkeling

Lennard van Ruiven, directeur voetbalontwikkeling.

Lennard van Ruiven is sinds 2022 directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. Hij heeft de afgelopen 25 jaar in verschillende rollen ervaring opgedaan op het gebied van talent, voetbal en kaderontwikkeling. Van Ruiven heeft bij de bond onder meer de wedstrijdvormen voor pupillen hervormd, het trainersplatform Rinus geïntroduceerd en de opleidingslijn voor hoofden jeugdopleiding opgezet.

"Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit. Ik houd me bezig met het ontwikkelen en naar een hoger niveau brengen van het voetbal. Zowel voor het betaald - als amateurvoetbal. En van de pupillen tot en met de A-teams.

Voetbalontwikkeling is het bouwen aan de toekomst van de sport. Op elk onderdeel willen we de volgende stap zetten. Dat doen we door specialisten aan ons te binden en samen met de clubs en belangenorganisaties op te trekken. Centraal daarbij staat de gedachte: ‘hoe kunnen we het voor de voetballer nog beter doen?’ Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de trainer/coach. Daarom besteden we veel aandacht aan zijn of haar ontwikkeling.

Daarnaast focussen we ook op andere facetten van het voetbal, want uiteindelijk zijn alle onderdelen van de sport belangrijk. Zo hebben we ook het nieuwe ontwikkelprogramma voor technisch directeuren onlangs gelanceerd. Het is mijn ambitie om dit geheel samen met ons team, Betaald Voetbal Organisaties, amateurverenigingen en alle andere betrokkenen naar een hoger niveau te tillen.

Het is heel bijzonder en mooi dat voetbal alle lagen van de bevolking raakt. Verschillende achtergronden komen op of rond het veld bij elkaar. Diversiteit in de breedste zin van het woord. Ik denk dat iedereen dat toejuicht en dat ze erg veel plezier uit het spel halen. Mede daarom is voetbal niet weg te denken uit onze samenleving."

Reglement

Het bestuur en de directie kennen een eigen reglement.

Laatste nieuws