Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eregalerij

Als Oranje voetbalt, leeft heel Nederland mee. Dat zagen we in 1988 én in 2017. Twee onvergetelijke zomers waarin de mannen en vrouwen van het Nederlands elftal Europees kampioen werden.

Aanvoerder Ruud Gullit in 1988 met de Coupe Henri Delaunay.

Onder leiding van bondscoach Rinus Michels veroverden de Oranjemannen in 1988 de eerste, en tot dusvere enige, hoofdprijs. Een ontketende Marco van Basten werd met vijf doelpunten topscorer én schoot in de finale tegen de Sovjet-Unie (2-0) één van de mooiste Oranjetreffers ooit tegen de touwen.

De winnende reeks in West-Duitsland wakkerde een ongekende Oranjekoorts aan. Een dag na de finale in München werd de Oranjeselectie in eigen land groots onthaald met een tocht door de Amsterdamse grachten.

Drie WK-finales

Ook op drie wereldkampioenschappen was Nederland dicht bij de hoofdprijs. Tijdens de WK-eindrondes van 1974 in West-Duitsland, 1978 in Argentinië en 2010 in Zuid-Afrika eindigden de Nederlandse voetballers als tweede. In de eerste twee finales verloor Oranje van het gastland, in Zuid-Afrika was Spanje de meerdere. Ook het WK in 2014 leverde eremetaal op. In Brazilië verraste Oranje vriend en vijand door de bronzen medaille te veroveren.  

De WK-finale in 1974, met links aan de bal Johan Neeskens.

Zomersprookje Oranjevrouwen

In 2017 beleefde het Nederlands vrouwenelftal een waar zomersprookje. Tijdens het Europees kampioenschap in eigen land won Oranje in uitverkochte stadions al hun duels. Na de finale in Enschede tegen Denemarken, die met 4-2 werd gewonnen, stonden de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman op het hoogste podium. De Europese titel werd een dag later uitgebreid gevierd met een feestelijke huldiging in Utrecht.  

Huldiging in Utrecht voor de Oranjevrouwen, daags na het veroveren van de Europese titel.

Twee titels op rij

Een ander succesvol KNVB-team is Jong Oranje. In zowel 2006 als 2007 werd de formatie van KNVB-coach Foppe de Haan Europees kampioen. De primeur beleefde Jong Oranje in 2006 op Portugese bodem. Een jaar later prolongeerden de Oranjetalenten de Europese titel in eigen land door in de eindstrijd Jong Servië met 4-1 te overklassen. Die laatste titel leverde als bonus een ticket op voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing.

In de kwartfinale werden de Nederlandse talenten uitgeschakeld door de latere Olympisch kampioen Argentinië. Tijdens drie eerdere Olympische voetbaltoernooien wist Nederland wel in de prijzen te vallen. De Spelen van 1908 (Londen), 1912 (Stockholm) en 1920 (Antwerpen) leverden Nederland drie bronzen medailles op.

Onder Foppe de Haan werd Jong Oranje in 2007 en 2008 Europees Kampioen.

EK-titels Onder 17

De laatste jaren behoort ook het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar tot de internationale top. In 2011 en 2012 kroonde de ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg zich tot de beste van Europa. Mondiaal deed Onder 17 eveneens van zich spreken. Tijdens het WK Onder 17 in 2005 veroverden de Nederlandse talenten in Peru het brons.

De eerste Europese titel voor Oranje onder 17.

Primeur Vrouwen onder 19

Ook Vrouwen onder 19 stond dit decennium op de hoogste trede van het EK-podium. In 2014 was het oudste KNVB-meidenjeugdteam de sterkste ploeg op het Europees kampioenschap onder 19 jaar. In Noorwegen rekende de equipe van coach André Koolhof in de finale af met Spanje (1-0). 

Vrouwen onder 19, Europa's beste in 2014.

Paralympisch succes

De meest succesvolle KNVB-ploeg aller tijden is nog altijd het Nederlands CP-team. Hierin spelen voetballers met een motorische beperking, als gevolg van een hersenbeschadiging. In 1988 (Seoel), 1992 (Barcelona) en 1996 (Atlanta) won deze ploeg goud op de Paralympische Spelen. De erelijst van de CP’ers telt verder twee Europese en twee wereldtitels.

Goede gastheer

Nederland staat niet alleen bekend als toonaangevend voetballand, maar ook als goede gastheer. Zo organiseerde de KNVB een aantal aansprekende internationale toernooien. In 1989 vond in Rotterdam het eerste officiële FIFA wereldkampioenschap futsal plaats. En in 2000 organiseerden Nederland en België gezamenlijk EURO 2000. In 2017 was ons land gastheer van WEURO 2017, het grootste EK voor vrouwen ooit.

Het Nederlands elftal op EURO 2000, georganiseerd door Nederland en België.

Andere voetbalfeestjes op Nederlandse bodem waren het WK Onder 20 in 2005 - met onder anderen Lionel Messi bij Argentinië in de gelederen - en het EK Onder 21 in 2007. De voetballers, vrijwilligers en supporters maakten deze toernooien tot een onvergetelijk succes. Op 15 mei 2013 was de Amsterdam ArenA het decor van de finale van de Europa League, tussen Chelsea en Benfica (2-1).

Laatste nieuws