Toezichthouders

De Raad van Commissarissen is het toezichthoudend orgaan van de sectie Betaald Voetbal en kent een eigen reglement. De Raad van Toezicht heeft dezelfde functie bij het amateurvoetbal van de KNVB. Een nadere introductie.

Raad van commissarissen 

De Raad van Commissarissen bestaat momenteel alleen uit Simon Kelder en Erik Mulder.

Simon Kelder

Lid raad van commissarissen betaald voetbal

Simon Kelder, Lid raad van commissarissen betaald voetbal

Simon Kelder (14 april 1944) is geboren in Rotterdam en is op 4 juni 2012 op bindende voordracht van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) benoemd tot lid van de raad van commissarissen betaald voetbal van de KNVB, als opvolger van Theo Knopper.

Van 1960 tot 1996 was Simon Kelder in diverse binnen- en buitendienstfuncties werkzaam in de assurantiewereld. In de voetballerij is Kelder een bekende naam. In 1984 trad hij als bestuurslid in dienst bij SBV Excelsior, waar hij van 1988 tot 1993 de rol van voorzitter vervulde. Ook was Kelder in de periode van 1980/’81 tot 1988/’89 secretaris van de KNVB afdeling Rotterdam. Daarnaast was hij 14 jaar voorzitter van de belangenvereniging VZC (zaterdag voetbal). Ook is Kelder 20 jaar voorzitter geweest van topklasser BVV Barendrecht. Kelder is verder medeoprichter van de CED en maakte gedurende vele jaren deel uit van het technisch platform. 

Erik Mulder

Lid raad van commissarissen betaald voetbal

Erik Mulder, Lid raad van commissarissen betaald voetbal

Erik Mulder (25 juli 1967) is woonachtig in Sappemeer en in november 2016 op bindende voordracht van de Eredivisie CV voorgedragen als commissaris bij de KNVB. Tot de voorjaarsvergadering van 2017 zal hij samen met Simon Kelder de zogeheten transitie RvC vormen.

Mulder werkte jarenlang als belastingadviseur voor KPMG Meijburg & Co., voordat hij in mei 1998 in dienst trad bij FC Groningen. Hij begon er als financieel manager en was er van 2003 tot maart 2012 financieel directeur. Sindsdien is hij CFO bij de Lubbers Logistics Group in Schoonebeek. Hij is gedurende zijn FC Groningen-periode circa zeven jaar lid geweest van de Financiële Commissie van de KNVB, circa tien jaar van het Fiscaal Platform van de KNVB en eveneens circa tien jaar van het Platform Algemene Zaken van de Eredivisie CV.

Raad van toezicht

De raad bestaat uit Pier Eringa (voorzitter), Jos Vranken, Huub Wieleman, Tjienta van Pelt en Albert van Wijk.

Pier Eringa

Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal, vice-voorzitter bondsbestuur

Pier Eringa, Voorzitter Raad van Toezicht amateurvoetbal, vice-voorzitter bondsbestuur

Pier Eringa (1961) studeerde aan de Politie Academie en aan het IMD te Lausanne (Zwitserland). Eringa was onder meer gemeentesecretaris van Nijmegen, hoofdcommissaris en korpschef Flevoland en directeur Veiligheid van de Nederlandse Spoorwegen. Van 2010 tot 2015 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Sinds april 2015 is Pier Eringa president-directeur van ProRail.

Daarnaast vervulde Eringa diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Aveleijn en was hij lid van de Raad van Toezicht Rentray. Sinds april 2014 is hij vice-voorzitter van de Commissie van toezicht beheer Nationale Politie.

De beide zoons van Pier Eringa voetballen, de een bij Victoria Boys (Apeldoorn) en de andere bij Vitesse (Arnhem). “Daarmee heeft voetbal een centrale positie in de familie. Trainen, wedstrijden spelen en er vooral ook veel over praten. Zelf ben ik liefhebber van vele sporten en houd me fit met fietsen, hardlopen, wandelen en het tillen van zware gewichten.”

“Als bestuurslid en toezichthouder bij de KNVB draag ik graag een steentje bij aan een goede organisatie en reputatie van de bond. Niet alleen bouwen op een prachtige historie, maar ook samen zorgen voor een hele goede toekomst!”

Huub Wieleman

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Huub Wieleman, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Drs. Huub Wieleman (1955 - Westervoort) is lid van de Raad van Bestuur van de Reinier Haga ziekenhuizen in Den Haag, Delft en Zoetermeer. Voorheen was hij partner in Deloitte Accountants. Tevens was hij voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Hij heeft als opleidingsachtergrond bedrijfseconomie (fiscaal en IT) en accountancy.

Wieleman heeft vanuit zijn eerdere en huidige functies de nodige bestuurlijke ervaring. Eerder was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van een woningcorporatie en lid van het bestuur van het Architectuur Instituut Rotterdam. 

Wieleman, sportief actief in de Rotterdam Running Ambassadors, vindt dat het amateurvoetbal een belangrijke functie vervult in de samenleving: “Dat zie ik in mijn woonstad Rotterdam. Veel vrijwilligers dragen bij aan de sportieve ontwikkeling van jongeren. Het leert teamgeest, discipline en een gezonde levensstijl. Daar wil ik met mijn ervaring graag aan bijdragen.”

Tjienta van Pelt

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Tjienta van Pelt, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Tjienta van Pelt (43) is sinds 2008 directeur van de Gelderse Sport Federatie. In mei 2016 trad zij toe tot de Raad van Toezicht van de KNVB. Van Pelt is vrijwilliger bij voetbalvereniging DVOV in haar woonplaats Velp. Ook was zij betrokken bij de organisatie van diverse internationale (voetbal)evenementen. Zo participeerde zij in de organisatie van EURO 2000, het WK Onder 20 in 2005 en fungeerde als venue manager in speelstad Arnhem bij het EK Onder 21 in 2007. Daarnaast is zij betrokken geweest bij FIFA-toernooien over de grens, in Rusland, China en Chili.

Jos Vranken

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Jos Vranken, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Jos Vranken (1967) is vanaf september 2007 algemeen directeur NBTC Holland Marketing (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen). Daarvoor was hij onder andere commercieel directeur Avenance Nederland, Marketing Directeur en Director UK & Ireland bij NBTC. Ook was hij Marketing & sales director bij hostelketen Stayokay. Hij heeft als opleidingsachtergrond de Nationale Hogeschool voor Toerisme & Verkeer, NIMA B en een Executive MBA.

Vranken vervulde en vervult tevens diverse maatschappelijke en toezichthoudende functies. Zo is hij onder meer lid van de Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en lid van de RvC van Leiden Marketing.

Op jonge leeftijd werd Jos Vranken geraakt door het voetbalvirus. Eerst als voetballer op het veld en de laatste jaren in de zaal. Hij was ook enige tijd jeugdscheidsrechter. Daarnaast is hij een fanatiek voetbalsupporter.

Jos Vranken is zeer gemotiveerd om toe te treden tot de RvT. Deels is dat gebaseerd op persoonlijke betrokkenheid en passie voor voetbal. "Daarnaast hecht ik waarde aan het maatschappelijk belang van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Met mijn achtergrond hoop ik een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het ingezette veranderingsproces, gericht op een vitale en toekomstbestendige organisatie en amateurtak."

Albert van Wijk

Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal, lid bondsbestuur

Albert van Wijk, Lid Raad van Toezicht amateurvoetbal

Albert van Wijk (1962) studeerde Rechtsgeleerdheid, Bedrijfskunde, RAIO en behaalde de Master Public Management. Hij is sinds juni 2011 lid van het college van Procureurs-generaal en verantwoordelijk voor de IT, financiën en verdere bedrijfsvoering van het OM. Daarvoor was hij onder meer hoofdofficier Functioneel Parket, plaatsvervangend hoofd Landelijk Parket en plaatsvervangend hoofd Functioneel Parket.

Van Wijk heeft veel ervaring op maatschappelijke- , bestuurlijke- en toezichthoudend terrein. Hij was onder meer lid van het hoofdbestuur Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, voorzitter RvT PC Zorggroep Rijnmond (nu Lelie zorggroep), bestuurslid en later voorzitter van de RvT Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad. Hij heeft al tweemaal een transitie naar een Raad van Toezicht-model mee vormgegeven.

Van Wijk voetbalde zelf bij v.v. Spirit en heeft een grote interesse in wat er op de Nederlandse voetbalvelden afspeelt. Hij vindt dat de KNVB ook een belangrijk maatschappelijk doel dient. “Dan gaat het om kernbegrippen als gezondheid, respect, normen en waarden, verbinding tussen mensen en groepen en ontplooiing.”

Terug naar boven