Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vitesse wint de KNVB Beker en schrijft geschiedenis

KNVB Media
KNVB Media
30 april 2017, 19:56
6:14

Vitesse heeft de KNVB Beker gewonnen door in de finale AZ met 0-2 te verslaan. - Foto: KNVB Media

Ze moesten er 125 jaar op wachten, maar op een zonnige avond in de Rotterdamse Kuip werd het wachten dan eindelijk beloond. Voor het eerst in de clubgeschiedenis greep Vitesse een prijs door in de KNVB Bekerfinale AZ met 0-2 te verslaan. Grote man was Ricky van Wolfswinkel, die met zijn twee goals heel Arnhem en omstreken in vuur en vlam zette.

Geschiedenis schrijven. Die twee woorden stonden centraal zondagavond in De Kuip. Oké, voor Vitesse gold dat meer dan voor AZ, dat in 2013 de beker nog in de lucht kon houden, maar ook AZ-captain Ron Vlaar nam de woorden in de mond. “Iedereen beseft dat deze wedstrijd een unieke kans is om geschiedenis te schrijven”, vertelde de aanvoerder. Zijn collega Guram Kashia knikte en deed daar nog een schepje bovenop. “Het is de belangrijkste wedstrijd uit mijn carrière.”

Luckassen raakt de lat

AZ begon voortvarend aan het duel. Nauwelijks twee minuten stonden er op de klok of Vitesse kroop al door het oog van de naald. Na een overtreding van Navarone Foor net buiten zijn eigen zestien lag de bal voor Derrick Luckassen op een prima plek. Dat bleek, maar zijn uitstekend genomen vrije trap spatte uiteen op de lat boven Eloy Room.

Het beslissende moment in de KNVB Bekerfinale. Van Wolfswinkel verschalkt Krul; 0-1.

Na een klein kwartier deed Vitesse voor het eerst van zich spreken. Na een voorzet van Milot Rashica was het Nathan die de bal diagonaal inkopte, maar AZ-goalie Tim Krul zag de bal voorlangs vliegen. Gevaarlijker was de kopbal een minuutje later aan de andere kant van het veld van Rens van Eijden uit een corner van Stijn Wuytens, maar ook diens inzet vloog voorlangs.

Weghorst schiet naast

De grootste kans was voor Wout Weghorst, weer een paar minuten later in een beginfase waarin AZ overduidelijk de bovenliggende partij was. Na een vlotte aanval via Joris van Overheem trok Alireza Jahanbakhsh de bal goed terug richting de penaltystip, waar de spits van AZ de bal voor het inschieten had, maar tot zijn afgrijzen constateerde dat zijn inzet vlak langs de verkeerde kant van de paal naast het doel van Room verdween.

Vitesse viert feest na de tweede treffer van Ricky van Wolfswinkel.

Na een minuut of 25 kwam Vitesse wat beter in de wedstrijd en kwam het duel meer in evenwicht. Kansen leverde het de Arnhemmers evenwel tot de pauze niet op en omdat ook AZ de weg richting Room ineens niet meer wist te vinden, konden beide teams met een 0-0 ruststand de kleedkamers opzoeken.

Spel golft op en neer

Na de pauze leek Vitesse de zenuwen iets meer van zich te hebben afgeschut. De eerste kans was dan ook voor de Arnhemmers, maar het schot van Nathan was een simpele prooi voor Krul. In het vervolg golfde het spel op neer, maar ging er teveel fout om de beide doelmannen echt te verontrusten. 

Dat veranderde in de zeventigste minuut. AZ zette even aan en dat leverde binnen een minuut een drietal goede mogelijkheden op voor de ploeg van John van den Brom, waarvan de kopbal van Van Eijden de grootste was. De inzet van de verdediger werd echter gekeerd door Room.

AZ-goalie Tim Krul druipt teleurgesteld af.

Van Wolfswinkel matchwinner

Terwijl de gedachten voorzichtig naar een verlenging gingen, werd het duel dan eindelijk opengebroken en het was Vitesse die de goal maakte. Uit een voorzet vanaf rechts van Rashica kon Krul de bal ogenschijnlijk simpel uit de lucht plukken, maar de doelman had buiten Ricky van Wolfswinkel gerekend, die als een duveltje uit een doosje bij de eerste paal opdook en de bal voor de graaiende handen van de doelman tegen de touwen knikte.

AZ maakte zich op voor een slotoffensief en offerde verdediger Van Eijden voor een extra spits in de persoon van Fred Friday, maar het doelpunt viel aan de andere kant en weer was het Van Wolfswinkel die de verlossende treffer maakte. De spits kapte Vlaar met rechts uit en stuurde de bal prachtig met links naar de verre hoek, heel Arnhem en omstreken in extase achterlatend. 

Statistieken

Wedstrijd
AZ – Vitesse 0-2 (0-0).

Scoreverloop
80. Van Wolfswinkel 0-1, 88. Van Wolfswinkel 0-2.

Scheidsrechter
Makkelie

Gele kaart
Luckassen (AZ) en Van Wolfswinkel (Vitesse).

Opstelling AZ
Krul, Svensson, Van Eijden (83. Friday), Vlaar, Haps, Luckassen, Van Overeem (67. Seuntjens), Wuytens, Jahanbakhsh, Weghorst, Dos Santos (79. Bel Hassani).

Opstelling Vitesse
Room, Leerdam (85. Diks), Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Foor (90. Van de Werff), Baker, Rashica, Van Wolfswinkel, Nathan (73. Tighadouini).

Van Wolfswinkel geniet: ‘We hebben wel wat neergezet’ Van Wolfswinkel geniet: ‘We hebben wel wat neergezet’ Lees hier de reacties van Van Wolfswinkel, Kashia en Fraser.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen