Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen welkomstprogramma jeugdtrainers

In Nederland begeleiden maar liefst 70.000 trainers een jeugdteam. Zij hebben een grote invloed op het plezier en de ontwikkeling van meer dan 500.000 jeugdspelers en –speelsters. Daarbij dragen ze in belangrijke mate bij aan een veilige sportomgeving. Om nieuwe jeugdtrainers te verwelkomen, is het 'Welkomstprogramma jeugdtrainers' ontwikkeld. Hieronder vind je veelgestelde vragen over dit programma.

Het Welkomstprogramma jeugdtrainers

 

Vraag 1: Wat is het Welkomstprogramma precies?

Elk seizoen weer zijn er duizenden trainers die beginnen als jeugdtrainer. Met het Welkomstprogramma jeugdtrainers willen we trainers helpen een goede start te maken in die nieuwe en mooie, uitdagende en belangrijke rol richting kinderen.

De belangrijkste onderdelen van het Welkomstprogramma zijn:

  • Welkomstmails. Jeugdtrainers die in Sportlink geregistreerd worden, ontvangen automatisch een welkomstmail vanuit de KNVB. Opgevolgd door een aantal mails die deze jeugdtrainers kennis laat maken met de digitale ondersteuning via Assist Trainersdashboard en het opleidingsaanbod van de KNVB.
  • Aftrapmodule, die bestaat uit een online- (e-learning) en een offlinegedeelte (één praktijkbijeenkomst) bij de eigen vereniging of een vereniging in de regio. Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt de eerst de theorie besproken. Vervolgens wordt buiten op het veld een wedstrijd 8 tegen 8 gespeeld en gecoacht en een training vanuit Rinus gegeven. Tijdens deze activiteiten worden de jeugdvoetballers én de trainer gevolgd.
  • Digitale ondersteuning via Assist Trainersdashboard. Met de kennisbank met relevante artikelen over jeugdvoetbal en met Rinus, de online assistent-trainer boordevol oefenstof.
  • Veilig Sportklimaat: ondersteuning namens de KNVB voor het inrichten van beleid en middels de Aftrapmodule leren trainers om een veilige omgeving te creëren waarin kinderen voetballen

Deelname is alleen mogelijk wanneer een trainer geregistreerd is in Sportlink bij het betreffende Bondsteam. Lees meer op: Jeugdtrainers registreren in Sportlink | KNVB

 

Vraag 2: Hoe kan ik als vereniging een Aftrapmodule op het eigen complex organiseren?

Wil je graag met je eigen vereniging deelnemen aan het Welkomstprogramma jeugdtrainers en een Aftrapmodule organiseren bij je eigen vereniging? Laat je interesse achter via dit formulier. Heb je nog een vraag, stuur deze dan naar welkomstprogramma@knvb.nl.

Er is een maximum van 20 à 25 trainers aan één bijeenkomst, die daadwerkelijk aanwezig zijn. Heb je niet voldoende eigen trainers, dan stellen we de avond ook open voor trainers uit de regio. Je kunt dus altijd een Aftrapmodule organiseren, voor zowel eigen als voor andere trainers. Verenigingen die twee keer per seizoen een Aftrapmodule willen organiseren, zijn meer dan welkom. Hierdoor kunnen we ‘vaste’ locaties in een bepaalde regio creëren.

 

Vraag 3: Wat zijn de voordelen als locatie van de Aftrapmodule?

Wanneer jouw vereniging locatie is voor de praktijkbijeenkomst van de Aftrapmodule, dan wordt de avond bij jouw vereniging georganiseerd door een KNVB-docent of -projectmedewerker. De trainers van jouw vereniging hoeven niet naar een andere vereniging te reizen. Daarnaast zijn er onderstaande voordelen:

  • Eigen trainers hebben de gelegenheid om de bijeenkomst bij de eigen vereniging te volgen
  • Eigen trainers krijgen voorrang bij het inschrijven voor de Aftrapmodule
  • De dag en datum van de bijeenkomst bepaal je als vereniging zelf (i.o.m. beschikbaarheid docent/projectmedewerker)
  • Positieve PR voor je vereniging, intern en extern in de regio
  • Een springplank; vanuit deze laagdrempelige cursus ontstaat bij trainers veel enthousiasme voor vervolgopleidingen.
  • Binding en kortere lijntjes ontstaan tussen de eigen trainers, onderling en met vereniging.
 

Vraag 4: Over welke faciliteiten dient een vereniging te beschikken om een Aftrapmodule te organiseren?

Vooral het volgende is belangrijk op gebied van faciliteiten:

  • Beschikking over een (kunst)grasveld met verlichting
  • Beschikking over een ruimte met beamer of tv-scherm waar de KNVB docent de presentatie kan draaien
  • In staat zijn om ook trainers uit de regio te ontvangen, als er nog open plekken zijn. We streven naar zo’n 20 a 30 trainers per avond.
 

Vraag 5: Hoe kan een vereniging deelnemen aan het Welkomstprogramma, maar niet als locatie?

Wil je jouw trainers laten deelnemen het Welkomstprogramma, maar wil of kun je de Aftrapmodule niet bij de eigen vereniging organiseren? Registreer je beginnende trainers dan in Sportlink bij hun bondsteam, dan worden trainers per e-mail geïnformeerd wanneer er weer nieuwe Aftrapmodules georganiseerd worden.

 

Vraag 6: Wat levert het een vereniging op?

  • Trainers ervaren een goede start van hun loopbaan, die helpt om nog meer plezier en voldoening uit hun hobby te halen, de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen en ervaringen te delen.
  • Kinderen voetballen in een veilige omgeving, waarin ze met veel plezier kunnen voetballen en ook steeds beter kunnen leren voetballen.
 

Vraag 7: Wanneer kan een vereniging meedoen?

Iedere vereniging met jeugd kan zich aanmelden! Ook wanneer je weinig nieuwe trainers hebt, kun je een (gratis) Aftrapmodule op je sportpark organiseren. Aanmelden kan via dit formulier.

De Aftrapmodule

 

Vraag 8: Wat is de Aftrapmodule?

De Aftrapmodule is een korte scholing van de KNVB voor beginnende en ongeschoolde jeugdtrainers. Door deel te nemen leer je in slechts één avond meer over het begeleiden van jeugdspelers bij trainingen en wedstrijden.

De Aftrapmodule bestaat uit een online- en een offlinegedeelte. Het offline gedeelte bestaat uit een praktijkbijeenkomst van één avond bij de eigen vereniging of een vereniging in de regio onder leiding van een KNVB-docent. Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt eerst de theorie besproken. Vervolgens wordt buiten op het veld een wedstrijd 8 tegen 8 gespeeld en gecoacht en een training vanuit Rinus gegeven. Tijdens deze activiteiten worden de jeugdvoetballers én de trainer gevolgd door de cursisten.

Het online gedeelte bestaat uit een e-learning voorafgaand aan de Aftrapmodule. Deze kun je vanuit huis maken. De verplichte opdrachten zijn in ongeveer 30 minuten voltooid en noodzakelijk om het certificaat ‘Bewijs van Deelname’ te halen. De optionele opdrachten kun je maken om jezelf goed voor te bereiden op de praktijkbijeenkomst en om jezelf alvast te ontwikkelen.

Meer informatie is beschikbaar op deze pagina

 

Vraag 9: Wie kunnen er deelnemen aan de Aftrapmodule?

Iedereen die jeugdvoetballers traint, coacht en begeleidt bij een amateurvereniging (zoals papa’s, mama’s, jeugdspelers of andere vrijwilligers), en die nog geen cursus of opleiding heeft gedaan, kan deelnemen. Inschrijven voor de Aftrapmodule is wel alleen mogelijk wanneer deze persoon geregistreerd is in Sportlink, onder de noemer ‘trainer’, bij het betreffende bondsteam waar hij of zijn trainer is. 

Lees meer op: Jeugdtrainers registreren in Sportlink | KNVB

 

Vraag 10: Wie worden met de term ‘beginnende jeugdtrainers’ bedoeld? 

Onder beginnende jeugdtrainers verstaan wij jeugdtrainers die, zelfstandig of samen met anderen, één of meer trainingen per week verzorgen en/of teams tijdens wedstrijden begeleiden, ongediplomeerd zijn en zich graag willen ontwikkelen op deze gebieden. In de praktijk zien we binnen de verenigingen;

  • Beginnende trainers/coaches zonder enkele ervaring (ongediplomeerd);
  • Beginnende trainers/coaches en zelf (hoog) gevoetbald (ongediplomeerd);
  • Beginnende trainers/coaches, met ervaring in lesgeven of begeleiden van kinderen vanwege hun opleiding (ongediplomeerd)
 

Vraag 11: Is er een minimale leeftijd voor deelnemers aan de Aftrapmodule?

Op dit moment is de leeftijdsgrens van de trainer-coach gedefinieerd. Iedereen die binnen de club een rol heeft als trainer-coach tijdens trainingen en/of wedstrijden, mag deelnemen aan de Aftrapmodule.

 

Vraag 12: Is het verstandig om te wachten met het organiseren van een JVC-cursus tot na de Aftrapmodule?

De JVC bestaat uit twee delen. Een module van 3 bijeenkomsten voor de trainers en een terugkombijeenkomst, en een verenigingstraject waarin de vereniging kaderbeleid ontwikkelt en iemand (een HO) aanstelt om in de toekomst zelf trainers/coaches te begeleiden. Voor bovenstaand traject komt niet iedere vereniging in aanmerking. In volgorde is het logisch om altijd met het Welkomstprogramma jeugdtrainers, en daarbinnen de Aftrapmodule, te starten voordat deze trainers de volgende stap zetten richting een vervolgopleiding.

 

Vraag 13: Is de Aftrapmodule hetzelfde als de JVC?

Nee, de Aftrapmodule staat helemaal aan het begin van de opleidingspiramide van de KNVB. Het is ontwikkeld voor beginnende trainers (of trainers zonder scholing) en het is een heel laagdrempelige kennismaking met het trainersvak.

 

Vraag 14: Zijn er kosten of toelatingseisen verbonden aan de Aftrapmodule?

Er zijn geen toelatingseisen, alle beginnende of ongeschoolde trainers zijn welkom. Bovendien kunnen trainers gratis de Aftrapmodule volgen. Inschrijven voor de Aftrapmodule is alleen mogelijk wanneer een trainer geregistreerd is in Sportlink bij het betreffende Bondsteam. Lees meer op: Jeugdtrainers registreren in Sportlink | KNVB

 

Vraag 15: Hoe kunnen trainers zich aanmelden?

Een belangrijke voorwaarde is dat deelnemende trainers geregistreerd zijn bij het bondsteam in Sportlink. De (wedstrijd)secretaris van de eigen vereniging kan dit in orde maken. Met een KNVB-account kunnen trainers zich aanmelden via www.knvb.nl/goedestart

 

Vraag 16: Wat leren trainers?

  • Trainers worden zich bewust van het belang van hun rol, krijgen inzicht in de leeftijd specifieke kenmerken en behoeften van kinderen (autonomie, binding, competentie)
  • Trainers krijgen tools aangereikt waarmee aan die basisbehoeften van kinderen (structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen) voldaan kan worden.
  • Trainers krijgen een beeld van het voetballen van kinderen en de volgende stap in hun ontwikkeling als voetballer.
  • Trainers zien een voorbeeld van het begeleiden en coachen van kinderen voor, tijdens en na wedstrijden.
  • Trainers maken kennis met en doen ervaring op in het voorbereiden en geven van trainingen vanuit Rinus én delen veel ervaringen en tips.

Registratie trainers

 

Vraag 17: Hoe registreer je een jeugdtrainer?

Het registreren van jeugdtrainers doe je in Sportlink en dit kost 12,20 euro (9,68 t/m 18 jaar) per seizoen, als je trainer nog geen (spelend) lid is van de vereniging. Registreren kan door trainers eerst bondslid te maken van de KNVB. Wanneer een trainer al bondslid is, hoeft hij niet opnieuw bondslid te worden. Nadat je bent ingelogd ga je naar Wedstrijdzaken en klik je Teams aan. Selecteer een team en voeg de jeugdtrainer van het team eraan toe. Kies hiervoor uit de onderstaande functies:

  • Ass. Trainer/coach
  • Trainer
  • Trainer/coach  

Meerdere trainers aan een bondsteam koppelen is ook mogelijk. Alleen de functie trainer/coach kan maar éénmalig worden toegevoegd aan het bondsteam (i.v.m. licentiecontrole – dit geldt alleen bij teams waar een licentieverplichting is). 

Idealiter geef je de trainer ook bij ‘verenigingsfuncties’ nog de rol als trainer mee, maar dat is niet noodzakelijk voor het Welkomstprogramma, maar geeft je als vereniging wel goed overzicht van de trainers die actief zijn binnen je vereniging. 

Lees meer op: Jeugdtrainers registreren in Sportlink | KNVB.

LET OP: wees er attent op dat bij de trainers in Sportlink de juiste e-mailadressen worden/staan geregistreerd.

 

Vraag 18: Hoe kunnen deelnemers aan het Welkomstprogramma die een andere functiebenaming hebben dan jeugdtrainer geregistreerd worden in Sportlink?

Aan het Welkomstprogramma jeugdtrainers zijn de volgende vier functies gekoppeld die aan een bondsteams kunnen worden toegevoegd;

  • Ass. Trainer/coach 
  • Trainer 
  • Trainer/coach  

Het is in Sportlink niet mogelijk om zelf andere benamingen toe te voegen aan een Bondsteam.

 

Vraag 19: Wordt er bij het registreren onderscheid gemaakt in de omschrijving ‘trainer’ en ‘jeugdtrainer’? 

Nee, dat verschil wordt gemaakt door het Bondsteam waaraan de trainer wordt gekoppeld. Dus niet in de benaming. Zie vraag/antwoord hiervoor voor de vaste benamingen.

 

Vraag 20: Ten aanzien van het registeren van Jeugdtrainers; wat doe je in de situatie dat twee trainers aan hetzelfde team zijn gekoppeld? 

Je kan meerdere trainers aan één bondsteam toevoegen. Alle trainers doen dan mee aan het Welkomstprogramma. Je kan wel slechts één trainer registreren in de functie trainer/coach per bondsteam, maar er zijn nog 3 andere functies om te kiezen.

 

Vraag 21: Wat kunnen wij doen als iemand al in Sportlink geregistreerd is (bijvoorbeeld als spelend lid) en ook jeugdtrainer is of wordt?

Wanneer de trainer al Bondslid is, dan hoef je hem/haar niet opnieuw bondslid te maken. Je moet de trainer dan enkel toevoegen aan het juiste bondsteam waar hij/zij actief is. Voor de volledigheid kan je ook nog bij ‘verenigingsfuncties’ de rol van trainer registreren, maar dat is voor het Welkomstprogramma niet noodzakelijk, maar voor de administratie van de vereniging wellicht wel fijn.

 

Vraag 22: Zijn er extra kosten verbonden aan het registreren in Sportlink van een jeugdtrainer die al als spelend lid of met een andere functie geregistreerd is?

Nee, daar zijn geen extra kosten aan verbonden. Ongeacht het aantal functies bij een vereniging (spelend lid, jeugdtrainer, scheidsrechter, enz.) blijven de kosten gelijk. Als iemand nog actief is als voetballer, dan betaalt de vereniging waar diegene staat geregistreerd als spelend lid, de contributie. Ook als hij of zij bij een andere vereniging trainer is.

 

Vraag 23: Hoe moeten we trainers registreren die aan het Welkomstprogramma mee gaan doen die niet bij een specifiek team actief zijn? Bijv. ‘circuittrainers’ of trainers vanuit een Voetbalschool? Zij hebben geen vast team, maar elke week een ander team. Hoe en waar moeten we deze registreren?

De niet-team-specifieke trainers moeten toch aan een Bondsteam gekoppeld worden om mee te kunnen doen aan het Welkomstprogramma. Welk Bondsteam dat dan is, maakt voor het programma niet uit.

Wanneer je bij de registratie het vinkje “op wedstrijdformulier” uitzet (onder het kopje ‘details, zie afbeelding), dan komt de trainer niet wekelijks op het m-DWF te staan, zodat er geen oneigenlijk beeld op het wedstrijdformulier komt. De trainers zien wel de wedstrijden, uitslagen en stand van het betreffende team waaraan ze zijn gekoppeld in hun persoonlijke Voetbal.nl-omgeving terug.

 

Vraag 24: Hoe registreren we de Onder-7 trainers, omdat zij niet werken met het m-DWF?

Het klopt inderdaad dat er voor de Onder-7 teams geen spelersopgave nodig is op het digitale wedstrijdformulier. Wel staat er ook voor deze teams een Bondsteam klaar. Het vullen van de bondsteams moet voor de O7 ook gewoon via Sportlink. Hierin kunnen dan de spelers en stafleden opgenomen worden.

 

Vraag 25: Wat staat er tegenover de kosten van registratie van alle jeugdtrainers in Sportlink? 

Jeugdtrainers die in Sportlink geregistreerd worden, ontvangen automatisch een welkomstmail vanuit de KNVB. Opgevolgd door een aantal mails die deze jeugdtrainers kennis laat maken met de digitale ondersteuning via Assist Trainersdashboard en het opleidingsaanbod van de KNVB. Via deze persoonlijke omgeving in Assist Trainersdashboard heeft de trainer toegang tot de kennisbank met kennis en informatie die specifiek voor beginnende jeugdtrainers is samengesteld en Rinus, de online assistent-trainer. Via diezelfde serie mails worden de jeugdtrainers geïnformeerd over de Aftrapmodule die voor ze georganiseerd wordt en waarvoor ze zich kunnen aanmelden.

VOG/Veilig Sportklimaat

 

Vraag 26: Voor wie kan een vereniging een VOG aanvragen?

Naast de groep jeugdtrainers hebben ook jeugdleiders, jeugdcoördinatoren, teammanagers, jeugdscheidsrechters, Hoofden opleiding, leden van een technische commissie, jeugdcommissieleden, jeugdscouts en wellicht ook nog andere functionarissen contact met kinderen. Een VOG kan voor alle door de vereniging relevant geachte doelgroepen aangevraagd worden via de Regeling Gratis VOG.

Staat je vraag er niet tussen of wil je meer informatie hebben, neem dan contact op via onderstaand e-mailadres.

Welkomstprogramma jeugdtrainers