Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Europese bonden werken samen aan homoacceptatie

KNVB Media
KNVB Media
10 november 2016, 15:45

Vertegenwoordigers van diverse nationale voetbalbonden waren aanwezig bij de ondertekening van The European Diversity Statement in de Amsterdam ArenA. - Foto: KNVB Media

De nationale voetbalbonden van België, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Noord-Ierland, Schotland en Turkije - evenals UEFA en FARE - waren woensdag 9 november aanwezig bij de ondertekening van het European Diversity Statement.

Met deze intentieverklaring, een initiatief van Heroes of Football, maken zij zich sterk voor Europese samenwerking voor volledige acceptatie van homoseksualiteit binnen het voetbal. Acht andere Europese voetbalbonden hebben aangegeven het project eveneens te steunen.

Gastheer

De KNVB was woensdag gastheer van dit bijzondere evenement in de Amsterdam Arena. Voorzitter Michael van Praag vertelde over zijn intrinsieke motivatie om gelijkheid in het voetbal te bewerkstelligen. "Acht jaar geleden werd ik voorzitter van de KNVB en ik was geschokt door de persoonlijke verhalen die ik hoorde."

"Vooral in het mannenvoetbal was en is homoseksualiteit een groot taboe. Maar misschien nog erger: ook in het jeugdvoetbal durft lang niet iedereen écht zichzelf te zijn. Dat 50% van de homoseksuele jongeren weleens aan zelfmoord heeft gedacht, raakt mij diep. Dat mogen we als voetbalbonden niet accepteren en moeten we samen aanpakken!", aldus Van Praag.

Onverdraaglijk

Het is onverdraaglijk dat sommigen niet uit de kast durven komen, enkel en alleen vanwege de voetbalcultuur

Ook Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Europese Unie, was aanwezig bij de ondertekening. "Uit de kast komen is een persoonlijke keuze, maar het is onverdraaglijk dat sommigen het niet durven, enkel en alleen vanwege de voetbalcultuur. Juist nu hebben we 'Heroes' nodig, die durven uit te komen voor wie ze zijn. We moeten de ongelofelijke kracht van voetbal gebruiken om iedere seksualiteit te respecteren. En is haast geboden, het voetbal loopt achter op de rest van de wereld. Het voetbal heeft mij als bondgenoot om dit probleem aan te pakken. Het is onze gezamenlijke plicht.”

Karin Blankenstein is voorzitter van de John Blankenstein Foundation en een van de initiatiefnemers van Heroes of Football. "Er stoppen nog steeds voetballers omwille van hun seksualiteit. Daarom hebben we Heroes of Football opgericht. Om van voetbal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, waar iedereen gezien mag worden én waar je altijd deel bent van het team. Het is tijd om van diversiteit en inclusiviteit jouw eigen project te maken."

Michael van Praag: 'Vooral in het mannenvoetbal was en is homoseksualiteit een groot taboe. Maar misschien nog erger: ook in het jeugdvoetbal durft lang niet iedereen écht zichzelf te zijn.'

Congres

Er werd ook een congres georganiseerd over het thema. Daar was ook de Spaanse scheidsrechter Jesus Tomillero bij aanwezig. "Omdat ik dagelijks met de dood werd bedreigd ben ik gestopt met fluiten. Maar ik wil niet opgeven. De Spaanse voetbalbond heeft echter geen plaats voor mij, hoe is dát in deze eeuw nog mogelijk?"

Michael van Praag reageerde daar onmiddellijk op. "Op 12 december heb ik een vergadering met mijn Spaanse collega. Ik ga hem dwingen hier iets aan te doen!"

Omdat ik dagelijks met de dood werd bedreigd, ben ik gestopt met fluiten. Maar ik wil niet opgeven

Heroes of Football is een Europees initiatief om ervoor te zorgen dat iedereen die van voetbal houdt of deelneemt aan het spel, onbelemmerd plezier beleeft en daarin helemaal zichzelf kan zijn, ongeacht zijn/haar seksuele voorkeur. In het voetbal is openlijk uitkomen voor je seksuele voorkeur nu nog geen gemeengoed.

Heroes of Footballteam

Jesus Tomillero is het eerste lid van het Heroes of Footballteam. Amateurvoetballer Danillo Verboom werd als tweede Heroes of Footballteamlid gepresenteerd. "Ik kan niet veranderen wie ik ben, en ik wil niet veranderen wie ik ben, want dat zou niemand moeten willen. We hebben iedereen en iedere voetbalbond nodig om het thema homoseksualiteit te normaliseren in de sport."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen