Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Video-assistent ook in 2e ronde KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2016, 8:00

Ook in de 2e ronde van de KNVB Beker zal de video-assistent in actie komen. - Foto: KNVB Media

Bij de KNVB Beker-wedstrijden Sparta Rotterdam - PSV (dinsdag 25 oktober, 20.45 uur) en Feyenoord - Excelsior (woensdag 26 oktober, 20.45 uur) mag er opnieuw live getest worden met de Video Assistent Referee, beter bekend als de videoscheidsrechter.

Na de wereldprimeur op woensdag 21 september bij Ajax - Willem II, waar scheidsrechter Danny Makkelie live werd geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel, heeft de FIFA nu ook officieel toestemming gegeven om in de 2e ronde van de KNVB Beker te testen. Wie de scheidsrechters en videoscheidsrechters zijn tijdens deze wedstrijden wordt op een later moment bekend. 

'Dit geeft nut van de videoscheidsrechter aan' 'Dit geeft nut van de videoscheidsrechter aan' Lees hier de terugblik op de video-assistent tijdens Ajax - Willem II.

Testen in het KNVB Beker-toernooi

De KNVB kiest voor live-testen in de KNVB Beker-competitie, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels losstaan van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze twee wedstrijden is gebaseerd op de beschikbaarheid van voldoende televisiecamera's en de benodigde infrastructurele voorzieningen die bij beide stadions aanwezig zijn. Ook in volgende bekerronden verwacht de KNVB live-testen uit te voeren.  

De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera's in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty's, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

2016: het jaar van de videoscheidsrechter

FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië - Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van video-arbitrage. Vervolgens had het KNVB Beker-toernooi de wereldprimeur met live testen tijdens officiële wedstrijden op het hoogste niveau bij Ajax - Willem II op 21 september 2016 en een dag later bij Feyenoord - FC Oss. 

Volgende week komt de IFAB, op 18 en 19 oktober in Frankfurt, bijeen om de ervaringen en ontwikkelingen van de Video Assistent Referee te bespreken. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst, waar ook operationeel directeur van de KNVB Gijs de Jong aanwezig is, komen verschillende panels samen om verder aan de slag te gaan met de ontwikkeling van de arbitrage wereldwijd. 

Video-assistent Video-assistent Meer informatie over de video-assistent.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen