Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB gastheer conferentie video-assistent FIFA

KNVB Media
KNVB Media
22 april 2016, 17:02

Pieter Vink tijdens de eerste live-test met de video-assistent in januari 2016. - Foto:

Nederland is gastheer van de eerste conferentie van de FIFA over experimenten met de video-assistent. Op de conferentie geven KNVB en de internationale spelregelcommissie IFAB aan geïnteresseerde voetbalbonden en –competities een demonstratie over de toepassingen van een video-assistent. De conferentie is van 18 tot en met 20 mei in Amsterdam.

Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB: “Dat FIFA Nederland hiervoor kiest, zegt iets over de voortrekkersrol van de KNVB op het gebied van de video-assistent. We hebben in de afgelopen tweeënhalf jaar de video-assistent in meer dan vijftig wedstrijden getest, een protocol voor de video-assistent opgesteld en een opleiding voor video-assistent opgestart. 

Dat FIFA Nederland hiervoor kiest, zegt iets over de voortrekkersrol van de KNVB op het gebied van de video-assistent.

De opgedane kennis en ervaringen deelden we eerder met FIFA, en mogen we nu ook aan andere voetbalbonden presenteren. Het uiteindelijk doel is en blijft het voetbal wereldwijd eerlijker te maken. Zelf starten we volgend seizoen met de live-test van de video-assistent.”

Video-assistent

De video-assistent is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens wedstrijdbepalende situaties in de wedstrijd. Dit vindt plaats met behulp van de beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. Het doel is wedstrijden sportiever en eerlijker te laten verlopen, zonder dat daarbij de snelheid van het spel wordt aangetast. 

KNVB TV volgde Pieter Vink op 28 januari tijdens de eerste live-test met de video-assistent bij Feyenoord - sc Heerenveen.

Sinds 2013 draait de KNVB op de achtergrond testen met de video-assistent. De kennis en ervaringen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de beslissing van FIFA in maart om te gaan experimenteren met de video-assistent. Alle landen kunnen in principe deelnemen aan de testen van de video-assistent van FIFA, zolang ze voldoen aan het protocol van IFAB om de experimenten uit te voeren. In mei kondigt de IFAB aan welke competities deelnemen aan de experimenten met de video-assistent en worden uitgenodigd voor een tweede conferentie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen