Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen doellijntechnologie bij Ajax – SC Cambuur

KNVB Media
KNVB Media
19 november 2015, 13:00

Foto: KNVB Media

De wedstrijd Ajax - SC Cambuur van aanstaande zaterdag in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld zonder de assistentie van doellijntechnologie. De reden is dat er in dit duel met een nieuwe voetbal wordt gespeeld. De bal moet door het Hawk-Eyesysteem worden ingelezen, zodat de verschillende camera’s in het stadion de bal herkennen en er met 100% zekerheid kan worden aangeven of de voetbal de doellijn volledig is gepasseerd.

Aangezien de bal deze week pas beschikbaar was, is dat te kort dag om de  bal in te lezen en een keuring uit te voeren. De verwachting is dat doellijntechnologie bij de eerstvolgende thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA weer actief is.

Doellijntechnologie

Doellijntechnologie is van toegevoegde waarde in het voetbal. De beslissing of een bal wel of niet achter de lijn is geweest, is een essentieel onderdeel voor het sportieve verloop van een wedstrijd. KNVB is in 2013/’14 gestart met het HawkEye-doellijnsysteem, het systeem dat ook in de Engelse Premier League wordt gehanteerd.

In het seizoen 2015/2016 wordt het HawkEye-systeem in de eerste helft van het seizoen ingezet bij wedstrijden in de Amsterdam ArenA en de tweede helft van het seizoen in Stadion Feijenoord. Hierdoor is doellijntechnologie onder meer actief tijdens de twee finales in Nederland: de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB bekerfinale.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen