Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

RIVM start veldonderzoek naar rubbergranulaat

KNVB Media
KNVB Media
31 oktober 2016, 18:31

De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden eind 2016 verwacht. - Foto: KNVB Media

Het RIVM is vandaag, maandag 31 oktober, gestart met het onderzoek naar rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangekondigd.

Ook de onderzoeksopzet van het rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid heeft het RIVM bekendgemaakt. De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden eind 2016 verwacht.

Aankondiging RIVM Aankondiging RIVM Bekijk het nieuwsartikel over de start van het veldonderzoek op de website van het RIVM.

Onderzoeksopzet RIVM

In het onderzoek van het RIVM worden honderd kunstgrasvelden in Nederland onderzocht. Op zes plekken op het veld worden monsters genomen. Per plek wordt minimaal één liter granulaat met een stofzuiger opgezogen en in een glazen fles meegenomen naar het laboratorium. In het lab wordt het rubbergranulaat geanalyseerd.

In het onderzoek is er sprake van een zogenaamde aselecte steekproef van verenigingen met kunstgrasvelden, wat inhoudt dat iedere vereniging evenveel kans maakt deel te nemen aan het onderzoek. De KNVB heeft de gegevens van de verenigingen met kunstgrasvelden aan het RIVM beschikbaar gesteld. Verenigingen waar het onderzoek gaat plaatsvinden worden benaderd door het RIVM.

Literatuuronderzoek

Het RIVM voert ook een literatuuronderzoek uit naar alle relevante nationale en internationale wetenschappelijke publicaties met betrekking tot rubbergranulaat. Deze bevindingen worden gecombineerd met het veldonderzoek. Een ander onderdeel van het onderzoek is dat het RIVM met een selectie uit de verkregen monsters in het lab gaat kijken in welke mate er stoffen onder bepaalde omstandigheden vrijkomen. Denk hierbij aan huidcontact en/of het inslikken van het granulaat.

Voor de te gebruiken methoden en selectie van stoffen is ook gekeken naar de aanpak en resultaten van internationale onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksopzet ter toetsing voorgelegd aan een wetenschappelijke begeleidingscommissie.

Geen reden om te stoppen

Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. De KNVB volgt hierbij het standpunt van het RIVM en ministerie van VWS.

Dossier Dossier Bekijk het complete dossier rubbergranulaat kunstgras.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen