Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB presenteert Jaarverslag seizoen 2014/’15

KNVB Media
KNVB Media
29 oktober 2015, 8:00

Foto: KNVB Media

Met 1.227.157 KNVB-leden heeft Nederland meer voetballers dan ooit. Dat staat in het jaarverslag seizoen 2014/’15 van de KNVB. In dat seizoen maakte de KNVB een winst van 6,8 miljoen euro, waarvan 2 miljoen bij de sectie amateurvoetbal en 4,8 miljoen bij de sectie betaald voetbal. Door de gezonde financiële positie van de KNVB blijft het voetbal in Nederland zowel in de breedte- als in de topsport financieel toegankelijk.

Het aantal voetballers in Nederland steeg met 1,1% naar 1.227.157. De groei was bij de meisjes en vrouwen het grootst. Het aantal vrouwelijke leden steeg met 6,23% naar 146.090

13.437 meer voetballers

Het aantal voetballers in Nederland steeg met 1,1% naar 1.227.157. Met uitzondering van de senioren bij de mannen, groeide het aantal voetballers in elke categorie. De groei was bij de meisjes en vrouwen het grootst. Het aantal vrouwelijke leden steeg met 6,23% naar 146.090. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: “Wij vinden het fantastisch om te zien dat steeds meer meisjes en vrouwen deze mooie sport ontdekken en dat het steeds normaler is dat zij bij een voetbalvereniging lid zijn. Dat enthousiasme stimuleren we ook, bijvoorbeeld door het Olympisch kwalificatietoernooi en het EK 2017 naar Nederland te halen. Tegelijkertijd vinden we het ook erg goed dat we ook weer meer jongens in de voetbalfamilie hebben mogen verwelkomen, want we koesteren de mix van mannen en vrouwen.”

745.935 wedstrijden

In seizoen 2014/’15 organiseerde KNVB in het amateurvoetbal 745.935 wedstrijden. Dit leverde 4.882.578 doelpunten en 11.062 kampioenen op. Het aantal excessieve overtredingen dat de voetbalvelden ontsiert, daalde afgelopen seizoen met 11% naar 322. De KNVB is positief over de dalende trend, maar blijft zich onverminderd hard maken voor meer sportiviteit en respect op de Nederlandse voetbalvelden. Ieder incident is er namelijk één teveel.

In seizoen 2014/’15 organiseerde KNVB in het amateurvoetbal 745.935 wedstrijden. Dit leverde 4.882.578 doelpunten en 11.062 kampioenen op 

Jaarcijfers sectie amateurvoetbal

Na een verlies in seizoen 2013/’14 maakte de sectie amateurvoetbal van de KNVB in seizoen 2014/’15 een winst van 2 miljoen. Daarmee hebben de genomen maatregelen het gewenste financiële effect opgeleverd. Enerzijds verhoogde de KNVB de jaarlijkse contributie per lid met 2 euro, waardoor de gemiddelde contributie steeg naar 8,35 euro. Anderzijds voerde de KNVB een reorganisatie door, waardoor er nu minder mensen werkzaam zijn bij de KNVB. “Dat we weer financieel gezond zijn, daar zijn we vanzelfsprekend tevreden over en is goed voor het amateurvoetbal,” zegt Van der Zee. “Maar we zijn gematigd in het enthousiasme daarover, want om dat te bereiken hebben we afscheid moeten nemen van collega’s.”

Jaarcijfers sectie betaald voetbal

De sectie betaald voetbal van de KNVB maakte een winst van 4,8 miljoen euro. De gemaakte winst is na aftrek van volledige teruggave van het bedrag aan de clubs dat zij voorafgaand aan het seizoen betalen voor de organisatie van de competitie en de arbitrage. Het bedrag dat de clubs terugkregen, is ongeveer 2,5 miljoen euro. Financieel directeur Ron Francis: “We hanteren een robuust financieel beleid. Dat betekent dat we altijd begroten op basis van het financieel minst aantrekkelijke scenario en dat is het missen van een eindronde. Op die manier voorkomen we financiële risico’s. Omdat we de opbrengsten van het WK 2014 niet begrootten, kunnen we dat nu weer direct investeren in het voetbal.” De winst komt met 4 miljoen euro voor een groot deel uit opbrengsten van het WK 2014.

— Foto: De KNVB bekerfinale  ging tussen FC Groningen en PEC Zwolle. FC Groningen won met 2-0.

Investeringen in het voetbal

De winst van de sectie betaald voetbal investeert de KNVB in het voetbal. De KNVB zet ruim 3 miljoen euro opzij voor de verdere ontwikkeling van de KNVB Campus, die de KNVB op dit moment realiseert in Zeist. Met deze extra middelen kan de KNVB de Campus van nog betere training-, opleiding- en onderzoeksfaciliteiten voorzien. Het doel daarvan is om samen met de clubs, wetenschappelijke partners en het bedrijfsleven het voetbal verder te ontwikkelen. Een tastbaar voorbeeld is dat het Nederlands vrouwenelftal zich op de KNVB Campus gaat voorbereiden op het EK 2017 in eigen land.

Daarnaast maakt de KNVB voor elke club 20.000 euro beschikbaar voor projectmatige ondersteuning en krijgt elke club een voucher van 10.000 euro te besteden op de KNVB Campus. Deze 30.000 euro per club in het betaald voetbal is een totale investering van circa 1 miljoen euro.

KNVB Jaarverslag KNVB Jaarverslag Voetbal om van te houden, dat is onze ambitie. Niet alleen voor onze ruim 1,2 miljoen leden, maar ook voor miljoenen voetballiefhebbers in Nederland en daarbuiten. Omdat voetbal zo mooi is en met plezier wordt gespeeld. Bekijk hier het Jaarverslag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen