Remise en de nodige schade voor Oranje: 1-1

9 november 2016, 22:52
5:09

Oranje viert de 1-0 na de benutte strafschop van Davy Klaassen. - Foto: KNVB Media

Bijna twintig jaar geleden wist het Nederlands elftal voor het laatst een interland van België te winnen. Ook woensdagavond lukte dat niet. In een oefenduel die maar liefst drie blessuregevallen opleverde, werd het 1-1.

De ontmoeting in de Amsterdam ArenA was editie 126 van de Derby der Lage Landen. ‘Slechts’ een duel om de eer, maar wel één waarin veel prestige op het spel stond. De ijzersterke Belgen – met Mertens, De Bruyne, Hazard en Carrasco in de voorste linie en Lukaku nog op de bank – tegen het Oranje dat zoekt naar weer eens een aansprekend resultaat tegen een groot land.

Tijd voor een zege

Bovendien won Nederland in 1997 voor het laatst van België, dus de hoogste tijd voor weer eens een zege, zo was de gedachte vanuit Hollands perspectief. Arjen Robben ontbrak nog bij Oranje, hij sloot eerder op de dag aan bij de selectie en speelt zondag mogelijk wel in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Ook Kevin Strootman – zondag geschorst en niet geheel fit – en Quincy Promes waren er niet bij in Amsterdam.

Verrassend was de basisplaats voor Stijn Schaars, die voor het eerst sinds maart 2014 het Oranjeshirt weer eens droeg. Lang kon hij niet genieten van zijn 25e interland, want binnen een kwartier moest de middenvelder van SC Heerenveen het veld verlaten met een kuitblessure.

Strafschop

Janssen viel geblesseerd uit na twee botsingen met doelman Mignolet.

Naast Schaars verscheen ook Jeremain Lens aan de aftrap. Jan Vertonghen vloerde zo’n zeven minuten voor rust diezelfde Lens, strafschop. Davy Klaassen zette Nederland vanaf elf meter op voorsprong. Hij nam de strafschop omdat ook spits Vincent Janssen ook al geblesseerd was uitgevallen. Na een uur maakte Lens (hamstring) het trio blessuregevallen compleet. Al met al voldoende kopzorgen voor bondscoach Blind.

In een wedstrijd die maar niet wilde ontbranden, debuteerde Joshua Brenet bij de start van de tweede helft voor Oranje. In de laatste vijf minuten meldde ook mede-PSV’er Bart Ramselaar zich voor het eerst binnen de lijnen.

Overwicht

België had het overwicht, echt in de problemen kwam Oranje de eerste 70 minuten niet. Via nieuwkomer Brenet had het nog de grootste mogelijkheid op 2-0, maar het schot ging net naast. Met de komst van Lukaku kreeg België plotseling veel kansen. Hij miste op een meter afstand voor open doel, schoot een keer voorlangs en kreeg een bal op zijn dijbeen.

Het zal vertrouwen geven voor de wedstrijd tegen Luxemburg

Negen minuten voor tijd was het wel raak voor de Zuiderburen. Een schot van Carrasco werd zodanig van richting veranderd door Joel Veltman, dat Maarten Stekelenburg volstrekt kansloos was. België rook de overwinning, maar de vuisten van Stekelenburg voorkwamen een goal na een flits van Eden Hazard.

Opnieuw geen overwinning op de Belgen, maar wel een goed resultaat tegen de nummer 4 van de wereld. Het zal vertrouwen geven voor de wedstrijd tegen Luxemburg.