Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Stap Van Basten naar FIFA goed voor Nederlands voetbal

KNVB Media
KNVB Media
22 september 2016, 17:49

Marco van Basten zal in dienst treden bij de FIFA. - Foto: KNVB Media

De KNVB en Marco van Basten zijn deze week overeengekomen per 1 oktober afscheid te nemen van elkaar. Dat gebeurde met wederzijds goedvinden en in een goede sfeer.

"Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat een man als Marco van Basten door de wereldvoetbalbond gevraagd wordt permanent in Zürich mee te komen denken over de ontwikkeling van het voetbal. De KNVB gunt Marco deze stap van harte en we wensen hem veel succes bij de voortzetting van zijn loopbaan in het voetbal", aldus technisch directeur Hans van Breukelen.

Reactie Van Basten

De voormalig (assistent-) bondscoach toonde zich tevreden over het verloop van de besprekingen in Zeist: "Ik heb met veel plezier en naar tevredenheid gewerkt in het team van Danny Blind, maar de onverwachte uitnodiging vanuit de FIFA betekent voor mij een unieke kans. Ik vertrouw erop dat de KNVB mijn vertrek op een professionele manier weet in te vullen en ik wens de staf en de spelers heel veel sterkte en geluk toe met de kwalificatie naar het WK en ik heb er alle vertrouwen in dat, dat gaat lukken."

Mondiaal niveau

Van Breukelen begrijpt de stap van Van Basten. "Als speler had hij in de kleedkamer al goeie teksten over tactiek en aanpassing van spelregels. In feite heeft hij zich doorontwikkeld tot een soort voetbalfilosoof. Ik gun hem daarom deze stap, het past precies bij hem. Als je dan op mondiaal niveau ingezet wordt, is dat schitterend en dat straalt op ons hele voetbal af."

Laten we het feit koesteren dat een Nederlandse ex-topspeler in de top van de FIFA de belangen van het voetbal verdedigt

Het vertrek van Van Basten, die pas iets meer dan een jaar in dienst was bij de KNVB, brengt wel werk mee voor de technisch directeur. "We zijn nu bezig met twee vacatures voor assistent-bondscoach in te vullen. Daar komen we wel uit, maar twee tegelijk wil je in deze fase natuurlijk niet. Daar wil ik verder niet over zeuren. Het hart van Marco was al bij de FIFA. Begrijpelijk. Laten we het feit koesteren dat een Nederlandse ex-topspeler in de top van de FIFA de belangen van het voetbal verdedigt. Ik hoop dat hij de Campus van de KNVB weet te vinden als hij straks een plaats zoekt om te experimenteren."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen