Janssen en Wijnaldum bezorgen Oranje opnieuw overwinning

KNVB Media
4 juni 2016, 22:27
5:03

Quincy Promes snelt langs de Oostenrijker Klein. - Foto: KNVB Media

De kans is klein dat het Nederlands elftal in de toekomst nog wordt uitgenodigd voor uitzwaaiwedstrijden. Net als eerder tegen Polen won Oranje ook in Oostenrijk (0-2) door doelpunten van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum en verpestte daarmee het feestje dat de gastheer had georganiseerd.

Bondscoach Danny Blind had zijn elftal wederom op drie plaatsen gewijzigd: Jeroen Zoet werd beloond voor zijn goede seizoen en mocht onder de lat beginnen, Patrick van Aanholt verving Jetro Willems en Kevin Strootman begon, zoals afgesproken met AS Roma, voor de tweede keer in de basis. Hij nam tevens de aanvoerdersband over van Jeffrey Bruma. Oostenrijk begon met de sterkhouders Christian Fuchs en David Alaba in de basis, naast de ex-FC Twente-spelers Marko Arnautovic en Marc Janko.

Tandem Berghuis-Janssen flikt het weer

De thuisploeg, volgens Blind de sterkste van de drie tegenstanders deze week, begon goed aan de wedstrijd. De Oostenrijkers zetten vroeg druk, verstoorden zo de opbouw aan Nederlandse kant en kregen ook de eerste mogelijkheden. Vooral wanneer Arnautovic en Zlatko Junuzovic bij de aanvalsopbouw betrokken waren, was het alle hens aan dek voor Oranje. Keeper Zoet liet zich echter niet passeren. Al in de derde minuut redde hij bekwaam op een omhaal van Arnautovic en even later pakte Zoet op fantastische wijze een inzet van dichtbij van Junuzovic.

Het duo Berghuis-Janssen leverde opnieuw de 0-1 voor Oranje.

In de tussentijd had Janssen alweer laten zien waarom hij het vertrouwen van de bondscoach geniet. Bij de eerste aanval van het Nederlands elftal bezorgde Steven Berghuis de bal precies op het hoofd van de spits, die aan de aandacht van de Oostenrijkse verdediging was ontsnapt: 0-1.

Oranje liet daarna aanvallend niets meer zien, tot de 35e minuut. Promes kreeg de bal op het middenveld, schoot op doel en zag zijn inzet via een Oostenrijks been op de paal belandden. Het was in een fase waarin de wedstrijd een wat onvriendelijker karakter kreeg, met name Kenny Tete en Arnautovic lagen voortdurend met elkaar in de clinch. De rechtsback liet zich niet provoceren en smaakte het genoegen dat de Oostenrijker voortijdig werd gewisseld.

Wijnaldum maakt het opnieuw af

Beide teams begonnen de tweede helft ongewijzigd en dat beviel Oranje het best. Zowel Janssen als Promes kwamen vrij voor de Oostenrijkse keeper, maar wisten de kansen niet te benutten. Promes leverde daarna wel de voorzet waaruit Nederland op een 0-2 voorsprong kwam. Luuk de Jong, net in het veld gekomen voor Janssen, legde de bal terug op Georginio Wijnaldum, die prachtig afrondde in de verre hoek.

Zoet redde vervolgens, ten koste van een knieblessure, op een inzet van Sabitzer. De keeper kon niet verder en moest vervangen worden door Jasper Cillessen. Dat was niet de laatste wissel aan Nederlandse kant: Tonny Vilhena maakte in de 79e minuut als invaller voor Riechedly Bazoer zijn debuut voor Oranje en Joel Veltman kwam nog in het veld voor Tete. Ook na deze wissels kreeg het Nederlands elftal de beste kansen. Zo kopte Marco van Ginkel na een voorzet van Promes net naast en ging een vrije trap van diezelfde Promes ruim over het doel.

Debutant Vilhena: 'Dit shirt komt boven mijn bed'.