Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Licentiecommissie biedt FC Twente tweede kans in de Jupiler League

KNVB Media
KNVB Media
18 mei 2016, 16:43

Foto: KNVB Media

De licentiecommissie biedt FC Twente een tweede kans in de Jupiler League. Dat is de uitkomst van de vergadering die de onafhankelijke commissie gisteravond had en wat de licentiecommissie zojuist aan FC Twente heeft laten weten. Tijdens die vergadering kwam de licentiecommissie tot de conclusie dat het verleden van FC Twente rechtvaardigt om de licentie in te trekken. Tegelijkertijd vindt de commissie dat de inspanningen in de laatste paar maanden om schoon schip te maken het rechtvaardigen om de licentie te behouden.

Nieuwe licentie verstrekken

Op basis van het licentiereglement had de licentiecommissie ogenschijnlijk twee opties. De eerste optie was een boete van 45.250,- euro. In de ogen van de commissie is deze straf disproportioneel licht. De tweede optie was het intrekken van de licentie dat door het verleden gerechtvaardigd is. Op basis van al het goede werk van het afgelopen half jaar, vindt de commissie dat echter disproportioneel zwaar. Daarom wil de licentiecommissie de licentie intrekken, waardoor het recht op spelen van betaald voetbal vervalt. Daarna wil de commissie FC Twente echter direct een nieuwe licentie verlenen, omdat de club schoon schip maakte. Met die nieuwe licentie stroomt FC Twente dan in op het laagste profniveau en dat is de Jupiler League.

Recht doen aan alle belangen

Op deze wijze wil de licentiecommissie recht doen aan alle betrokken belangen. Enerzijds is dit een definitieve streep door het verleden waarin FC Twente de licentiecommissie, alle andere clubs en de KNVB herhaaldelijk doelbewust misleidde. Anderzijds is dit een mogelijkheid voor FC Twente om de ingeslagen weg voort te zetten en van FC Twente weer een gezonde club in het betaald voetbal in de regio Enschede te maken.

Het besluit om de licentie in te trekken is een zogeheten ‘voorgenomen besluit’. Dat betekent dat de commissie voornemens is dit te doen, maar in dit geval eerst een advies van de Centrale Spelersraad (CSR) moet afwachten. Die heeft twee weken de tijd om een niet-bindend advies uit te brengen. Vervolgens kan FC Twente tegen het definitieve besluit in beroep.

KNVB begrijpt licentiecommissie

“De afgelopen periode was een onzekere,” zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. “Voor de fans, de club en ook voor de KNVB. Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt. Tegelijkertijd is dit natuurlijk alsnog een harde uitkomst voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt. Helaas moeten de fans, de arbeidsorganisatie en de huidige bestuurders bloeden voor het wanbeleid van de afgelopen jaren. Toch begrijpen wij dat de licentiecommissie hard optreedt. Want FC Twente misleidde stelselmatig alle andere clubs en iedereen die het voetbal in Nederland volgt. En dat terwijl we in Nederland veel belang hechten aan eerlijke competities, integriteit en het elkaar recht in de ogen kunnen aankijken.”

Doyen-deal was aanleiding

In december 2015 trok de licentiecommissie de licentie in, tenzij de club volledig zou meewerken aan een onafhankelijk onderzoek door dhr. Knüppe naar de structuur van de club en de aanbevelingen uit dat onderzoek voor 1 mei 2016 zou opvolgen. De conclusie van de licentiecommissie is dat FC Twente voldaan heeft aan deze voorwaarden. Tegelijkertijd stuitte de commissie de afgelopen maanden op nog meer belastende informatie. Als die informatie in december 2015 bekend was, had de commissie de licentie per direct en onvoorwaardelijk ingetrokken.
 
Aanleiding voor het onderzoek van Knüppe was de bevinding van de licentiecommissie dat FC Twente bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzweeg en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleidde. Ook mag FC Twente om die reden drie seizoenen niet deelnemen aan Europese competities en moest het een geldboete van €45.250,- betalen.

Overwegingen licentiecommissie FC Twente

Tijdlijn: de crisis bij FC Twente Tijdlijn: de crisis bij FC Twente

KNVB voorbereid op mogelijk noodscenario FC Twente KNVB voorbereid op mogelijk noodscenario FC Twente

Vragen en antwoorden over het FC Twente-dossier Vragen en antwoorden over het FC Twente-dossier

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen