Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe competitiestructuur krijgt vorm

KNVB Media
KNVB Media
31 juli 2015, 13:32

Foto: KNVB Media

Vanaf het seizoen 2016/'17 krijgt het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm. De competities van het amateur- en betaald voetbal, vooralsnog twee gescheiden werelden, worden weer met elkaar verbonden.

Een uniek moment, omdat daarmee sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954, er sprake is van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. De mogelijkheid om te promoveren, maar ook om te degraderen, is een extra sportieve stimulans om te streven naar verbetering en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal.

Het nieuwe competitiemodel gaat in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassen en vier Hoofdklassen. Nieuw is dat onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Eerste divisie) een nieuwe Tweede divisie wordt toegevoegd. Ook is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie. Sportief gezien is dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in een en dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top wordt dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor iedere club.

— Foto: FC Lienden amateurvoetbalkampioen van 2015

De afgelopen tijd is er aan de verdere invulling van de toekomstige competities gewerkt, waaronder de uitwerking van de promotie- en degradatieregelingen voor het nieuwe seizoen en de instroming van de beloftenteams. Hieronder een overzicht van hoe de competities eruit komen te zien, en wie er in gaan deelnemen.

Beloftencompetities

Een deel van de beloftenteams van de betaald voetbalbalclubs voetbalt vanaf 2016/’17 in de standaard competities. Door de beloftenteams aan deze competities toe te voegen, spelen talentvolle voetballers onder hoge weerstand en tegen betere tegenstanders, wat ten goede komt aan de talentontwikkeling in Nederland. Dat is ook te zien in landen als Duitsland, Spanje en Portugal, waar de beloften al langer deel uit maken van de reguliere competities. De beloftenteams van Almere City FC, Brabant United (een gezamenlijke jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles ’29 doen volgend jaar mee in de nieuwe competitie. De teams gaan instromen in de Eerste divisie (1), de Tweede divisie (4) en evenredig over beide Topklassen (6). Jong Ajax en Jong PSV zullen, net als de afgelopen seizoenen deel uitmaken van de Jupiler League.

— Foto: Ook het beloftenteam van Vitesse speelt vanaf seizoen 2016/'17 mee in de reguliere competitie

In overleg met de deelnemende clubs is er gekeken naar de wijze waarop hun beloftenteams moeten worden verdeeld over de nieuwe competities. Immers, niet alleen de resultaten van het aankomende seizoen, maar ook prestaties uit het verleden en verrichtingen van de toekomstige generaties moeten worden meegewogen. Vandaar dat er vanaf volgend jaar gewerkt wordt met twee ranglijsten: de ranglijst van de beloftencompetitie voor het seizoen 2015/’16, en een eindranglijst instroom beloftenteams, die bepaalt in welke competitie de beloftenteams gaan instromen. Voor die eindranglijst, worden de onderstaande criteria gehanteerd:

  • De ranglijst van het huidige seizoen 2015/’16 telt voor 50 procent mee in de eindranglijst;
  • De prestaties van de beloften in de seizoenen 2012/’13, 2013/’14 en 2014/’15 hebben een gewicht van 25 procent in de eindranglijst;
  • De verrichtingen van de onder 19 en onder 17 teams in de seizoenen 2013/’14, 2014/’15 en 2015/’16 tellen voor 25 procent mee in de eindranglijst.

Na elke volledige speelronde telt de KNVB de factoren bij elkaar op, en maakt een virtuele eindranglijst instroom beloftenteams bekend. De nummer één van die eindranglijst stroomt door naar de Jupiler League. De nummers twee tot en met vijf gaan in de Tweede divisie voetballen, terwijl de overige zes teams vanaf 2016/’17 uitkomen in de Topklassen.

Eerste divisie: 20 teams, 3 beloftenteams

De Jupiler League bestaat dit seizoen uit negentien teams, door het wegvallen van Jong FC Twente. Deze plaats wordt vanaf het seizoen 2016/’17 ingenomen door de nummer één op de eindranglijst. Jong Ajax en Jong PSV maken dit seizoen al deel uit van de Jupiler League, en onder nieuwe voorwaarden. Zo kunnen er onder meer maximaal twee spelers van het eerste elftal tegelijkertijd deelnemen in een wedstrijd van de beloften. Verder mogen spelers ouder dan 23 jaar die óf tien keer in de basisopstelling van het eerste elftal hebben gestaan óf tien keer 45 minuten daarin hebben meegespeeld, niet meer uitkomen in het beloftenteam. De KNVB gelooft dat dit ten goede komt aan het prestatieve karakter van de competitie en de individuele talentontwikkeling. 

Achilles ’29 komt ook dit seizoen als amateurvereniging uit in de Jupiler League. De club uit Groesbeek is tijdens de tweejarige pilot op zowel sportief als organisatorisch niveau gegroeid. Aankomend seizoen maakt de club de laatste stap, om bij de intrede van de nieuwe competitiestructuur volledig onderdeel van het betaald voetbal uit te kunnen maken.

— Foto: Sportpark De Heikant van Achilles '29

Aankomend seizoen degradeert er niemand uit de Jupiler League. Vanaf het seizoen 2016/’17 zal dat wel het geval zijn voor de nummer 20 van de competitie, die degradeert naar de Tweede divisie.

Tweede divisie–: 18 teams, 4 beloftenteams

Per seizoen 2016/’17 is er sprake van een nieuwe Tweede divisie. Deze nieuwe competitie moet de overgang tussen het huidige betaald voetbal en amateurvoetbal vereenvoudigen. Clubs kunnen zo geleidelijk toegroeien naar een hoger niveau en vallen niet te ver terug als ze een keer degraderen. In deze nieuwe competitie komen de zeven beste Topklassers van de zaterdag en zondag, en vier beloftenteams te spelen. Zij strijden in het seizoen 2016/’17 voor een plek in de Jupiler League, die bestemd is voor de kampioen van de competitie.

Topklassen: 18 teams, 3 beloftenteams

De Topklassen worden in 2016/’17 uitgebreid van zestien naar achttien teams. De competitie, die in 2009 zijn intrede in het amateurvoetbal deed om de kwaliteit van het amateurvoetbal te verhogen, vormt nu een belangrijke opstap naar de Tweede divisie en mogelijk hoger. De competitie bestaat in het seizoen 2016/’17 uit zeven huidige Topklassers (nummers 8 t/m 14), drie kampioenen van de Hoofdklassen en drie beloftenteams. Aanvullend maken de nummer 15 uit de Topklasse en negen Hoofdklasseteams via een versterkte promotie- en degradatieregeling uit welke vijf teams er verder aan de competitie worden toegevoegd. De competities blijven op zondag en zaterdag bestaan, waardoor clubs hun voorkeur voor een speeldag kunnen aangeven.

Hoofdklassen: 4 poules van 16 teams

Vanaf het seizoen 2016/’17 zijn er in de Hoofdklasse twee poules van zestien teams op zaterdag en zondag, als alternatief van de huidige drie poules van veertien teams op beide speeldagen. Het voordeel hiervan is dat, met invoering van de nieuwe competitiestructuur, de Hoofdklasse niet hoeft te worden opgevuld met lagere teams en daarmee de kwaliteit in de top van het amateurvoetbal gewaarborgd blijft. Bovendien zorgt de nieuwe opzet ervoor dat de doorstroming naar de Topklasse natuurlijker verloopt; de promoverende clubs komen nu immers uit twee poules in plaats van uit drie.

— Foto: Hoofdklasser Harkemase Boys 

Op de vraag hoe de Hoofdklassen eruit komen te zien, volgt de volgende rekensom. De competitie op zaterdag bestaat per 2016/’17 uit de achttien huidige Hoofdklassers, de degradant uit de Topklasse, de vijf kampioenen uit de 1e klassen, vijf verliezers van de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse en de drie winnende teams uit de nacompetitie Hoofdklasse/1e klasse. Dat zijn bij elkaar opgeteld 32 teams op zaterdag die verdeeld worden over twee poules. Op zondag bestaat de competitie per 2016/’17 uit de achttien huidige Hoofdklassers, de degradant uit de Topklasse, de zes kampioenen uit de 1e klassen, vijf verliezers van de nacompetitie Topklasse/Hoofdklasse en de twee winnende teams uit de nacompetitie Hoofdklasse/1e klasse. Dat zijn bij elkaar opgeteld 32 teams op zondag die verdeeld worden over twee poules.

De promotie- /degradatieregeling van de overige klassen wordt half augustus gepubliceerd in het Handboek competitiezaken amateurvoetbal 2015/’16, te vinden op de website van de KNVB.

Over de nieuwe competitiestructuur

Op de bondsvergadering van de KNVB van dinsdag 2 december 2014 is ingestemd met een nieuwe competitiestructuur en verplichte promotie/degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal. Dit betekent dat vanaf het seizoen 2016/’17 sprake is van een nieuwe landelijke competitie, de Tweede divisie, tussen de Topklasse en Eerste divisie en verplichte promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal.

 De bondsvergadering heeft gekozen voor een competitiemodel met een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Topklassencompetities en zes Hoofdklassencompetities. Onder de twee hoogste divisies (Eredivisie en Jupiler League) wordt vanaf het seizoen 2016/’17 een nieuwe landelijke competitie toegevoegd onder de werknaam Tweede divisie.  


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen