Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De 'open club': toekomstplaatje voor meer verenigingen?

KNVB Media
KNVB Media
13 april 2015, 16:23

Foto:

Hij heet Sean, is pas drie maanden oud en de trots van de club. Sean is de allereerste omnibaby in de nog jonge geschiedenis van fusieclub Zwaluwen Utrecht 1911. Geboren uit een voetballende vader en een hockeyende moeder, beiden lid van dezelfde vereniging. Is Sean de eerste in een lange reeks? Dat is heel goed mogelijk, want de zogenoemde 'open club' is één van de mogelijke toekomstbeelden van de voetbalvereniging anno 2020.

Uit nood geboren, maar inmiddels een modern succesverhaal in een Utrechtse probleemwijk. Zwaluwen Vooruit en vv Utrecht waren acht jaar geleden twee zieltogende amateurclubs die met elkaar een nieuwe toekomst zochten. De oogkleppen gingen af en de blik werd naar buiten gericht. De nieuwe fusieclub Zwaluwen Utrecht opende de deur niet alleen voor voetballers, maar ook voor hockeyers, tennissers en biljarters. Het resultaat? De club bloeide in korte tijd helemaal op en hanteert inmiddels - tot grote spijt - wachtlijsten.

Nieuwe kansen

"Waar landelijk de ledenaantallen van sportclubs dalen, is bij ons sprake van het tegenovergestelde beeld. De combinatie van verschillende sporten biedt nieuwe kansen”, vertelt omnivoorzitter Frank Zuijdam in de fraaie open kantine aan een gezelschap bestuurders van de VVD. De vertegenwoordigers van de sportgezinde regeringspartij - partijcommissie Sport, wethouders en raadsleden - zijn op zoek naar verbindingen tussen sport en maatschappij en laten zich deze zonnige vrijdagmiddag bijpraten over de kracht van voetbal.

Grootste buurthuis

Voetbal is niet alleen de grootste sport in Nederland, maar het heeft ook het grootste sociale bereik in alle lagen van de maatschappij. Op het voetbalveld kom je iedereen tegen; van postbode tot hoogleraar, van student tot werkloze. Simpel gezegd: voetbal is het grootste buurthuis van het land. Omnivereniging Zwaluwen Utrecht is daar een in de praktijk geslaagd voorbeeld van. De vereniging is zichtbaar in de omliggende wijken, geeft clinics en organiseert activiteiten om jongeren naar de club te leiden en gebruikt het clubhuis ook voor maatschappelijke doeleinden zoals kinderopvang/BSO, bridge- en klaverjasavonden.

Een toekomstplaatje voor meer verenigingen? Het is een van de mogelijkheden. Nergens in de wereld zijn zoveel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland. "In het voetbal dient een cultuuromslag plaats te vinden'', betoogt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "Door open te staan voor andere verenigingen, maak je van je voetbalvereniging het buurthuis van de toekomst. Daarnaast zouden clubs veel meer moeten denken vanuit de behoefte van de sporter zelf. Leren begrijpen wat de leden wensen en de juiste sfeer creëren.''

Lokale overheid

Om de kracht van voetbal te vergroten hebben clubs wel hier en daar een steuntje van de lokale overheid nodig. Verenigingen willen heel graag hun maatschappelijke rol vervullen of uitbreiden, zo is de ervaring. Maar ze hebben wel hulp nodig. Voorzitters en commissieleden hebben al ontzettend veel taken en kunnen ondersteuning van de gemeenten of samenwerking met andere partijen goed gebruiken. Voorzitter Zuijdam: "Door onze creativiteit en visie hebben we met Zwaluwen Utrecht allerlei sociale prijzen gewonnen. Nog steeds willen we van alles ondernemen, maar we lopen nu bijvoorbeeld tegen de grenzen van onze accommodatie aan. Dan is het wel prettig als de lokale overheid met ons mee blijft denken.''

Ondanks de vreugde over de geboorte van omnibaby  Sean en onderlinge gezelligheid zijn de verschillende bloedgroepen - met name de voetballers en de hockeyers - het in Utrecht over één ding nog steeds niet eens. Spreken we nu over de kantine (voetballers) of het clubhuis (hockeyers)? De tijd zal het uitwijzen.

Over de Kracht van Voetbal
Hoe groot is die bijdrage van de voetbalsport in de samenleving nou werkelijk? De economische waarde van voetbal - puur de centen dus - is door de KNVB berekend op zo'n 2,18 miljard euro. Een aanzienlijk bedrag, maar afgezet op het Bruto Binnenlands Product toch redelijk beperkt. De toegevoegde waarde van het voetbal zit hem vooral in drie andere pijlers. Die zijn weliswaar minder duidelijk in cijfers uit te drukken, maar hebben wel grote invloed op de maatschappij. Vorming (opvoeding en ontwikkeling kinderen), verbinding (jong en oud, rijk en arm, allochtoon en autochtoon) en gezondheid (fysiek en mentaal). 

Lees meer over de Kracht van Voetbal


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen