Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (25): Sorry lijkt vergeten woord

Regelmatig krijg ik e-mails met vragen en klachten over het strafbeleid van de KNVB. Afgelopen dinsdag reageerde een bestuurslid technische zaken uit Brabant op een straf die was uitgedeeld aan een eredivisiespeler met een dieprode kaart. De prof kreeg drie wedstrijden uitsluiting, waarvan een voorwaardelijk. Onbegrijpelijk vindt de bestuurder.

“Als ik zie wat er bij ons wordt uitgedeeld voor verbale overtredingen, dan slaat de KNVB toch echt de plank mis. Een jeugdspeler krijgt 7 wedstrijden (40 procent van het totale aantal wedstrijden in het seizoen!) - omdat hij tegen een andere speler zei: ‘Ik sla jou zo dadelijk op je bakkes'. Weer een andere spelers krijgt 4 wedstrijden schorsing na een fout van de grensrechter die hij voor ‘schele’ uitmaakt.”

Lastig uitleggen

Onafhankelijke tuchtrechters spreken recht binnen de KNVB

“Begrijp me niet verkeerd,” stelt het bestuurslid technische zaken: “Dit soort gedrag keur ik af, en ik zal zeker de eerste zijn die hier iets van zegt, maar zo lang schorsen gaat mij ook weer te ver. De speler kwam van heel ver en we hebben hem als club (en werkgever) met veel inzet weer op de goede weg gekregen. Op deze wijze wordt het voor mij wel heel lastig om uit te leggen waarom hij 7 wedstrijden wordt geschorst en een profvoetballer maar 2 voor een zware overtreding.” Snap ik - en ook weer niet.

Allereerst moet ik een misverstand uit de wereld helpen. Er wordt vaak gedacht dat straffen binnen het voetbal zijn opgelegd door de KNVB zelf. Dat is onjuist. Onafhankelijke tuchtrechters spreken recht binnen de KNVB. Een straf is dus niet het oordeel van de KNVB, maar van onafhankelijke vrijwilligers die vaak als professional werkzaam zijn in de justitiële wereld.

Grote verschillen

Mocht het een keer misgaan, dan past een voetbalclub een daadkrachtige houding die wangedrag veroordeelt

Is de KNVB het daarom eens met alle beslissingen? Nee. Ook wij zien grote verschillen in de strafmaat tussen het betaalde en amateurvoetbal. Vandaar dat de KNVB in het nieuwe seizoen een aantal aanpassingen wil doorvoeren. Waaronder het voorstel om met de gele kaartenregel uit het betaalde voetbal te werken. Bij de profs wordt een speler na 2 gele kaarten (in een 1 wedstrijd) automatisch uitgesloten voor de eerstvolgende competitiewedstrijd. De andere verandering is een aanklager amateurvoetbal.  

Toch zullen deze reglementsaanpassingen niet de excessen van het veld wegnemen. Wangedrag ontvlamt én dooft namelijk bij de voetbalclubs. Het zijn juist de verenigingen die voor een sfeer zorgen waarin iedereen graag komt. Ook de tegenstander.

Daadkrachtige houding

Mocht het onverhoopt een keer misgaan, dan past een voetbalclub een daadkrachtige houding die wangedrag veroordeelt, speler(s) sanctioneert en verontschuldigingen aanbiedt aan de tegenstander. Laatstgenoemde is echter een zeldzaam gehoord geluid uit de mond van bestuurders, trainers en spelers. ‘Sorry’ lijkt een vergeten woord in het voetbal.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws