Oranje

De eerste interland van het Nederlands elftal werd gespeeld op 30 april 1905. Een historische dag voor het Nederlandse voetbal – en voor Eddy de Neve en Ben Stom. Eerstgenoemde nam in en tegen België alle vier de Oranjetreffers voor zijn rekening. Ben Stom tekende in het met  1-4 gewonnen duel als eerste Nederlandse international voor een eigen doelpunt.

Miljoenen fans
Die dag in Beerschot zagen 800 toeschouwers het Nederlands elftal spelen. Tegenwoordig wordt Oranje op de voet gevolgd door miljoenen mensen. Het stadion zit steevast vol bij interlands, die op televisie ook nog eens zo’n drie miljoen kijkers trekken. Tijdens EK’s en WK’s, als hele straten versierd zijn en de oranje tompoezen uitverkocht, loopt dit zelfs op tot acht miljoen. Als Oranje speelt, is Nederland één.

Meer Oranje...
Het Nederlands elftal is niet de enige ploeg die in oranje shirt de landseer verdedigt. De KNVB kent immers nog een groot aantal andere nationale teams. Talentvolle mannelijke spelers kunnen op het veld achtereenvolgens uitkomen voor Onder 15, Onder 16, Onder 17, Onder 18, Onder 19, het Beloftenelftal en Jong Oranje.

...en nog meer Oranje
Bij de meisjes en vrouwen zijn op het veld vijf nationale teams actief: Onder 15, Onder 16, Onder 17, Onder 19 en het A-elftal. Sinds 2006 speelt er ook een nationaal vrouwenteam in de zaal. De beste mannelijke talenten in het zaalvoetbal kunnen worden geselecteerd voor Onder 17, Onder 19, Jong Oranje en het nationale A-team.

KNVB-leeuw
Bij het CP-voetbal en het beach soccer zijn de beste spelers eveneens vertegenwoordigd in een nationaal team. De ene Oranjeploeg trekt meer toeschouwers en media-aandacht dan de andere. Maar voor al deze teams geldt dat zij hun land met trots vertegenwoordigen, met de KNVB-leeuw op de borst.

Klik hier voor de site van OnsOranje met al het nieuws en achtergronden van de nationale teams.