Tuchtzaken

Wat is voetbal zonder spelregels? Zonder regels zou onze geliefde sport een rommeltje worden. Personen die op of rondom het veld onbehoorlijk gedrag vertonen, kunnen in aanraking komen met de tuchtrechtspraak van de KNVB. De tuchtcommissie van een district behandelt de zaak. En ben je het als speler of vereniging niet eens met de uitspraak? Dan staat het je vrij in beroep te gaan.

ProcedureDe scheidsrechter bepaalt tijdens een wedstrijd wat wel en niet kan. Wanneer krijg een speler een gele of rode kaart? In de B-categorie van het amateurvoetbal kan de leidsman besluiten een tijdstraf toe te kennen. Richtlijnen straftoemetingDe KNVB hanteert acht verschillende strafcodes, met ieder eigen straftoemetingen.

Openstaande straffenPraktische informatie over de openstaande straffen voor het seizoen 2017/'18. Aanklager amateurvoetbalMet ingang van het seizoen 2017/’18 wordt er in het amateurvoetbal naast een tuchtcommissie en commissie van beroep een college van aanklagers ingevoerd.

Tuchtcommissie en commissie van beroepDe tuchtcommissie en de commissie van beroep vormen de rechtsprekende macht binnen de KNVB. Beide zijn onafhankelijke commissies, waarvan de leden worden gekozen door de ledenraad. Aanpak excessenIn het seizoen 2011/’12 is de KNVB gestart met een nieuwe aanpak van excessen. Dit omdat er steeds vaker sprake was van buitensporig gedrag, waarbij het past om hard op te treden. Rapportformulieren en handige documentenDe tuchtcommissie legt straffen op aan de hand van verklaringen van beide verenigingen, de scheidsrechter en het verweerschrift van de beschuldigde. Training Sport en GedragSinds januari 2016 krijgen zich misdragende C-, B- en A-junioren te maken met de training Sport & Gedrag. Contactgegevens tucht- en beroepszakenVoor vragen over tucht- en beroepszaken kun je terecht bij de specialist uit jouw district.

Veelgestelde vragenBekijk het overzicht met veelgestelde vragen over tuchtzaken.


Terug naar boven