Wedstrijdinformatie

Voor, tijdens en na een wedstrijd zorgt de scheidsrechter ervoor dat hij of zij de arbitrale taken met succes uitvoert. Niet alleen moet het duel in goede banen worden geleid, ook het digitaal wedstrijdformulier dient volledig en nauwkeurig te worden ingevuld.

Sinds de start van het seizoen 2014/’15 kent het amateurvoetbal in Nederland nog maar acht strafcodes. Deze zijn hieronder opgesomd. Elke strafcode (behalve de gele kaart) bevat een video die de overtreding verduidelijkt.

Daarnaast vind je in dit document een grafisch overzicht van de codes. Wil je weten wat de strafbepaling is per strafcode? Kijk hiervoor bij tuchtzaken.

Digitaal wedstrijdformulier

In aanvulling op de acht codes bevat het digitaal wedstrijdformulier (DWF) een door de scheidsrechter in te vullen vragenlijst. Die geeft doorgaans een helder beeld van de bijbehorende overtreding. Hierdoor worden er voor de meeste overtredingen geen aanvullende rapportages van (assistent-)scheidsrechters meer verlangd.

De codes zijn ook van toepassing op het zaalvoetbal, maar aangezien in de zaal het DWF nog niet (volledig) is geïntroduceerd, is het nog niet mogelijk om de digitale vragenlijsten voor alle klassen toe te passen. Daarom behoren zaalscheidsrechters, met uitzondering van de Eredivisie zaalvoetbal mannen, Eredivisie zaalvoetbal vrouwen en de Eerste divisie zaalvoetbal mannen, nog wel een schriftelijk rapport in te leveren.

Let op: Wij geven eerst nog de huidige voorraad scoreblokjes uit met daarin de vermelding van de oude (46) codes. De scheidsrechters ontvangen dus voorlopig nog geen nieuw scoreblokje. Wel is het scoreblokje onderaan deze pagina te downloaden.

Weekenddienst scheidsrechters

Helaas kan het voorkomen dat een scheidsrechter om welke reden dan ook later arriveert of niet aanwezig is. In dergelijke situaties kun je contact opnemen met de weekenddienst, die in eerste instantie contact opneemt met de scheidsrechter of indien mogelijk een nieuwe arbiter aanstelt.

Weekenddienst scheidsrechtersDe KNVB verzorgt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid de aanstellingen van (assistent-)scheidsrechters. Toch kunnen er zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen.


Laatste nieuws

Terug naar boven