KNVB Kennisavonden

Als vrijwilliger steek je veel tijd en energie in het runnen van je club. KNVB en haar kennispartners ondersteunen je hier graag bij. Daarom organiseren we in het hele land tien Kennisavonden. Tijdens deze bijeenkomsten doe je waardevolle kennis op, wissel je relevante informatie uit en ontmoet je bestuurders en coördinatoren van andere voetbalverenigingen.

Tijdens de kennissessies wordt specifiek ingegaan op de sterke vereniging. Want sterke verenigingen zijn de basis voor een plezierig voetbalklimaat. Maar wanneer ben je nou een sterke vereniging? In onze ogen is een sterke vereniging in staat om in te (blijven) spelen op interne behoeften en externe ontwikkelingen. Met de kennis die je opdoet tijdens de kennissessies werken we samen aan sterke verenigingen! De kennissessies staan onderaan deze pagina beschreven.

AanmeldenSchrijf je nu in voor de Kennisavond en kennissessies van voorkeur.

De KNVB Kennisavonden 2017 vinden plaats op deze locaties.

Programma per Kennisavond

16:00 - 18:00Optioneel informeel gedeelte
Hier krijg je de kans om in gesprek te gaan met KNVB-medewerkers en Kennispartners 
om jouw clubvraag te stellen.
18:00 - 19:00Ontvangst met een lichte maaltijd
De lichte maaltijd, hapjes en drankjes zijn op basis van het KNVB-programma Lekker 
Bezig
19:00 - 19:15Opening
19:15 - 20:30Start deel 1 Kennissessies
Sessie 1: Alle voetballende kinderen centraal binnen jouw vereniging!
Sessie 2a: Het bouwen van een sterke organisatie
20:30 - 20:45Pauze
20:45 - 22:00Start deel 2 Kennissessies
Sessie 1: Vervolg alle voetballende kinderen centraal binnen jouw vereniging!
Sessie 2b: Betrokken leden, de wens voor iedere club!
22:00Start 3e 'netwerk' helft

Kennissessie I

Titel: Alle voetballende kinderen centraal binnen jouw vereniging!
Doelgroep: Technisch jeugdcoördinatoren, hoofden jeugdopleiding, (meiden-, 
categorie-)coördinatoren, jeugdvoorzitters, bestuurslid technische zaken. 
Vorm: Binnen deze kennissessie zullen zowel inzichten en informatie vanuit de KNVB met de verenigingen gedeeld worden. Daarnaast gaan de aanwezige verenigingen, in kleinere groepen, met elkaar in gesprek om gezamenlijk dat optimale leerklimaat bij de aanwezige verenigingen te realiseren. 

Hoe is binnen jouw vereniging de instroom en uitstroom van jeugdleden? Wat is de rol van ouders binnen en buiten de lijnen? Stellen de trainers altijd het “kind centraal”?

Binnen deze workshop staat het creëren van een optimaal voetballeerklimaat voor alle voetballende kinderen binnen jouw vereniging centraal. Een nog beter voetballeerklimaat leidt tot nog meer plezier en ontwikkeling, waardoor kinderen langer bij de vereniging blijven voetballen. Samen met de aanwezige verenigingen willen we inzoomen op de meest belangrijke personen rond het voetballende kind. Vragen die we willen bespreken zijn: Wat is een optimaal (voetbal)leerklimaat? Wat zie je dan bij de voetballende jongens en meiden? Wie spelen daarin een belangrijke rol? Wat vraagt dat van iedereen?

Iedere aanwezige bestuurder of coördinator gaat met meerdere tips naar huis die direct in de praktijk toepasbaar zijn om dat optimale leerklimaat binnen jouw vereniging te realiseren!

Kennissessie II A

Titel: Het bouwen van een sterke organisatie
Doelgroep: Bestuursleden en potentiele bestuursleden
Vorm: Interactieve presentatie

Eén van de drijvende krachten voor een sterke vereniging is dus een sterke organisatie. In deze workshop gaat Dirk Bader met jullie in gesprek over het bouwen (of behouden) van deze sterke organisatie. We zullen inzoomen op het belang van een eigen identiteit als club, wie ben je eigenlijk of zou je willen zijn? En hoe doe je dat dan? Daarnaast zullen we het hebben over het belang van een zelfstandig en open bestuur. Elke bestuurder steekt vele vrijwillige uren in de club, maar gebeurt dat wel effectief en doe je wel de juiste dingen? Hierover gaan we graag het gesprek aan en geven we gerichte adviezen over.

Deze workshop wordt verzorgd door Dirk Bader. Hij is in het dagelijks leven coach en adviseur bij vele verschillende bedrijven. Daarnaast heeft Dirk als ex-bestuurslid en als procesbegeleider bij de KNVB de nodige ervaring met voetbalbesturen en het besturen van (voetbal)verenigingen.

Kennissessie II B

Titel: Betrokken leden, de wens voor iedere club
Doelgroep: Primair verenigingsbesturen. Maar verder iedereen die bezig is met het binden en betrekken van leden.
Vorm: Interactieve presentatie, dialoog met en tussen clubs, good practices.

In de vorige eeuw stonden de sportvereniging en de kerk centraal in de samenleving. Tegenwoordig staat het individu centraal. Er wordt van besturen een compleet andere aanpak dan vroeger gevraagd. Leden komen niet meer automatisch aanwaaien, ze moeten zich thuis voelen bij je vereniging. Als je weet wie je als vereniging wilt zijn (zie workshop “bouwen van een sterke organisatie”) is het vervolgens de kunst om leden betrokken en verbonden te krijgen. Veel besturen denken te weten wat hun leden willen, maar is dat wel zo? Hoe kom je daar eigenlijk achter? Als je die behoefte weet te achterhalen, dan kan je als vereniging daar met het juiste aanbod op inspelen.

KNVB Kennisavond 2017: 'nieuw bestuur gezocht'Het sfeerverslag van de KNVB Kennisavond 2017 geeft een goed beeld hoe de kennisavond voor vrijwel elke bestuurder of coördinatoren in het amateurvoetbal een verrijking is. KNVB Kennisavonden: ontmoeten en inspirerenHet sfeerverhaal van de KNVB Kennisavond bij Olympia in Haarlem geeft een indruk hoe het eraan toegaat tijdens een Kennisavond en over welke thema's je inspiratie op kunt doen. Kennispartners KNVB AssistKNVB Assist heeft een aantal kennispartners. De kennispartners worden hier kort toegelicht.ContactHeb je een vraag over bovenstaande? Neem dan contact met ons op.

Presentaties Kennisavond 2017Bekijk hier de presentaties van de verschillende sessies tijdens de Kennisavond 2017. Presentaties Kennisavond 2016Bekijk hier de presentaties van de sessies tijdens de Kennisavond 2016.


Terug naar boven