Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veilig en sportief voetbal

Geweld op het veld of rond de stadions hoort niet in het voetbal thuis. We willen er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat met elkaar genieten de standaard blijft en wangedrag de uitzondering. We helpen dan ook vol overtuiging mee om het voetbal leuk en veilig te houden.

Michael van Praag over Respect.

Ontwikkelingen en experimenten

Gedrag van mensen wordt in grote mate beïnvloed door de omgeving waarbinnen men actief is. We proberen daarom op veel manieren het systeem van voetbal zo in te richten dat de kans op misdragingen het kleinst is. Zo experimenteren we bijvoorbeeld met het spelen zonder scheidsrechter.

Ook voorzien we clubs van passende informatie om tot minder vervelende veiligheidsmaatregelen voor supporters te komen. We investeren bijvoorbeeld in innovatieve veiligheidsinstrumenten, zoals een elektronische meldplicht en beter cameratoezicht.

Daarnaast verbeteren we ook praktische zaken die veiligheid vergroten, zoals de invoering van het noodnummer bij excessen.

Veiligheid in het voetbal Veiligheid in het voetbal Bekijk deze infographic over de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het voetbal.

Samenwerking

Voetbal is van ons allemaal en samen zijn we het voetbal. Willen we het voetbal mooier en beter maken, moeten we daar met zijn allen aan samenwerken.

We werken samen met de overheid aan de uitvoering van het programma Naar een veiliger sportklimaat (VSK). Ook zijn we in overleg met de overheid om betere regels te maken, zoals de aanscherping van de Voetbalwet.

We gaan steeds weer in gesprek met lokale overheden over de organisatie van veiligheid rondom wedstrijden. Enerzijds om veiligheid goed te organiseren, maar anderzijds om goedwillende supporters wel zo vrij mogelijk naar thuis- en uitwedstrijden van hun favoriete (prof)club te kunnen laten gaan.

De Voetbalwet De Voetbalwet Lees hier meer over de Voetbalwet.

Het goede voorbeeld

Samen met verenigingen zijn we aan de slag om de excessen terug te dringen en het voetbalplezier te stimuleren. Daarin geven we zelf graag het goede voorbeeld. We zien al onze medewerkers als ambassadeur van voetbalplezier. We verwachten dat ze dit laten zien in hun werk, maar ook daarbuiten.

We stimuleren clubs en voetballers om ook het goede voorbeeld te geven. De bewustwordingscampagne ‘Zonder respect geen voetbal’ is hier onderdeel van. We faciliteren kennisuitwisseling tussen clubs, zodat zij van elkaars voorbeelden kunnen leren.

Stadionverboden

We kunnen een landelijk stadionverbod opleggen op basis van een melding van het Openbaar Ministerie, van een club en/of van de KNVB zelf. Dit kan op grond van onze standaardvoorwaarden of op basis van de volmacht die de BVO’s aan ons hebben gegeven.

Wie een toegangskaart koopt gaat automatisch akkoord met onze voorwaarden

Een stadionverbod op grond van de standaardvoorwaarden kan worden opgelegd als een persoon, die in het bezit is van een toegangs- of seizoenkaart, een voetbalgerelateerde overtreding begaat op een wedstrijddag in of in de directe omgeving van het stadion. Wie een toegangs- of seizoenkaart koopt gaat automatisch akkoord met onze standaardvoorwaarden. Bij overtreding van deze standaardvoorwaarden zullen we een stadionverbod opleggen.

Personen op wie de standaardvoorwaarden niet van toepassing zijn, maar die zich wel schuldig maken aan voetbalgerelateerd wangedrag, kunnen een stadionverbod op grond van de volmacht opgelegd krijgen. De clubs hebben hiervoor een volmacht verstrekt aan ons. Hierdoor zijn we ook in staat een landelijk stadionverbod op te leggen aan personen waarmee we geen contractuele relatie hebben.

Stadionverboden internationale supporters

We kunnen iedere supporter die een kaartje heeft gekocht voor een wedstrijd in Nederland en zich schuldig maakt aan voetbalgerelateerd wangedrag een stadionverbod opleggen. Dit stadionverbod is geldig in Nederlandse stadions.

Laatste nieuws