Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Politie-inzet bij voetbal

Honderdduizenden Nederlanders gaan elke week met vrienden of familie naar de stadions om te genieten van spannende voetbalwedstrijden. Dat willen zij vanzelfsprekend doen in een veilige omgeving. Clubs en politie werken goed samen om de veiligheid rond voetbalwedstrijden te waarborgen. Maar wie is verantwoordelijk voor de beveiligingskosten van het stadion en de politiekosten op straat?

In het stadion is de organisator verantwoordelijk voor een veilig verloop van het evenement. Daarbuiten zorgt de overheid voor veiligheid en handhaving van de openbare orde.

De voetbalwereld begrijpt dat er grenzen zitten aan de politiecapaciteit. Samen met de politie streeft de KNVB naar veilige voetbalwedstrijden met zo laag mogelijke politie-inzet. Deze is al jaren dalende als gevolg van de goede samenwerking tussen clubs en overheid - lokaal en nationaal. Ook het aantal incidenten is sterk gedaald over de afgelopen jaren. Een goed teken. Want samen met politie maakt de KNVB elke week weer het voetbalfeest mogelijk en wordt geprobeerd de politieinzet terug te dringen. Hierin pakt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid, met een eerlijke verdeling van de rekening.

Zo is de inzet van politie rondom voetbalwedstrijden geregeld in Nederland.

Wie is verantwoordelijk?

99 procent van de voetbalbezoekers is van goede wil en komt naar het stadion om van het voetbal en de sfeer te genieten. Helaas kunnen sommige mensen zich niet gedragen. Andere mensen hebben daar last van, dus wordt er wat aan gedaan; in het stadion of op straat. Maar wie is nu waarvoor verantwoordelijk?

Binnen de stadions: clubs en KNVB

De afgelopen jaren heeft de voetbalwereld fors geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheid in de stadions: professionele stewardorganisaties, beveiligers, moderne stadions met cameratoezicht, elektronische toegangscontrole en kaartverkoopsystemen. Wie zich binnen de poorten van het stadion misdraagt, wordt stevig aangepakt. Clubs nemen daarmee flinke verantwoordelijkheden en kosten op zich met betrekking tot de veiligheid in de Nederlandse stadions.

De KNVB stelt en handhaaft regels; legt waar noodzakelijk tuchtstraffen op aan relschoppers en houdt daarnaast nauw contact met de overheid om voetbal veiliger te maken. Ook vervult de KNVB een voortrekkersrol in het project Voetbal2020, waarin gemeenten, politie, het OM, supporters en clubs samenwerken om voetbal veiliger, toegankelijker en gastvrijer te maken.

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020? Lef gezocht! Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020? Lef gezocht! Lees het artikel.

Buiten de stadions: overheid

Op straat is de overheid verantwoordelijk en zorgt de politie voor de veiligheid. De politie werkt goed samen met voetbalclubs, maar daar waar relschoppers bijvoorbeeld het centrum onveilig maken, kan alleen de politie ingrijpen.

Ook leert de ervaring dat in veel gevallen de overlastgevers niet eens een kaartje voor een wedstrijd hebben. Relschoppers zijn dus ook vaak op geen enkele manier verbonden aan een club. Daarom is het ook logisch dat de politie de openbare orde hier waarborgt. De politie ziet op straat, buiten de poorten van de stadions, toe op het handhaven van wetten en regels.

Samen

Samen zorgen politie, gemeenten en clubs ervoor dat voetbalbezoekers een fijne wedstrijd kunnen beleven. Samen maken we iedere week weer het voetbalfeest mogelijk. Met een eerlijke verdeling van de rekening.

Laatste nieuws