Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veilig en verantwoord kunstgrasveld

Het is belangrijk met plezier te kunnen voetballen. Ook op een kunstgrasveld. Mede daarom is er de gebruiksnorm (ondergrens), gericht op het verantwoord en veilig (blessurevrij) kunnen voetballen op kunstgras.

Deze gebruiksnorm beschrijft de minimale ‘sporttechnische eigenschappen’ waaraan het veld moet voldoen, bijvoorbeeld qua stroefheid en stabiliteit.

Op deze pagina’s kunnen veldeigenaren en hun adviseurs lezen om welke eigenschappen en veiligheidseisen het precies gaat. Ook geven we tips voor het monitoren, onderhouden, keuren en verbeteren van de velden. Het draagt bij aan een positief keuringsrapport en het verlengt de levensduur– en biedt dus grote kostenvoordelen.

Weet hoe je veld presteert: Monitor zelf je kunstgrasveld

De gebruiksnorm: wat houdt het in?

De gebruiksnorm voor kunstgrasvelden geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld ‘veilig’ en ‘blessurevrij’ te gebruiken is. In de norm, die bestaat sinds 1 juli 2010, staan eisen rond de stroefheid (van invloed op de kniebelasting), ‘schokabsorptie’ (enkelbelasting en lage rug), balstuit (hardheid van het veld), de balrol (snelheid van het veld) et cetera. Velden die gecertificeerd zijn na 1 juli 2010, moeten vanaf acht jaar na aanleg (per 2018) een verplichte keuring ondergaan. Een positief keuringsrapport toont ons dat het veld voldoet aan de gebruiksnorm.

De gebruiksnorm geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld veilig en blessurevrij te gebruiken is

Let op: vanaf 2018 mogen op een kunstgrasveld dat niet aan de gebruiksnorm voldoet, geen competitiewedstrijden meer plaatsvinden. Ook daarom is het belangrijk de velden te monitoren en goed te onderhouden. Dit zorgt er als gezegd voor dat de velden langer meegaan, beter bespeelbaar blijven en dat het voor de vereniging en/of gemeente een aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.

Kosten besparen: hoe en hoeveel?

Dankzij monitoring ben je proactief in plaats van dat je voor een voldongen feit komt te staan (zoals een veld dat niet meer voldoet, ook niet na intensief onderhoud). Met behulp van monitoring kun je sturen op onderhoud en levensduur. Dat kan een (zeer) gunstig uitstel van het vervangingsmoment opleveren.

Stel: het vervangen van een kunstgrasveld kost € 250.000. Als een veld in eerste instantie na 10 jaar moet worden vervangen, maar door monitoring (en gedegen onderhoud) hoeft dat uiteindelijk pas na twaalf jaar, dan bespaar je zo'n € 50.000 (!).

Voldoet jullie kunstgrasveld eigenlijk al aan de eisen?

Wil je als vereniging in 2018 of eerder niet voor verrassingen komen te staan? Pas dan deze veelal simpele tips en adviezen toe! 

Tips voor veilig en verantwoord kunstgras Tips voor veilig en verantwoord kunstgras Bekijk hier de tips voor een veilig en verantwoord kunstgras.

Veelgestelde vragen & contact Veelgestelde vragen & contact Vind hier de antwoorden op de veelgestelde vragen en de belangrijkste contactgegevens.

Veilig en verantwoordelijk kunstgras Veilig en verantwoordelijk kunstgras Bekijk hier de infographic over veilig en verantwoordelijk kunstgras.

Laatste nieuws