Initiatieven voor leuke en sportieve wedstrijden

De KNVB voelt een grote verantwoordelijkheid om sportiviteit en respect op en rond de velden te stimuleren. Om dat te doen, is er een breed pakket aan acties. De KNVB gelooft dat als het bewustzijn van alle leden en betrokken wordt vergroot, zij er zelf voor kunnen zorgen dat het leuk blijft op het veld. Zo werken we gezamenlijk aan voetbal om van te houden.

Blauwe kaart

Sinds het seizoen 2014/’15 kunnen D-, E- en F-teams sportief gedrag bij alle competitiewedstrijden belonen met een Blauwe Kaart. Na afloop van elke wedstrijd hebben de teams de kans om de tegenstander een Blauwe Kaart uit te reiken, waarmee het team wordt beloond voor de sportieve wedstrijd. Het doel van de Blauwe Kaart is verenigingen en leden stimuleren er een sportieve en plezierige wedstrijd van te maken.

Blauwe KaartGa naar de website voor meer informatie over de Blauwe Kaart.

 
 

Geef de Blauwe Kaart!

HALT-traject

De KNVB en Halt bieden tot het eind van het jaar amateurvoetballers de mogelijkheid om via Halt het speciaal ontwikkelde programma ‘sport en gedrag interventie’ te volgen. Dit traject is voor voetballers die door de tuchtcommissie een uitsluiting van minimaal zeven wedstrijden krijgen opgelegd. Als de voetballer het traject naar tevredenheid afrondt, dan wordt tot maximaal drie wedstrijden uitsluiting omgezet in een voorwaardelijke straf. Deze samenwerking met Halt is vooralsnog een experiment dat loopt tot eind 2014. Gedurende deze periode is er capaciteit voor 25 voetballers uit district Zuid I en West II van de KNVB.

"Het doel is om bewustwording te creëren bij voetballers die te ver gingen op het voetbalveld, maar wel een tweede kans verdienen", aldus voormalig directeur amateurvoetbal Hans Spierings. "Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds kan dit bijdragen aan meer sportiviteit en respect op de voetbalvelden. Daarmee wordt dit project onderdeel van een breed pakket van acties dat we met iedereen in het voetbal uitvoeren. Anderzijds kunnen we als voetbalbond mogelijk een bijdrage leveren aan het beïnvloeden van jongeren die buiten het voetbalveld wellicht ook weleens buiten de lijnen kleuren.”

 
 

Wangedrag op het voetbalveld? Naar Bureau Halt.

Spelregelbewijs

De KNVB gelooft dat verhoging van de spelregelkennis bij voetballers bijdraagt aan meer acceptatie voor de beslissingen van scheidsrechters. Uitgangspunt bij de invoering van het spelregelbewijs is dat het niet alleen gaat om het kennen van de regels, maar ook om het begrijpen, accepteren en toepassen van deze regels tijdens de wedstrijd. Dit zorgt voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen.

Vanaf het seizoen 2014/’15 moeten alle tweedejaars B-junioren verplicht een spelregelbewijs halen

Sinds het seizoen 2014/’15 moeten alle tweedejaars B-junioren verplicht een spelregelbewijs halen. De B-junioren zijn er zelf verantwoordelijk voor dat zij het bewijs halen, maar de vereniging zal hen wel moeten informeren, instrueren en motiveren. Zo is het halen van het spelregelbewijs een gezamenlijke verantwoordelijkheid van speler, vereniging en KNVB. In november 2015 had 93 procent van de B-junioren het bewijs behaald.

Voetbalmasterz

De KNVB stimlueert alle voetballers in Nederland om hun spelregelkennis van het voetbal te verbeteren. Via Voetbalmasterz.nl kan iedereen meer informatie krijgen over de regels in het voetbal. Daarnaast gaan de scheidsrechters uit het betaald voetbal naar diverse voetbalverenigingen om uitleg over de regels te geven. Afgelopen seizoen vroeg de KNVB aan voetballers, verenigingen en scheidsrechters de spelsituaties die het meest voor verwarring zorgen op het voetbalveld. Op basis van hun ervaringen ontwikkelde de voetbalbond een online spelregeltoets.

VoetbalmasterzGa nu naar de website van Voetbalmasterz om je spelregelkennis te testen.

Tien minutentijdstraf

Tijdens het seizoen 2013/’14 introduceerde de KNVB in de B-categorie de tijdstraf van tien minuten ter vervanging van de eerste gele kaart. Dit is een automatische afkoelperiode voor de speler, die direct gevolgen heeft voor het team dat meteen tien minuten lang met een speler minder verder moet. Doordat deze gele kaarten dus voortaan niet meer op het wedstrijdformulier komen te staan, verlaagt deze straf bovendien de administratieve last van de scheidsrechters en verenigingen. kortom: direct straffen en minder gedoe.

Op deze manier wordt er gezorgd dat wedstrijden voor iedereen sportief en plezierig verlopen. De tijdstraf wordt in een servicemeting van de KNVB door 88 procent van de mensen als positief dan wel zeer positief beoordeeld. Vorig seizoen stonden 40.694 senioren in de B-categorie door een tijdstraf 10 minuten langs de lijn.

Spelerspascontrole

De spelerspascontrole draagt bij aan een eerlijk en sportief verloop van wedstrijden

Het is voor een eerlijk en sportief competitieverloop van belang dat de juiste spelers op het juiste veld staan. De spelerspas bestaat al langer, maar veel amateurverenigingen hebben aangegeven de controle op de spelerspas te willen verbeteren. Op basis daarvan is de visuele controle van de spelerspas ontwikkeld. De controle van de spelerspas maakt het enerzijds mogelijk dat een wedstrijd wordt gespeeld met de juiste spelers op het juiste veld en anderzijds dat wij gericht kunnen optreden tegen spelers die zich op het veld niet weten te gedragen. Dit draagt bij aan een eerlijk en sportief verloop van wedstrijden.

De controle van de spelerspassen voorafgaand aan de wedstrijd wordt in een servicemeting van de KNVB door 80 procent van de mensen als positief dan wel zeer positief beoordeeld. Sinds het seizoen 2014/’15 is de controle van de spelerspas voor alle voetballers van de KNVB van toepassing. Op deze manier wordt de spelerspascontrole uitgevoerd naar de wensen van de verenigingen.

Terug naar boven