Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Voetbalwet

Samen met de overheid en de clubs wordt er hard gewerkt om het voetbal zo leuk mogelijk te maken, zodat alle supporters naar het stadion kunnen komen om daar van het voetbal te genieten.

Begin februari 2015 is in de Tweede Kamer gestemd over de aanscherping op de Wet MBVEO (Voetbalwet). De aanscherping is met ruime meerderheid aangenomen, met alleen de stem van Partij voor de Dieren tegen. De KNVB juicht de aanscherpingen van de wet toe. Het wordt hiermee makkelijker om de wet op de juiste manier toe te passen. Elke verbetering die de pakkans verhoogt, wordt verwelkomd. Zeker omdat deze aanpassingen straks de mogelijkheden vergroten om meer ruimte te bieden voor de echte voetbalfans: voetbal om van te houden, voor iedereen.

Aanscherping voetbalwet

De aanscherping is een logische en noodzakelijke stap in de aanpak van notoire relschoppers, die het voetbalplezier voor de vele echte fans in de weg staan. Overtredingen worden begaan door hooligans; niet door de 99% goedwillende supporters. Die 1% hooligans verpest het voetbal voor de rest en moet stevig worden aangepakt.

Mocht de aanscherping van de Voetbalwet leiden tot minder ongeregeldheden (bijvoorbeeld na twee jaar), dan zouden wij graag afspraken maken met de overheid die de bewegingsvrijheid en sportbeleving van de welwillende supporter vergroten. De KNVB wil generieke veiligheidsmaatregelen – zoals fouilleren en kaartverkoop met clubcard – verminderen. Ook wordt ingezet op een betere ontvangst van uitpubliek en een minder streng vervoersregime voor uitsupporters. De KNVb streeft naar open en publieksvriendelijk voetbal: een voetbalstadion is niet om mensen buiten te houden, maar binnen te laten.

Fans van PEC Zwolle tijdens de KNVB bekerfinale.

De aanscherping van de Voetbalwet voorziet in de vervolging, maar niet genoeg in de versterking van de opsporing. Helaas heeft de minister hierover geen toezeggingen gedaan, en de KNVB blijft dan ook pleiten voor het vergroten van de opsporingscapaciteit bij de politie om deze mensen uit het voetbal te verbannen. Meer opsporingscapaciteit leidt uiteindelijk tot minder politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Liever een peloton rechercheurs dan een peloton ME.

Belangrijkste wijzigingen

Door de aanpassing van de Voetbalwet wordt nu ook de digitale meldplicht mogelijk gemaakt. De KNVB heeft vooruitlopend hierop een pilot uitgevoerd samen met G4S. Deze digitale meldplicht leidt tot makkelijkere controle bij stadions en tot minder politie-inzet. Het is bovendien een middel dat eerder zal worden opgelegd door een rechter, omdat het minder vrijheidsbeperkend is dan een fysieke meldplicht, en het de privacy van overtreders minder schaadt. De KNVB is optimistisch over de resultaten van de pilot, en heeft deze inmiddels overgedragen aan het ministerie. De KNVB hoopt dat de minister hier snel en voortvarend mee aan de slag gaat, zodat deze innovatie daadwerkelijk kan leiden tot efficiëntere meldplicht en minder politie-inzet.

Daarnaast krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om maatregelen in te zetten tegen hooligans die voor het eerst over de schreef gaan (first offenders). Dat mag alleen als het gaat om een ‘ernstige verstoring van de openbare orde’.

Een burgemeestersbevel (zoals een meldplicht of een gebiedsverbod) mag straks ook worden opgelegd in een andere gemeente (voor bijvoorbeeld uitwedstrijden), als zijn collega in die gemeente daarom vraagt.

Een andere belangrijke wijziging is de niet aaneengesloten uitvoering van een maatregel. In plaats van bijvoorbeeld negentig dagen aaneengesloten (waardoor misschien maar een paar voetbalwedstrijden worden gemist), kan de maatregel verspreid worden over negentig verschillende dagen (waardoor de hooligan voor een veel langere periode wordt uitgesloten).

Aanscherping voetbalwet Aanscherping voetbalwet Bekijk hier het overzicht van de wijzigingen en de ingediende amendementen en moties tijdens het debat.

Laatste nieuws