Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cijfers, rapporten en fanonderzoeken

Genieten van voetbal, zonder zorgen over veiligheid, zonder relschoppers en onder aangename omstandigheden. Om dit voor elkaar te krijgen, werken wij nauw samen met clubs, gemeenten, politie en supportersorganisaties. Het werpt vruchten af, blijkt uit diverse feiten en cijfers.

Het jaaroverzicht (2012/’13) van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) van de politie toont dat het aantal incidenten in dat seizoen is gedaald met 10 procent (662 incidenten geregistreerd, waarvan het merendeel overtredingen van de openbare orde). De politie-inzet rondom wedstrijden van de Nederlandse competities nam af met bijna hetzelfde percentage. Dit terwijl de bezoekersaantallen onverminderd hoog waren: ruim 7,2 miljoen in totaal.

Samen met clubs pakken we personen die zich misdragen aan met een stadionverbod

De politie-inzet in de stadions is al jaren nihil, clubs dragen op goede wijze zorg voor de orde in eigen huis. Zo is er in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in een professionele stewardorganisatie, in beveiligers en verkeersregelaars, moderne stadions met cameratoezicht, elektronische toegangscontrole en geavanceerde kaartverkoopsystemen. Samen met clubs pakken we personen die zich misdragen aan met een stadionverbod. Daarnaast zetten de BVO’s actief in op preventief beleid.

Veiligheidsbeleving

Bovendien wijst Fanonderzoek van de KNVB uit dat de veiligheidsbeleving onder fans is gestegen. In het seizoen 2012/’13 voelde 98 procent van de respondenten zich altijd veilig in de stadions van de Eredivisie en Jupiler League. Ook nemen supporters steeds vaker hun kinderen mee naar het profvoetbal, in het betreffende seizoen 75 procent van hen.

Het zijn – alvast – mooie resultaten in een stijgende lijn, dankzij de gezamenlijke aanpak. Wij voelen ons door al deze resultaten gesteund in het streven naar normalisatie en zetten ons hiervoor onverminderd in. Een gastvrij onthaal voor uitsupporters en het terugdringen van het aantal combiregelingen blijft een punt van aandacht. We gaan continu in gesprek met gemeenten en de clubs om het voetbal zo leuk en laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen. Plezier in het voetbal moet centraal staan. Supporters moeten normaal het stadion kunnen bezoeken en het voetbal moet toegankelijk zijn voor een zo groot mogelijk publiek.

Laatste nieuws